BBQ στο σπίτι: οι συνταγές, οι ιδέες, τα tips

Οργανώστε το πιο χαρούμενο κάλεσμα γύρω από μια ψησταριά

Ντίνα Γκρουμούτη 16/05/2017

Ποιος λέει όχι σ' ένα κάλεσμα για ψήσιμο; Κεφάτη περίπτωση και "από χέρι" νόστιμο φαγητό. 13 νόστιμες και δοκιμασμένες συνταγές που καλύπτουν όλα τα γούστα, για κρεατικά στην ψησταριά -ή και στο γκριλ, αν θέλετε. Οργανώστε το σήμερα, το ζητάει η εποχή!

Εξόχως κοινωνικό και διασκεδαστικό το τσιμπολόγημα «στο όρθιο», με τις μυρωδιές από την ψησταριά να ανοίγουν την όρεξη και τους μεζέδες να βγαίνουν διαδοχικά. Aν διαθέτουμε μια οποιαδήποτε ψησταριά, το μπάρμπεκιου είναι το πιό διασκεδαστικό κάλεσμα. Το φαγητό ψήνεται μπροστά σου, οι μυρωδιές ανοίγουν την όρεξη, το τραπέζι σχεδόν περιττεύει. Αλλά χρειάζεται μια στοιχειώδη προετοιμασία. 

Η αγορά των σωστών κρεάτων είναι βασικός παράγων επιτυχίας. Στο ψήσιμο πρωταγωνιστεί η πρώτη ύλη και η ποιότητά της θα καθορίσει την επιτυχία του εγχειρήματος. Εμπιστευτείτε κρεοπώλη που γνωρίζετε και βεβαιωθείτε ότι τα κρέατα είναι σιτεμένα.
Αν και συνηθίζονται "μονοθεματικά" μπάρμπεκιου ( π.χ. μπιφτέκια, παϊδάκια, σουβλάκια) μια ποικιλία είναι πάντα πιό ευπρόσδεκτη. Μπορούμε ν' αρχίσουμε από τα εύκολα λουκάνικα, να προχωρήσουμε σε μπιφτέκια ή κεμπάπ και να συνεχίσουμε με παϊδάκια ή κοτόπουλο. Προνοήστε γιά εργαλεία ψησταριάς, αρκετά κάρβουνα (αν ψήνετε σε κάρβουνα, βέβαια) και σκεύη, γιά να μην ψάχνεστε.

Το μπάρμπεκιου πρέπει να διαθέτει ποικιλία. Μιλώντας για κρεατικά, χρειαζόμαστε τουλάχιστον τρία διαφορετικά είδη. Φροντίζουμε ιδιαίτερα την πρώτη ύλη μας, είναι βασικός παράγοντας επιτυχίας: σωστό κρέας, σωστό κόψιμο, σωστό μαρινάρισμα. Προβλέπουμε αρκετές ώρες στη μαρινάδα, για γεύση και τρυφεράδα. Και βέβαια, χρειάζεται μια ποικιλία από σαλάτες και συνοδευτικά. Εύκολες οι ψητές πατάτες (πλυμένες, αλατισμένες, τυλιγμένες σε αλουμινόχαρτο), μπαίνουν στη χόβολη –τις προσέχουμε!–και μετά συνοδεύονται από ένα ντιπ φέτας, γιαουρτιού ή πιπεριάς Φλωρίνης. Εξίσου εύκολα είναι τα ψητά λαχανικά, που αρέσουν σε όλους. Και μια που μπήκε στον κόπο ο ψήστης, ας αναλάβει και το γλυκό: φρούτα στην ψησταριά, στο χαρτί ή σε σουβλάκια, εξαιρετική ιδέα! Το θέμα «ψωμί» το λύνουμε με μια ποικιλία από πίτες (αραβικές, κυπριακές κ.λπ.), κομμένες και ψημένες ελαφρά.

Συνταγές για ένα καλοκαιρινό BBQ





Συνταγές
Γράψε την άποψή σου
Φαγητό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Επιλέξτε πρώτη ύλη ή υλικό...

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος

Οι σεφ και οι συνταγές τους

Επιλέξτε σεφ

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικά / Delicatessen