Follow us

Στην κουζίνα με επιλεγμένα ελληνικά deli

Όποιος αγαπάει τα εκλεκτά, καινοτόμα, νόστιμα και ποιοτικά προϊόντα, που παράγει η δημιουργική Ελλάδα, στο Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις» του αθηνοράματος βρίσκει τη δικιά του "νήσο των θησαυρών" σε επίπεδο γεύσεων, ένα πραγματικό bazaar ελληνικών deli, που τα δοκιμάζεις, τα ανακαλύπτεις και, πολύ σημαντικό, εμπνέεσαι λόγω στενής γειτνίασης του ενός προϊόντος με το άλλο, για συνδυασμούς ασυνήθιστους και συναρπαστικούς…

Στην κουζίνα με επιλεγμένα ελληνικά deli

Για παράδειγμα, τη μια στιγμή δοκιμάζεις ένα κομματάκι από ένα φοβερό λουκάνικο και «καπάκι» μια εκπληκτική καυτερή μαρμελάδα και επί τόπου αποφασίζεις ότι αυτή είναι η σπεσιαλιτέ στο επόμενο τραπέζι που θα κάνεις, το σνακ που θα συμπληρώσει την ευτυχία σου καθώς θα παρακολουθείς την αγαπημένη σου σειρά στην τηλεόραση και η δικαίωση για τη χρόνια εμμονή σου με τις γεύσεις και τις γκουρμεδιές…
Περισσότερα από 3.000 επιλεγμένα ελληνικά προϊόντα έχουν περάσει από τα περίπτερα των Φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις», την άνοιξη στην Τεχνόπολη και τον χειμώνα στην Helexpo, αρχίζοντας από το 2013, όταν ξεκίνησε αυτή η τόσο ξεχωριστή γιορτή γεύσης. Τα πιο πολλά δεν θα τα βρεις στα συνηθισμένα παντοπωλεία και ορισμένα, μάλιστα, θα τα βρεις μόνο με παραγγελία στον παραγωγό τους, που έχει την έδρα του σε μια βουνοκορφή ή μια χαράδρα, κάπου στις εσχατιές της χώρας.

Στην κουζίνα με επιλεγμένα ελληνικά deli

Με αυτό ακριβώς κατά νου και έχοντας δοκιμάσει τα περισσότερα από τα προϊόντα του Φεστιβάλ, σας προτείνουμε κάποιους συνδυασμούς που επιχειρήσαμε στην κουζίνα μας, σας μεταφέρουμε κάποιους άλλους που έφτιαξαν φίλοι μας (και περήφανοι μας ενημέρωσαν σχετικά) και ξαναθυμόμαστε ορισμένα μεμονωμένα προϊόντα, που μας έκαναν δυνατή εντύπωση.
Εν όψει του ανοιξιάτικου Φεστιβάλ στην Τεχνόπολη που ετοιμάζουμε πυρετωδώς, δοκιμάζοντας και ξαναδοκιμάζοντας καθημερινά καινούργια υπέροχα προϊόντα από την αφρόκρεμα των Ελλήνων μικρών παραγωγών, θέλουμε να σας κάνουμε κοινωνούς της απίστευτης ευχαρίστησης του να πειραματίζεσαι γευστικά και μαγειρικά με τα καλύτερα προϊόντα του τόπου σου! Συγχρόνως,να σας προσκαλέσουμε να δημιουργήσετε και να μας μιλήσετε για τις δικές σας γαστρονομικές ιδέες, με βάση τα προϊόντα που έχετε δοκιμάσει στο Φεστιβάλ.

Η παράθεση των προτάσεών μας δεν κινείται στη γραμμική λογική «ορεκτικά –σαλάτες, ζυμαρικά, κυρίως –επιδόρπια» όπως δηλαδή σερβίρουμε τα πιάτα στο τραπέζι, αλλά όπως είχαν καταχωρηθεί στις κουζινικές μας σημειώσεις και στις κουβέντες με συναδέλφους, φίλους και συμποσιαστές.

