Follow us

To street food του Φεστιβάλ... δεν υπάρχει!

Τι θα λέγατε για καραβίδες από τη Βεγορίτιδα, τραχανότο με μοσχαρίσια γλώσσα ή, πιο απλά, σουβλάκια από μαύρο χοίρο και το φαλάφελ του Σκαρμούτσου; Εκτός κι αν είστε των ζυμαρικών, οπότε σας βλέπουμε με τα φοβερά λινγκουίνι από το τροχήλατο του Kamaroni… Και δεν είναι όλα!

To street food του Φεστιβάλ... δεν υπάρχει!

Ένα φεστιβάλ γεμάτο γευστικές εκπλήξεις είναι το "Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις" και αυτό θα το διαπιστώσετε το επόμενο σαββατοκύριακο 5-7 Μαΐου στην Τεχνόπολη, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Υπολογίστε δοκιμές σε περισσότερους από 120 εκθέτες, προϊόντων επιλεγμένων για τη γνησιότητα και την ποιότητά τους, απ' όλη την Ελλάδα. Και μετά, βγείτε στο υπέροχο προαύλιο της Τεχνόπολης. Εκεί, σας το υποσχόμαστε, θα σας περιμένει το πιο αναπάντεχο street food που έχετε συναντήσει, ένα φαγητό στο χέρι μεν, αλλά και με… ονομασία προέλευσης. Η ποικιλία και η ποιότητα θα σας εκπλήξει. Κυριολεκτικά, δεν θα ξέρετε τι να πρωτοδοκιμάσετε.
Η Δυτική Μακεδονία θα έχει δυναμική παρουσία, ως τιμώμενη περιοχή του φεστιβάλ, με τοπικά προϊόντα μαγειρεμένα από σεφ της περιοχής.

Μια αυλή γεμάτη μυρωδιές και γεύσεις

To street food του Φεστιβάλ... δεν υπάρχει!

Ανοιξιάτικη Τεχνόπολη, σε ένα προαύλιο κούκλα, που κάθε γωνιά του θα επιφυλάσσει και μια γευστική πρόκληση. Παίρνουμε μια μπίρα στο χέρι: Νήσος, Marea, Delphi beer, Noctua, Άλη (μικροζυθοποιία Θεσ/νίκης), ΖΕΟΣ, Argostar θα είναι εκεί. Κατόπιν, διαλέγουμε από τι θα αρχίσουμε. Ο χάρτης: έξω από το Μηχανουργείο, θα μας τραβήξει η τσίκνα. Είναι η περιοχή με τα ιδιαίτερα λουκάνικα, τα hot dog, τα σουβλάκια από αυτόχθονα μαύρο χοίρο. Έξω από τις Δεξαμενές Καθαρισμού μας περιμένει η Δυτική Μακεδονία με θαλασσινές γεύσεις από τη λίμνη Βεγορίτιδα και όχι μόνο. Γύρω από τη μεγαλοπρεπή Καμινάδα, που δεσπόζει στη μέση του προαυλίου, θα μαγειρεύει το γνωστό μας Δειπνοσοφιστήριο mini burgers και falafel που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει. Στο Προαύλιο Α, πάλι, θα είναι παρκαρισμένο το τροχήλατο του Kamaroni street food, για τους λάτρεις των ζυμαρικών. Τέλος, στον κεντρικό διάδρομο της Τεχνόπολης θα έχουμε το απλό, απόλυτο ελληνικό street food: τον Ερωτόκριτο με τα χοιρινά καλαμάκια του!

Από τη Δ. Μακεδονία, γεύσεις terroir

Οι γεύσεις: κρύα καραβιδόσουπα βελουτέ από λιμνίσιες καραβίδες με βότανα και πιπερόμελο. Άγρια πέστροφα απαλά καπνισμένη, ψητή, επάνω σε πουρέ από φασόλια και πιπεριές Φλωρίνης. Λουκάνικο μαύρου χοίρου με σάλτσα μακάλο και λάδι λευκής τρούφας. Τραχανότο με μοσχαρίσια γλώσσα, καπνιστό τουλουμίσιο τυρί και σκόνη παστουρμά.

