Follow us

Το Νότιο Αιγαίο "Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης" 2019

Τα φώτα πέφτουν στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα για μια τριετία, με ιδιαίτερη προβολή των προϊόντων και της γαστρονομίας και ευκαιρία αναζωογόνησης των νησιών μας…

Το Νότιο Αιγαίο "Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης" 2019

Με ένα μεγάλο "ταρατατζούμ" στη λαμπρή αίθουσα της Μεγάλης Βρετανίας, με την παρουσία υπουργών, πρέσβεων, εκπροσώπων ξένων τοπικών αυτοδιοικήσεων, αρμόδιων της Ε. Επιτροπής και, βέβαια, αντιπροσωπειών απ' όλα τα τιμώμενα νησιά, ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γ. Χατζημάρκος παρέλαβε από την εκπρόσωπο της Ε. Επιτροπής Sylvia Draghi τον περήφανο τίτλο "European Region of Gastronomy 2019", που απονέμεται από το IGCAT (Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού).

Τι σημαίνει αυτό, ουσιαστικά; Με τα λόγια του περιφερειάρχη:
"Από σήμερα και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών ετών, η γαστρονομία του Νοτίου Αιγαίου, θα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, μέσα από μια σειρά οριζόντιων δράσεων, όπως αυτές έχουν κατατεθεί στο Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού, που θα κινητοποιήσουν ολόκληρη την τοπική κοινωνία και θα καλύψουν ένα μεγάλο εύρος τομέων, που βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τη διατροφή και τη γαστρονομία, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο πρωτογενής τομέας."

Το Νότιο Αιγαίο "Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης" 2019
Ο περιφερειάρχης κ. Γ. Χατζημάρκος και η κ. Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ακούγεται πολύ καλό κι έρχεται σε εποχές, που η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη όχι μόνο από τόνωση του τουρισμού της, αλλά, το βασικότερο, από μια αναβάθμιση της ζωής στα νησιά. Η σπουδαιότερη ανάγκη, πράγματι, αφορά σήμερα την τόνωση της τοπικής οικονομίας και μέσω αυτής του πληθυσμού και την προσέλκυση νέων πίσω στον τόπο τους. Ιδιαίτερα σε νησιά μικρά και απομακρυσμένα, νησιά της "άγονης γραμμής", που κινδυνεύουν να ερημωθούν, αλλά και μεγαλύτερα, που έχουν δει τα τελευταία χρόνια τον πληθυσμό τους να φθίνει και την αγροτική παραγωγή τους να πεθαίνει. Γιατί, σε αυτή την περιοχή (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα) περιλαμβάνονται νησιά πολλών "ταχυτήτων". Από τη Σαντορίνη στην Κάσο, η απόσταση είναι τεράστια…
Στρατηγικοί συνεργάτες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ως «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019» είναι το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Rutgers University των ΗΠΑ, που συνεργάζονται με στόχο τη ανάδειξη της αιγαιακής διατροφής. Πρέσβειρα, η σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Τι σχεδιάζεται…

"Taste the Seasons" ονομάζεται το πρόγραμμα που σχεδιάστηκε και περιλαμβάνει τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν από σήμερα μέχρι και το 1919. Οι 5 βασικοί στόχοι του:
- Η ανάδειξη της περ. του Νοτίου Αιγαίου σε γαστρονομικό τουριστικό προορισμό διεθνώς
- Η ανάδειξη της "αιγαιακής διατροφής" και η αύξηση των πιστοποιημένων τοπικών προϊόντων
- Η χρήση των τοπικών προϊόντων σε όλη την τουριστική αλυσίδα
- Η εκπαίδευση του καταναλωτή να αναζητά, να αγοράζει και να καταναλώνει τοπικά προϊόντα
- Η παροχή κινήτρων στους νέους να επιστρέψουν στη γη και να καλλιεργούν με τις παραδοσιακές μεθόδους

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές δράσεις με μεγάλο ενδιαφέρον, που ελπίζουμε, βέβαια, να πραγματοποιηθούν. Μερικές από αυτές: Εκπαίδευση αγροτών/παραγωγών στην προώθηση των προϊόντων τους, εκπαίδευση της νέας γενιάς στα σχολεία για τις τοπικές καλλιέργειες (πρόγραμμα "κηπουροί του Αιγαίου"), εκπαίδευση οικογένειας να μαγειρεύει με τοπικά προϊόντα. Ακόμα, μια σειρά δράσεων για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ένα σχέδιο, που χαρακτηρίστηκε μεγαλεπίβολο και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2019 ονομάζεται "digital agenda": θα δίνει τη δυνατότητα να αγοράσουμε σε "πραγματικό χρόνο" τοπικά προϊόντα από οποιοδήποτε μέρος και να τα έχουμε κοντά μας σε μερικές ημέρες. Προβλέπονται, ακόμα, ταξίδια στο εξωτερικό για τη διάδοση της τοπικής κουζίνας και την προσέλκυση επισκεπτών. Με το πρόγραμμα για τους επισκέπτες "be a local", ο ξένος βλέπει πώς δημιουργούνται βήμα-βήμα οι παραδοσιακές συνταγές του τόπου. Μια άλλη σημαντική δράση, αφορά τη δημιουργία τράπεζας σπόρων, με σκοπό τη διατήρηση των παλαιών σπόρων του Ν. Αιγαίου. Ακόμα, η ανάδειξη της "αιγαιακής διατροφής" και των υπερτροφών (superfoods) που κρύβονται μέσα στα εκατοντάδες βότανα των νησιών μας.

Αυτή είναι μια μικρή γεύση των δυνατοτήτων και των ευκαιριών που προκύπτουν από αυτόν τον τίτλο. Ας ελπίσουμε ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν θα αδρανήσουν.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…