Πρωτότυποι συνδυασμοί και εμπνευσμένα ταιριάσματα

  • Ξερά σύκα –ξινοτύρι –γλυκό κρασί
    Τα ξερά σύκα Κύμης Kumilo μουλιασμένα ολονυχτίς στο λιαστό κρασί του οινοποιείου Dio Fili από τη Σιάτιστα, στραγγισμένα και γεμισμένα με το νόστιμο ξινοτύρι του ναξιώτικου τυροκομείου Μπαμπούνη ή με το ξινοτύρι του τυροκομείου Ίου "Νιώτικο".
  • Γιουφκάδες –φέτα –τσαλαφούτι- μαστίχα
    Τυρόπιτα στο τηγάνι με γιουφκάδες από την εταιρία Βερμίου Γη από την Κοζάνη, με γέμιση από φέτα και τσαλαφούτι του τυροκομείου Κουτρομάνου από το Καρπενήσι, με αρτύματα το ξύσμα λεμονιού και την κοπανισμένη μαστίχα.
  • Κολοκυθέλαιο από την Ορεστιάδα
    Ένα 100% φυσικό, εξαιρετικά παρθένο, πρώτης ψυχρής έκθλιψης έλαιο, που παράγεται από ακατέργαστο σπόρο κολοκύθας. Πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά (ω-3 λιπαρά οξέα, ψευδάργυρος), με γεύση σαν να τρως… υγροποιημένους τους σπόρους της κολοκύθας και έντονο, ευχάριστο άρωμα. Είναι υπέροχο ωμό, πάνω σε σπαγγέτι ολικής αλέσεως με φρέσκο δεντρολίβανο, ωμό ψιλοκομμένο σκόρδο και πιπέρι. Επίσης, πάνω σε ψωμί από σίκαλη με ξερή ρίγανη. Η καινοτόμος επιχείρηση Thrakiland ιδρύθηκε μέσα στο 2015 και παράγει σπορέλαια ψυχρής έκθλιψης (από ηλιόσπορους, κολοκυθόσπορους, σουσάμι, φιστίκια, λιναρόσπορους, αμύγδαλα) τα οποία βρίσκονται στην εμπροσθοφυλακή της υγιεινής διατροφής. Πωλούνται online στο www.thrakiland.gr
  • Μπάτζος –μέλι βελανιδιάς –μαρμελάδα πιπεριάς
    Το καινούργιο τυρί "Φλωρινέλα" ή τον παραδοσιακό μπάτζο του τυροκομείου Δημητρίου από τη Φλώρινα, τον δοκιμάσαμε σε σαγανάκι, μαζί μαρμελάδα πιπεριάς του Ναουμίδη ή με μέλι βελανιδιάς από τη Melira ή με μέλι με ξύσμα πορτοκαλιού από το Μέλι Αγγελικής. Όλα ταίριαξαν εξαιρετικά.
  • Κανελόνι –Καπρικό –σμετάνα
    Το Καπρικό (χοιρινό κρέας) ψημένο σε ξύλο οξιάς των αδελφών Κασσάκη από την Κρήτη, σαν γέμιση σε κανελόνι φτιαγμένα από κρέπα, μαζί με ψιλοκομμένο λάχανο και σέλινο. Διαφορετικά, σε λαχανοντολμάδες σερβιρισμένους με σμετάνα (ξινή κρέμα που πωλείται στα ρώσικα μπακάλικα).
  • Λουκάνικο Καλαμάτας ή Τρίπολης -σταφιδόψωμο –μουστάρδα με μέλι

Ένα σουρεαλιστικό hot dog με τα παραδοσιακά λουκάνικα του Δαγρέ από την Τρίπολη ή τα παραδοσιακά λουκάνικα Καλαμάτας με πορτοκάλι του Μουτεβελή από την Καλαμάτα, μέσα σε σταφιδόψωμο από αλεύρι ολικής αλέσεως αλειμμένο με την καπνιστή μουστάρδα The Brewer’s ή την μουστάρδα Squeeze Μέλι του Papadimitriou από την Καλαμάτα.