Η άγρια πέστροφα

Ο Άγγελος Ναουμίδης, γνωστός σεφ της περιοχής μαζί με τον σεφ Γιάννη Γιαννίτσα κατεβαίνουν στην Τεχνόπολη κουβαλώντας κάποια χαρακτηριστικά προϊόντα της περιοχής: τις σπάνιες, ολόγλυκες καραβίδες της Βεγορίτιδας και την άγρια πέστροφα, λουκάνικα από τοπικό μαύρο χοίρο και όλα όσα ακόμα χρειάζονται για τις γεύσεις που θα μας έχουν. "Η κουζίνα που μαγειρεύουμε στηρίζεται στον φυσικό πλούτο της περιοχής, τα εξαιρετικά τοπικά υλικά, όσα διαθέτει ο κήπος μας και τα άγρια βότανα" λέει ο Άγγελος. Καπνίζει ελαφρά την άγρια πέστροφα της Βεγορίτιδας επάνω σε ξύλα άγριας αχλαδιάς και βατομουριάς και φτιάχνει το πιο διάσημο πιάτο των εστιατορίων του, αυτό που θα δοκιμάσουμε. Ο Γιάννης Γιαννίτσας θα συνοδέψει το λουκάνικό του με σάλτσα μακάλο, μια παλιά τοπική συνταγή. Ο γλυκός τραχανάς -επίσης τοπικό προϊόν- θα μαγειρευτεί με μοσχαρίσια γλώσσα αλλά θα έχει και μια εσάνς παστουρμά, ενώ το καπνιστό τυρί του πηγαίνει πολύ.

Η σούπα καραβίδας

Λουκάνικα από μαύρο χοίρο -και όχι μόνο!

Οι γεύσεις: λουκάνικα από αυτόχθονα bio χοίρο Kudros σε ψωμάκι hot dog, λουκάνικα Μουτεβελή σε 4 γεύσεις σε hot dog. Ακόμα, στο ίδιο σημείο θα ψήνονται καλαμάκια από κρέας αυτόχθονα χοίρου Kudros.

Λουκάνικα μαύρου χοίρου Kudros

Στη φάρμα αυτόχθονων χοίρων Kudros του Κώστα Κυροχρίστου, στην περιοχή Αγια Τριάδα Μεσολογγίου, έχουμε μια περίπτωση σπάνιας εκτατικής βιολογικής εκτροφής. Τα μαύρα γουρουνάκια (πιστοποιημένη αυτόχθονη φυλή) ζουν σε μια έκταση 2000 στρεμμάτων, στις όχθες της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού. Θα μας φέρει τα σπιτικά λουκάνικά του, φτιαγμένα με σκέτο κρέας και παλιά συνταγή αλλά και και κρέας χοίρου σε καλαμάκια.
Για τα γνωστά παραδοσιακά λουκάνικα Μουτεβελή δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Υπάρχουν σε 12 είδη και παρασκευάζονται με εξαιρετικά υλικά και πετυχημένες συνταγές. Στην Τεχνόπολη θα ετοιμάζουν hot dog με 4 είδη λουκάνικου: με φέτα και λιαστή ντομάτα, το μερακλίδικο καυτερό, το μοσχαρίσιο με κρασί και θυμάρι και το κοζάκικο με πάπρικα.

Δειπνοσοφιστήριον

Οι γεύσεις: Τριλογία από mini burgers σε συνταγές του Jean Louis Capsalas: με τοματοκεφτέ, με τονοσαλάτα, με κρέας black angus. Σε συνταγή του Δημήτρη Σκαρμούτσου θα δοκιμάσουμε αραβική πίτα με φαλάφελ, μελιτζάνα, ρόκα και ντομάτα.

