Follow us

Μακεδονίτικος πατσάς για το σπίτι

Μιλάμε για έναν παραδοσιακό πατσά, μαγειρεμένο, κατεψυγμένο, έτοιμο για κατανάλωση, σε συσκευασία που μπαίνει και στα μικροκύματα, με γεύση φρεσκομαγειρεμένου: Ελληνικός Σπιτικός Πατσάς. Είπατε τίποτα;

Μακεδονίτικος πατσάς για το σπίτι

Επί 25 χρόνια ονειρευόταν αυτή την κίνηση ο Γιώργος Καλαγασίδης, επιχειρηματίας από το Τσοτύλι Κοζάνης. Η "κρίση" τον έκανε να την πραγματοποιήσει, μετά από προετοιμασία ενός χρόνου και, όπως φαίνεται, χτύπησε διάνα! Το προϊόν σκίζει στην αγορά και ετοιμάζεται ολοταχώς να ταξιδέψει… Αλλά, ας τα πάρoυμε από την αρχή. Η επιλογή του προϊόντος δεν είναι τυχαία. Ο πατέρας του Γιώργου Καλαγασίδη ήταν ειδικός στο είδος, καθώς είχε πατσατζίδικο από το 1953 στα Γρεβενά και στο Τσοτύλι Κοζάνης. Ο ίδιος, μας μιλάει με ενθουσιασμό για την καινοτόμο ιδέα του που έγινε πραγματικότητα, για την εμμονή του με την ποιότητα, για τα επόμενα βήματα. Ήδη, η μικρή ατομική του επιχείρηση, που μόλις έκανε το άνοιγμά της στην αγορά, παράγει 4.000-5.000 μερίδες τυποποιημένου πατσά τον μήνα, με δυνατότητα για πολύ περισσότερες. Ήταν ένα "προσωπικό στοίχημα" που μέχρι τώρα έχει πετύχει, αλλά, όπως λέει ο ίδιος, έχει ακόμα μέλλον για να ολοκληρωθεί. "Η υποδοχή του κόσμου ήταν πέρα από κάθε πρόβλεψη. Έτσι, σε λίγες μέρες κυκλοφορεί σε παρόμοια συσκευασία και… γίδα βραστή".

Σπιτικό μαγείρεμα, παραδοσιακή συνταγή

"Ο παραδοσιακός μακεδονίτικος πατσάς γίνεται από μοσχάρι. Ετοιμάζεται χειροποίητα και μαγειρεύεται σπιτικά, με την οικογενειακή συνταγή του πατέρα μου. Τον βγάζουμε σε πέντε τύπους: κλασικός από κοιλιά και ποδαράκια, σκέτος ποδαράκια, σκέτος κοιλιά, σκέτος μοσχαροκεφαλή και ο "χωριάτικος" που γίνεται και με τα τρία κομμάτια. Η κάθε συσκευασία περιέχει 380 γρ. -όσο μια κανονική μερίδα- και στο εμπόριο την βρίσκεις από 3-3,50€. Γι' αυτό μιλάμε για προϊόν της κρίσης…". Η συσκευασία μπαίνει και στα μικροκύματα.
Καθώς δεν τον έχουμε δοκιμάσει ακόμα, γιατί προς το παρόν δεν κυκλοφορεί στην Αθήνα, η επόμενη ερώτηση έρχεται αυθόρμητα:
- Και η γεύση; Πόσο κοντά είναι στον φρεσκομαγειρεμένο; "Απόλυτα ίδια! Μόλις μαγειρευτεί ο πατσάς ψύχεται με ειδικά μηχανήματα στους -40ο, κι έτσι διατηρεί τη γεύση του ατόφια και τα θρεπτικά του συστατικά…". Άλλωστε, εδώ μιλάμε για Θεσσαλονίκη, για κοινό που γνωρίζει τον καλό πατσά, δεν θα μπορούσε να πετύχει το προϊόν αν δεν ήταν καλό!".

Η ιδέα που έλειπε από την αγορά

Σπιτικές ελληνικές σούπες τυποποιημένες, σε βαθειά κατάψυξη, έτοιμες να τις χαρείς με ένα ζέσταμα. Αυτό ήταν κάτι που έλειπε από τα ψυγεία των παντοπωλείων και αποτελεί ακριβώς την ιδέα του Γιώργου Καλαγασίδη. Στα σχέδιά του, εκτός από τη Γίδα Βραστή που ήδη βρίσκεται στο δρόμο, είναι η μαγειρίτσα, η κλασική κοτόσουπα, ο τραχανάς, οι χυλοπίτες σούπα και άλλες.
"Δεν βιάζομαι. Ό,τι γίνεται θέλω να γίνεται σωστό και άψογα". Έτσι, ας μην περιμένουμε τον Ελληνικό Σπιτικό Πατσά" στην Αθήνα πριν το επόμενο φθινόπωρο, αλλά μέχρι τότε, όσοι βρεθείτε σε Θεσσαλονίκη, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Καστοριά και τα πέριξ, τσεκάρετέ τον σε καλά κρεοπωλεία και deli...

Γεώργιος Καλαγασίδης, Τσοτύλι Κοζάνης τηλ. 24680 31001 kalagasidis@gmail.com

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…