  • Καρμανλίδικα λουκάνικα –βραστοτηγανητές πατάτες
    Ψητά καραμανλίδικα λουκάνικα της αλλαντοποιίας Βόρειος Ελλάς από τη Δράμα,
    κομμένα σε φέτες επάνω σε ελαφρώς βρασμένες, χοντροκομμένες και τηγανισμένες πατάτες
    μαζί με άνηθο.
  • Ψητά λαχανικά –ζαμπόν με αρωματικά βότανα –τυρί από βουβαλίσιο γάλα
    Ένα "ναπολεόν" με φέτες βιολογικού καπνιστού ζαμπόν με αρωματικά βότανα από το Κτήμα Βαβουράκη στο Ρέθυμνο, ανάμεσα σε στρώσεις από ψητά λαχανικά και λευκό τυρί από βουβαλίσιο γάλα του Μπέκα, από τη Θεσσαλονίκη.
  • Σουβλάκι οξύρυγχου –τσάτνεϋ κόκκινης πιπεριάς με τζίντζερ
    Σουβλάκι από οξύρυγχο της οικογένειας Γεροντίδη (G-Fish) ψητό, συνδυασμένο με τσάτνεϋ κόκκινης πιπεριάς και τζίντζερ από τη Chef Stories της Θεσσαλονίκης. Παντζαροσαλάτα με σέλερυ και μαριναρισμένη πέστροφα Γεροντίδη (G-Fish) από τη Λακωνία.
Το σωτάρισμα του καπνιστού φασιανού
  • Ζυμαρικά - καπνιστός φασιανός
    Καρμπονάρα με κρόκο αβγού και κομματάκια από καπνιστό φασιανό ή πέρδικα από τη φάρμα "Επίλεκτα Πτερωτά Θηράματα Γρεβενών" και για ορεκτικό τα μοναδικά αβγά ορτυκιού τουρσί της ίδιας φάρμας, σε ζεστή σαλάτα με αχνισμένο σπανάκι, άγρια ρόκα και σος Πιπερόμελο Ναουμίδη.
  • Καραβίδες –μέλι από γλυκάνισο
    Ψητές καραβίδες στη σχάρα με μπούκοβο και το ιδιαίτερο μέλι από γλυκάνισο της εταιρίας Melira από την Εύβοια, που ειδικεύεται στα μονοποικιλιακά μέλια. Πρωτότυπος αλλά πολύ γευστικός συνδυασμός.
  • Αβγά –γραβιέρα –τσάτνεϋ με γλυκοκολοκύθα και δυόσμο
    Ομελέτα με κρεμμύδια και ναξιώτικη γραβιέρα με συνοδεία από τσάτνεϋ γλυκιάς κολοκύθας και δυόσμου, από το οικογενειακό εργαστήρι "Μελίμηλον" της Νάξου.
  • Κοτόπουλο –κρέμα γάλακτος –μαρμελάδα μανταρίνι
    Στήθος κοτόπουλου μπρεζέ σβησμένο με λευκό κρασί, με σάλτσα από κρέμα γάλακτος και μαρμελάδα από χιώτικο μανταρίνι της Citrus Χίου.
  • Χοιρινό -μαρμελάδα αρώνια
    Χοιρινή σπάλα στη γάστρα, ψημένη σε μαρμελάδα "αρώνια με μαστίχα" από την εταιρία Ελληνική Αρώνια της Βέροιας.
  • Φασουλοπιπεριά –καπνιστό χέλι
    Μια μπρουσκέτα αλειμμένη με τη νόστιμη "φασουλοπιπεριά" του Ναουμίδη και επάνω ένα κομμάτι καπνιστό χέλι του Γείτονα.
  • Σαλιγκάρια φρικασέ με σταμναγκάθι
    Φτιάξτε ένα φρικασέ με σταμναγκάθι και προσθέστε τα σαλιγκάρια αρτυμένα με σκόρδο και ελαιόλαδο της Escargot De Crete (σε βάζο) ή μαγειρέψτε το με σαλιγκάρια κατεψυγμένα με μυρωδικά από την Escargots a l' Arta.
  • Γκερεμέζι –μπριζόλα –μπέργκερς
    Φετούλες από το φρέσκο τυρί γκερεμέζι με επικάλυψη βοτάνων ή πιπεριών της Kaidancheese, επάνω σε μπριζόλες ή φιλέτο στη σχάρα ή μέσα σε μπέργκερς.
  • Κίτρινο παντζάρι

Εντυπωσιακό σε εμφάνιση, με απαλή γλυκιά γεύση και τρυφερή υφή, που το ξεχωρίζουν από το πιο «επιθετικό» κόκκινο ξαδελφάκι του. Το δοκιμάσαμε ωμό στη σαλάτα και μας άρεσε πολύ, αλλά το μαγειρέψαμε κιόλας, με kale και ντοματάκια – επίσης από τον Καραλάκη– σαν σάλτσα ζυμαρικών. Υπέροχο. Ο Γιώργος Καραλάκης, καθηγητής Φυσικής από την Ιεράπετρα, ξεκίνησε πριν από 22 χρόνια να ασχολείται με σπάνια λαχανικά, «πρασινάδες», βότανα και λαχανικά. Έκπληξη του 2014 ο δροσουλίτης (τραγανό παχύ φυλλο), που αποτελεί συνεχές σουξέ. Συνεισφορά του 2015, εκτός από το κίτρινο παντζάρι, και το κίτρινο καρότο.