Εστιάζοντας στην εξαιρετική ποιότητα των πρώτων υλών, την αυθεντικότητα και την άψογη εκτέλεση των συνταγών από τους επώνυμους συνεργάτες του, γνωστούς chef, το Δειπνοσοφιστήριον Catering θεωρείται συνώνυμο της εμπνευσμένης κουζίνας. Από το 1996, έχει χτίσει σταθερά ξεχωριστή θέση στο χώρο του catering.

Kamaroni

Οι γεύσεις: Aglio olio e peperoncino : Η κλασική της ναπολιτάνικης κουζίνας. Λιγκουίνι μέ σκόρδο, έξ. παρθένο ελαιόλαδο, μπούκοβο και μαϊντανό. Italian Carbonara. Λιγκουίνι με χοιρινή πανσέτα από την αλλαντοποιία Αφοί Κασσάκη με κρέμα αβγού καί παρμεζάνα.
Yotta chikin : Λιγκουίνι μέ κοτόπουλο, φρέσκα μανιτάρια και πιπεριές, σβησμένα με Metaxa honey shot σε σάλτσα σόγιας, σουσάμι και σησαμέλαιο.
Το ραγού της Μαρούσας : Η κλασική συνταγή ραγού της γιαγιάς Μαρούσας. Μοσχαράκι που σιγοβράζει για 5 ώρες με λιγκουίνι καί τριμμένο τυρί.
Oreo espresso cheese cake: Κρέμα cheese cake με τραγανά μπισκότα oreo καί κόκκους καφέ από το the Underdog micro roastery, τυλιγμένο σε ένα σιρόπι espresso.

Το Kamaroni είναι ένα εξειδικευμένο σε ζυμαρικά e-food μαγαζί, ένα "μακαρονάδικο δρόμου", όπως το λέει ο ιδιοκτήτης του Χαράλαμπος Παναγούλιας. Όλα, όμως εκεί μαγειρεύονται με φρέσκα, εκλεκτά υλικά, σε συνταγές κλασικές ή πρωτότυπες του Αριστοτέλη Ζέρβα. Θα βρίσκεται στην Τεχνόπολη με την τροχήλατη καντίνα του.

Ερωτόκριτος

Οι γεύσεις: τα κλασικά χοιρινά σουβλάκια σε καλαμάκι.

Κλασικό σουβλατζίδικο του κέντρου της Αθήνας με προσεγμένα, καλοφτιαγμένα προϊόντα και καλές πρώτες ύλες.

Οι bloggers μαγειρεύουν

Ο Τάσος Αντωνίου

Δεν τελειώσαμε. Πέντε γνωστοί bloggers φαγητού θα μαγειρέψουν στο περίπτερο της Πολυεστίας Ελ Γκρέκο® στην Καμινάδα. Η Αγγελική –Cookika– Καλαμπόκα θα φτιάξει ζυμαρικά με κόκκινο κρασί και σαλάμι Λευκάδος και τηγανίτες με χαρούπι και ταχίνι, η Μαριλένα –Marislurp– Μιχαλίτση θα μας φτιάξει Curry in a Hurry με κοτόπουλο, τη σπεσιαλιτέ του Μαγκρέμπ Shakshοuka (αβγά σε πικάντικη σάλτσα ντομάτας ) και french toast γεμιστό με μπανάνες και σοκολάτα. Η Εύα –Funky Cook– Μονοχάρη θα ετοιμάσει μπρουσκέτες με κοπανιστή, μαρμελάδα κάππαρης, στραπατσάδα με τυρί μπάτζο και γιουβέτσι με κοτόπουλο, ελιές, πιπεριές και φέτα. Θα μαγειρέψουν ακόμη η Δέσποινα –Pandespani– Βαϊοπούλου και ο Τάσος –Mamapeinao– Αντωνίου. Ο Τάσος Αντωνίου θα μας ετοιμάσει τηγανιά με λουκάνικο, λαχανικά και μουστάρδα και μια μακαρονάδα με γιαούρτι και καραμελωμένα κρεμμύδια.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…