Από 14 έως 16 Ιουλίου, η Λέσβος θα ζει στους ρυθμούς του 1ου Lesvos Food Fest, που θα πραγματοποιηθεί στον Μόλυβο. Οι συμμετέχοντες θα έχουν, μεταξύ άλλων, την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τους κατοίκους του Μόλυβου στις αυλές τους και τα καλντερίμια, να δοκιμάσουν μεζεδάκια από τους παραγωγούς του νησιού, να συμμετάσχουν σε εργαστήρια παραγωγής πρώτων υλών, να δουν να ζωντανεύουν μπροστά τους συνταγές παραδοσιακών εδεσμάτων, αλλά και να μεταφερθούν σε σκηνικό… beach party, με κοκτέιλ εμπνευσμένα από ποτά των λεσβιακών ποτοποιίων. Τιμώμενο πρόσωπο, ο Αλέξανδρος Παπανδρέου, που θα παρουσιάσει τοπικά υλικά και συνταγές. Η τρίτη και τελευταία ημέρα του φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένη στο ούζο.
Λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η Λέσβος αποτελούσε διαχρονικά ένα σταυροδρόμι γαστρονομικών πολιτισμών, που έχουν αφήσει τα ίχνη τους στις γεύσεις, τις μυρωδιές και τις συνταγές του τόπου. Εκεί που η Δύση συναντιέται αρμονικά με την Ανατολή, πρώτο λόγο έχουν τα ποιοτικά υλικά του πρωτογενή τομέα στην εποχή τους και το πάθος των οικοτεχνιών, που αναδεικνύουν τα πρότυπα της υγιεινής μεσογειακής διατροφής. Τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα της γαστρονομίας του νησιού απεικονίζονται στο λογότυπο του φεστιβάλ (σαρδέλα, γλυκάνισος, ελιά) και συνθέτουν ένα σύγχρονο μοτίβο.
Στις παράλληλες δράσεις συμπεριλαμβάνεται η παρουσίαση των βοτάνων της Λέσβου, σε συνδυασμό με το αλάτι, καθώς και γευσιγνωσία ελαιολάδου τοπικών ποικιλιών ελιάς, από τις οποίες παράγεται το ξακουστό και πολυβραβευμένο Π.Γ.Ε. λεσβιακό ελαιόλαδο.
Περισσότερα για το φεστιβάλ και αναλυτικά το πρόγραμμά του στο www.lesvosfoodfest.com