  • Ψάρι –σκορδαλιά με φιστίκι Αιγίνης
    Φιλέτα ψαριού ποσαρισμένα σε βούτυρο και κρασί, ρολαρισμένα και σερβιρισμένα με σκορδαλιά με φιστίκι Αιγίνης από το εργαστήριο του "Νώντα" στην Αίγινα.
  • Τραχανάς ή φασολάδα με λάδι τρούφας
    Τραχανάς από σιτάρι ολικής αλέσεως με ντομάτα, κύμινο και ξερό δυόσμο, αρτυμένος με λάδι τρούφας ή μια φασολάδα λευκή, με κομματάκια γλυκιάς κολοκύθας, αρωματισμένη με λάδι τρούφας από την Troufaplus.
  • Λουκούμι με λεβάντα και ξύσμα λεμονιού
    Το απόλυτο λουκούμι: μαστιχωτή γεύση, μυρωδιά λεβάντας φυσική, παρούσα και κομψή, ένα γλυκάκι επιπέδου που εξαφανίστηκε από τον πάγκο της Bariamis Sweets σε χρόνο dt. Η ιστορία της επιχείρησης ξεκίνησε το 1930 στο Αγρίνιο με υποβρύχιο βανίλια, λουκούμια και καραμέλες και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, έχοντας ανέβει επίπεδο στα χέρια του Χρήστου Μπαριάμη. Φαντασθείτε, ανάμεσα σε άλλα, και μαρμελάδα φράουλα με κομματάκια λουκουμιού…
  • Πάστα σκόρδου –πιτούλες για σουβλάκι
    «Πίτσες» φτιαγμένες με ξεροψημένες πίτες για σουβλάκι αλειμμένες με πάστα σκόρδου με ελαιόλαδο από τα "Σκόρδα Πτελέας" και γαρνιρισμένες με φρέσκο δεντρολίβανο.
  • Πράσινα λαχανικά –μπάρες υγείας –αρωματικό ελαιόλαδο
    Σαλάτα με πράσινα λαχανικά αρτυμένα με "ελαιόλαδο αρωματισμένο με σαγκουΐνι" από την Ariston, με θρυματισμένες "μπάρες υγείας με ξηρούς καρπούς Nature Bars" της Corn 'n Roll.
  • Αγριογούρουνο - τσάι με φρούτα και βότανα
    Μια πολύ φινετσάτη και αρωματική μαρινάδα για αγριογούρουνο φτιαγμένη από ένα ασυνήθιστο τσάι, που παντρεύει βότανα με φρούτα και μπαχαρικά από το Δρόμο του Τσαγιού.
  • Γλυκός τραχανάς με πορτσίνι
    Αισθητή η ιδιαίτερη γεύση των πορτσίνι και γευστικά και ως υφή, στον τραχανά της βιοτεχνίας Αγνές Γεύσεις. Τον μαγειρέψαμε με την τεχνική του ριζότο με πολύ καλά αποτελέσματα –άντεξε χωρίς να λιώσει στο βράσιμο και στο ανακάτεμα– το βάλαμε και σε γεμιστές μελιτζάνες αντί για ρύζι, χωρίς πολλά αρωματικά εκτός από μαϊντανό και σκόρδο. Εξαιρετικό!
  • Ξερά σύκα –ξεροί καρποί
    «Χοσάφι» (κομπόστα) από αποξηραμένα σύκα Ταξιάρχη Β. Ευβοίας και όποια άλλα ξερά φρούτα θέλουμε, βρασμένα σε ελαφρό σιρόπι, μαζί με ξηρούς καρπούς από τον Βιοβλαστό.
  • Cheesecake με μπισκότα από βελανίδι, ανθότυρο και άλειμμα με superfoods
    Cheese cake με βάση φτιαγμένη από τα μπισκότα με αλεύρι βελανιδιών Acorn Cookies, γέμιση από ανθότυρο του τυροκομείου Κωστάκη στις Τζιτζιφιές Αποκορώνου και για επικάλυψη το περίφημο άλειμμα Threpsis superfood, που συνδυάζει νοστιμιά με υγεία από την Sparta Goods.
  • Παϊδάκια –spread με μέλι και superfoods
    Απροσδόκητα καλή παρέα στα ψητά παϊδάκια ή στο ψαρονέφρι στη σχάρα, το ελιξίριο Anax Superfood με μείγμα προϊόντων με βάση το μέλι, superfoods και ελληνικές υπερτροφές όπως η μαστίχα Χίου.
