Δεν είναι η περίοδος με τα περισσότερα ψάρια, υπάρχουν αρκετά, όμως, και για όλα τα γούστα. Και να δεις πόσο δένουν με την καλοκαιρινή διάθεση τα περισσότερα! Σαρδέλα, κολιός, κοκκάλια, σκουμπριά, γαύρος, παλαμίδα γίνονται τέλειοι ουζομεζέδες και μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους. Χαρακτηριστικά ψάρια της εποχής είναι τα αφρόψαρα, αλλά υπάρχουν και τα μπαρμπούνια, οι ροφοί, ο βλάχος, οι σκορπίνες και τόσα άλλα.
Από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές των ερασιτεχνών του καλοκαιριού, το κάλεσμα για το γραφικό ψάρεμα των αφρόψαρων με τσαπαρί. Συνήθως πλούσια η σοδειά, αφού τα ψάρια αυτά κινούνται σε κοπάδια και το καλοκαίρι ανεβαίνουν στα ρηχά ψάχνοντας την τροφή τους. Λένε πως αυτή την εποχή είναι πιο παχιά και πλούσια στα πολύτιμα ω-3 λιπαρά πολυακόρεστα, που έχουν αποδειχτεί φρουρός της υγείας, ενώ βελτιώνουν και τη διάθεση. Μετά του ωφελίμου και το τερπνόν, όμως, αφού αυτή η λιπαρή πετσούλα και η σάρκα, όταν καψαλίζεται στη φωτιά βγάζει μια ανεπανάληπτη γεύση και μια μυρωδιά από τις πιο χαρακτηριστικές της καλοκαιρινής κουζίνας.
Γαύρος, σαρδέλλα, ασπροσάφριδα, κολιός και σκουμπρί, ζαργάνες και κοκάλια οργώνουν το Αιγαίο. Η αφθονία τους τα κάνει προσιτά σε όλους. Τα διαλέγουμε με γιαλιστερό, κρουστό δέρμα και σφιχτή σάρκα. Εκτός από ψητά στα κάρβουνα τους ταιριάζει το μαγείρεμα στο φούρνο με ντομάτα και μυρωδικά, ενώ σε πολλά νησιά τα λιάζουν στον ήλιο και τα ψήνουν ή τα κάνουν παστά για να τα διατηρήσουν. Η «γούνα» της Πάρου και της Νάξου είναι από τους πιο νόστιμους μεζέδες για ούζο και για τσίπουρο.
Κοκκάλια, κολιοί, σαφρίδια, σάλπες και παλαμίδες, αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα ψάρια που κυκλοφορούν αυτές τις μέρες στους πάγκους των ψαράδων.
Υπάρχουν όμως και οι άλλοι τρόποι να απολαύσουμε ένα καλοκαιρινό ψάρι. Οι υπέροχες ελληνικές λιτές και πεντανόστιμες ψαρόσουπες, τα ψάρια πλακί στο φούρνο, οι συνδυασμοί με τα λαχανικά της εποχής, όπως ο τόσο ιδιαίτερος ροφός με μπάμιες, το μυρωδάτο σαβόρο, μια γεύση από τα παλιά που διατηρεί το ψάρι πολλές μέρες στο ψυγείο για μεζέ.
Οι 50 συνταγές που ακολουθούν είναι ένα ψαρο-αφιέρωμα που καλύπτει πολλούς τρόπους μαγειρέματος και πολλά είδη ψαριών. Αξίζει να το κρατήσετε για όλα τα καλοκαίρια της ζωής σας.
Updated: 08/08/22
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 08/08/17