Follow us

Τα αναμάρτητα γλυκά της νηστείας

Από το πιο απλό, όπως ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, μέχρι τα πιο περίπλοκα, όπως τα σκαλτσούνια, όλα έχουν μια ιδιαίτερη νοστιμιά κι ένα άρωμα παράδοσης: Τα καλύτερα νηστίσιμα γλυκά των αθηναϊκών ζαχαροπλαστείων είναι εδώ…

Τα αναμάρτητα γλυκά της νηστείας

Τα νηστίσιμα γλυκά είναι μεγάλο κεφάλαιο της γαστρονομικής μας παράδοσης: oι νηστείες στο θρησκευτικό ημερολόγιο ήταν πολλές και οι πρώτες ύλες εύκαιρες και σχετικά οικονομικές. Από το πιο απλό, που θα μπορούσε να είναι ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, μέχρι τα πιο περίπλοκα, όπως τα σκαλτσούνια, όλα έχουν μια ιδιαίτερη νοστιμιά, που την παίρνουν από την πρώτη ύλη: ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, φρούτα, γλυκά μπαχαρικά, μέλι, σουσάμι.

Τα αναμάρτητα γλυκά της νηστείας

Νηστεύει κανείς από συνήθεια ή από θρησκευτική πεποίθηση ή κι επειδή το βλέπει σαν μια αλλαγή στην καθημερινότητα. Αλλά το γλυκό κομμάτι της νηστείας έχει και ποικιλία κι ενδιαφέρον για νηστεύοντες και μη. Τα πιο γνωστά γλυκά (σκαλτσούνια, αμυγδαλωτά, χαλβάδες, κέικ λαδιού) συμπίπτουν στις λίστες των ζαχαροπλαστείων, οι γεύσεις όμως διαφέρουν, ανάλογα με τις συνταγές. Συναντήσαμε όμως και εκπλήξεις. Το τραπέζι μας γέμισε γλυκούς πειρασμούς και το συμπέρασμα βγήκε αβίαστα: τα νηστίσιμα γλυκά είναι… σκέτη αμαρτία!

Αφοι Ασημακόπουλοι

Με καταγωγή από τα Βαρδούσια, οι αδελφοί Ασημακόπουλοι ξεκίνησαν το 1930, αναλαμβάνοντας το γαλακτοπωλείο του θείου τους, στο ίδιο σημείο που βρίσκεται και σήμερα το ζαχαροπλαστείο. Η ζαχαροπλαστική προστίθεται το 1950 και τους κατατάσσει στα παλαιότερα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας, που υπάρχουν ακόμα. Στην τρίτη γενιά σήμερα, εξακολουθούν να φτιάχνουν ορισμένα εμβληματικά γλυκίσματα (τσουρέκι, κουλουράκια, δίπλες, γαλακτομπούρεκο) μαζί με τη σύγχρονη ζαχαροπλαστική. Χωρίς να έχουν ξεχάσει τα γαλακτοκομικά.

  • Σκαλτσούνια. Ευχάριστη ζύμη, ελαφρώς παχειά και μαλακή με νότες κανέλας. Γέμιση με γλυκά και ξηρούς καρπούς, με έμφαση στο καρύδι, σε καλή αναλογία. Κλασικά και όμορφα.
  • Κέικ μήλου. Μαστιχωτό, με άφθονους ξηρούς καρπούς και κομματάκια μήλου.
  • Μπισκότα κανέλας. Λεπτά και πολύ τραγανά, με ωραία αρώματα κανέλας και πορτοκαλιού. Δεν μπορείς να φας μόνο ένα. Πολύ καλά.

Criollo

Με μεγάλο ατού τον διάσημο και ταλαντούχο Διονύση Αλέρτα, το Criollo είναι γνωστό για τη γαλλική του patisserie, πάντα με το προσωπικό, σύγχρονο touch του δημιουργού. Δεν ξεχνάει όμως και τα κλασικά ελληνικά, όπως τα εξαιρετικά τσουρέκια και όλα τα παραδοσιακά, ανάλογα με την εποχή. Απόλυτη προσήλωση στην ποιοτική πρώτη ύλη και έμφαση στη σοκολάτα.

  • Κέικ νηστίσιμο. Με ισορροπημένη δόση φρούτων και αμύγδαλου, ήπια γεύση, πυκνή υφή. Μετρημένη ζάχαρη, για όσους αγαπούν τα μάλλον άγλυκα.