  • Raw chips από kale
    Κρακεράκια με γεύση τυριού (το «τυρί» είναι από κάσιους και κολοκυθόσπορο), vegan και ωμοφαγικά, με βασικό συστατικό το kale, ένα είδος λαχανίδας που κάνει σουξέ διεθνώς ως το απόλυτο υγιεινό λαχανικό, αποξηραμένα σε θερμοκρασία κάτω των 45°C, της Troo Food. Τραγανιστά, με ελαφρώς ξηροκαρπάτη γεύση, ευχάριστα αισθητά στο στόμα τα κομματάκια, αρκετά αλατισμένα και με το kale να κυριαρχεί στην επίγευση. Ό,τι πρέπει για να συνοδεύσετε το ποτό σας ή και μια συνειδητή επιλογή για υγιεινό σνακάρισμα.
  • Λουκάνικο από κουνέλι
    Νόστιμο και ζουμερό λουκάνικο, με σωστά αρτύματα και λεπτή γεύση από τη Φάρμα Τρομπέτας ή εκείνα της κρητικής φάρμας Αλεξανδράκη. Το φανταζόμαστε μέσα σε ψωμάκι σαν gourmet hot dog, με συνοδεία μια μαρμελάδα από κρεμμύδια του Μελίμηλον Νάξου ή μαγειρεμένο μαζί με φρέσκο κουνέλι, δαμάσκηνα, δεντρολίβανο και μουστάρδα στη γάστρα.
  • Τσάτνεϊ φραγκόσυκου
    Μια πρωτοποριακή, πικάντικη και γλυκόξινη πυκνή σάλτσα με βάση το ελληνικό φραγκόσυκο Μάνης από την Bonum Terrae. Αρώματα από καπνό λόγω της καπνιστής πάπρικας με την οποία καρυκεύεται και τελική επίγευση από αρώματα φραγκόσυκου. Ταιριάζει με ψητά κρεατικά, και, όσο και περίεργο κι αν φαίνεται, με καπνιστά ψαρικά – για παράδειγμα με το εξαιρετικό καπνιστό χέλι του Γείτονα.
  • Κατσικίσιο τυρί με χοντροπίπερο
    Πολύ ενδιαφέρον προϊόν του Τυροκομείου Μαλτέζος από την Εύβοια, με βουτυράτη αίσθηση, μεστή πικάντικη γεύση και άρωμα από πιπέρι. Ιδανικό πάνω σε ψημένες φέτες ζυμωτού ψωμιού ή σε φρυγανιά, μέσα σε πράσινες σαλάτες με ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, σε γέμιση φρέσκων ραβιόλι.
  • Καπνιστό χταπόδι με πιπεριά
    Γνωστή για το αβγοτάραχό της, αυτήν τη φορά η εταιρεία Στέφος κάνει γαστρονομική παρέμβαση με ένα καινούργιο delicatessen, το καπνιστό χταπόδι με πιπεριά: μαλακό, αρωματικό και απολύτως εθιστικό, δίπλα σε τσίπουρο, μέσα σε πράσινες σαλάτες ή σε σαλάτες οσπρίων – το δοκιμάσαμε με φασόλια γίγαντες και φρέσκο σπανάκι και ήταν καταπληκτικό.
  • Ζabaglione αλά κεφαλλονίτικα
    Ένα zabaglione, όπου αντί για το συνηθισμένο γλυκό κρασί Μarsala θα χρησιμοποιήσουμε το Λικέρ Πικρομάντολα από τη «Συλλογή Λικέρ 1891» της ιστορικής κεφαλλονίτικης ποτοποιίας Πολυκαλά.
  • Θρακιώτικος τραχανάς –φρέσκα αρωματικά βότανα –εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
    Δοκιμάσαμε τον γλυκό θρακιώτικο τραχανά με ταχίνι και λαχανικά από το εργαστήρι “Σοφίας Γεύσεις”, πασπαλισμένο με φρέσκα βότανα –άνηθο, μελισσόχορτο, φρέσκια ρίγανη, βασιλικό– και χοντροτριμμένο πιπέρι και αρτυμένο με λίγες σταγόνες εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο Ellion.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;