Fresh

Η αλυσίδα ποιοτικών ζαχαροπλαστείων, που έχει κερδίσει εδώ και χρόνια τους αθηναίους με τις λεπτές γεύσεις, την καλή πρώτη ύλη και την όμορφη παρουσίαση. Το μυστικό βρίσκεται στους καλούς pastry chefs, στην ανανέωση και στην εμμονή στην ποιότητα. Είναι η απάντηση, όταν θέλεις να βρεις στη γειτονιά σου ένα γλυκό που δεν θα σε προδώσει.

  • Τούρτα bitter σοκολάτας με καρύδα. Βαθειά σοκολατένια αίσθηση που μας θύμησε τις παλιές σοκολατίνες και μια υπέροχη βάση-μπισκότο με αμύγδαλα. Περιέχει κρέμα καρύδας και γάλα καρύδας. Ένα γλυκό που ξεφεύγει από τα νηστίσιμα.
  • Χαλβάς σιμιγδαλένιος. Ήπια γεύση με νότες εσπεριδοειδών, πυκνή υφή και ισορροπημένη γλυκύτητα. Για όλα τα γούστα.
  • Κέικ σοκολάτας (vegan). Υγρό και πυκνό, συμπαγές και απόλυτα σοκολατένιο. Για τους fans της σοκολάτας.

Κυβέλη

Το ζαχαροπλαστείο της Κυβέλης Παπαϊωάννου ξεκίνησε από τα Βριλήσσια κι έγινε διάσημο με το signature cheese cake σε πολλές γεύσεις της κυρίας Κυβέλης, για να συνεχίσει και να επεκταθεί σε παραγωγή με το εργαστήριο στο Πολύγωνο και τελικά να κατακτήσει και το Κολωνάκι. Σπιτικά γλυκίσματα αλλά και αλμυρές γεύσεις, με μεγάλα hits πλέον και τη μηλόπιτα, τη lemon pie, την πάστα φλόρα και αρκετά ακόμα.

  • Πάστα φλόρα. Ωραία τραγανή ζύμη τάρτας για τη βάση. Πρωτοτυπεί, με ωραία μαρμελάδα πορτοκάλι, φρέσκια και γλυκόπικρη.
  • Τάρτα μήλου (μηλόπιτα). Η ζύμη της βάσης σχετικά μαλακή. Καλή γέμιση, με αίσθηση φρέσκου μήλου και ισορροπημένη γλυκύτητα. Στις ατομικές τάρτες η ζύμη βγαίνει πιο τραγανή.
  • Χαλβάς σιμιγδαλένιος. Καλοφτιαγμένος, κλασικός, σπυρωτός, με σπιτική γεύση και καλό αμύγδαλο.
  • Αμυγδαλωτά μανταρίνι. Μπουκίτσες με μαλακή υφή αμυγδάλου και εκρηκτική γεύση μανταρινιού. Τις τρως όλες.

Κωνσταντινίδης

Ζαχαροπλάστης από τη Μικρά Ασία, ο Γρηγόρης Κωνσταντινίδης βρέθηκε στη Λάρισα μετά την Καταστροφή, για να βάλει τα θεμέλια μιας πετυχημένης πορείας. Ο γιός του Λάζαρος μαθαίνει γαλλικές τεχνικές και φέρνει στην Ελλάδα το αυθεντικό μιλφέιγ, το πιο ονομαστό μέχρι σήμερα γλυκό του. Ανοίγει το πρώτο σύγχρονο ζαχαροπλαστείο στη Λάρισα το 1932. Η επιτυχία συνεχίστηκε στην Αθήνα και άλλες πόλεις με πολλά κατστήματα και συνεχείς βραβεύσεις. Το 21ο κατάστημά τους άνοιξε στο Σύνταγμα το 2014.

  • Σκαλτσούνια. Ζύμη τραγανή και ποικιλία γεμίσεων με φρούτα (κεράσι, ρόδι), ήπια αρωματικά. Ιδιαίτερο το σκαλτσούνι βουτηγμένο κατά το ήμισυ σε σοκολάτα υγείας, με αμυγδαλένια αίσθηση.
  • Παπασπύρου

    Το ιστορικό ζαχαροπλαστείο της Αθήνας έχει περάσει σε νέα επιτυχημένη εποχή, με πολλά ανεξάρτητα τμήματα στις εγκαταστάσεις του και ποιοτικές υπηρεσίες catering. Διατηρεί, όμως, την παράδοση: καλοφτιαγμένα γλυκά με ατόφιες γεύσεις, ποιοτικά υλικά και έμφαση στο χειροποίητο και στις ελληνικές πρώτες ύλες. Όλα είναι προσεγμένα μέχρι τη λεπτομέρεια.

    • Σκαλτσούνια. Διαφέρουν για τη μαλακή τους ζύμη, από αμυγδαλόπαστα αρωματισμένη μα maraschino, και τη γέμιση στην οποία κυριαρχεί το πορτοκάλι και το καρύδι. Λεπτή, ιδιαίτερη γεύση.
    • Μεθυσμένα. Σιροπιασμένα γλυκά, ζυμωμένα με μπίρα Lager, βανίλια και καρύδια, γεμιστά με μαρμελάδα βερίκοκο, καρύδι και κανέλα. Πρωτότυπο, με ωραία ζύμη.
    • Τρίγωνα μηλοπιτάκια. Ελαφρώς σιροπιασμένα τρίγωνα από τραγανό, λεπτό φύλλο κρούστας, με γέμιση από μήλα και καρύδια, με άρωμα κανέλας. Η γέμιση είναι ευχάριστα γλυκιά, με ωραία αίσθηση φρέσκου μήλου.

    Φύσις

    Το ζαχαροπλαστείο που έφερε τα "κοντά στη φύση" γλυκά δίνει έμφαση στις φυσικές, βιολογικές πρώτες ύλες, και αγαπάει τα γλυκά χωρίς ζάχαρη (με σιρόπι αγαύης) και χωρίς κρέμα γάλακτος. Διαθέτει και γλυκά χωρίς γλουτένη. Διακρίνεται για τις απαλές και ήπιες γεύσεις, που δεν παύουν να είναι ενδιαφέρουσες.

    • Καλτσούνια. Κλασικά, με ζύμη από αμυγδαλόπαστα. Γέμιση φρούτων με έντονο το μήλο και ξηρών καρπών, κλασική.
    • Χαλβάς σιμιγδαλένιος. Σπιτική γεύση καλοκαβουρδισμένου χαλβά, με ωραία, σπυρωτή υφή.
    • Μους σοκολάτας διαίτης. Ωραία βάση από φυστικοβούτυρο και σοκολάτα. Κρέμα ανάλαφρη και απαλή, με καλή αίσθηση σοκολάτας (δύο υφές σοκολάτας Βενεζουέλας). Περιέχει φυτική κρέμα και σιρόπι αγαύης αντί για ζάχαρη. Γλυκό για κάθε εποχή.
    • Κρέμα σοκολάτας διάτης σε ποτήρι. Κρέμα από ακατέργαστο βιολογικό κακάο και ενδιάμεσα κυβάκια φυστικοβούτυρου και σοκολάτας. Πυκνή υφή και ωραία γεύση σοκολάτας με ισορροπημένη γλυκύτητα. Αντί για ζάχαρη, σιρόπι αγαύης.
    • Τρουφάκια καρύδας. Πολύ καλή γεύση καρύδας, με μετρημένη γλυκύτητα (καστανή ζάχαρη) και ωραία υφή. Υπάρχει το ίδιο βουτηγμένο σε σοκολάτα, που το κάνει πιο σύνθετο και πιο γλυκό.

    Διευθύνσεις

    Αφοι Ασημακόπουλοι
    Χαριλάου Τρικούπη 82, τηλ. 210 3610092 www.asimakopouloi.com

    Criollo
    Ελαιών 34 Κηφισιά, τηλ. 210 8073967 www.criollo.gr

    Fresh
    Λ. Κηφισίας 162 Νέο Ψυχικό τηλ. 2106753802 (και 13 ακόμα καταστήματα) www.freshpatisserie.gr

    Κυβέλη
    Μπουζίκη 3 Πολύγωνο, τηλ. 210 6468060 (και στα Βριλήσσια και στο Κολωνάκι)

    Κωνσταντινίδης
    Λεωφ. Κηφισίας 129 Αμπελόκηποι τηλ. 210 6982601 (και πολλά ακόμα καταστήματα) www.konstabdinidis.com

    Παπασπύρου
    Κεντρικά εργαστήρια, Νέας Ζίχνης 15 Αχαρνές, τηλ. 210 2409235 www.papaspirou.gr

    Φύσις
    Λ.Μεσογείων 450 Αγ. Παρασκευή, τηλ. 210 6090740, Λ.Κηφισίας 98 Μαρούσι τηλ. 211 4069267 www.fisis.eu

    Επίσης...

    Περισσότερα από

    Γλυκό

    Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

    Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…