Follow us

Hand Made: μια υγιεινή στάση στο κέντρο της Αθήνας

Μετράει μόλις μερικές ημέρες ζωής και έχει καταφέρει ήδη να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στους θαμώνες του κέντρου της πόλης.

Hand Made: μια υγιεινή στάση στο κέντρο της Αθήνας

Ονομάζεται Hand Μade, βρίσκεται στην οδό Σκουφά, μερικά τετράγωνα πριν από την πλατεία Κολωνακίου. Νεοϋορκέζικο στυλ, με αρκετά βιομηχανικά και αφαιρετικά στοιχεία, με μία πανέμορφη μπάρα και μία ιδιαίτερα προσεγμένη επιγραφή στην είσοδο, που σε προκαλεί να το γνωρίσεις. Ο χώρος είναι μικρός και ταυτόχρονα άνετος. Σερβίρει από καφέ και νόστιμα χειροποίητα σνακ μέχρι προσεκτικά επιλεγμένες ετικέτες ελληνικών κρασιών. «Αποφασίσαμε να φέρουμε στην καρδιά της πόλης υλικά μικρών παραγωγών που δεν μπορεί κανείς να τα εντοπίσει στα σούπερ μάρκετ» θα σημειώσει στο αθηνόραμα Umami ο ιδιοκτήτης και εμπνευστής του, Κωνσταντίνος Αλεξίου. Αρχιτέκτονας ο ίδιος, έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή στους χώρους εστίασης και αυτός ο χώρος είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας εμπειρίας του. «Η αρχιτεκτονική μελέτη του χώρου αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πρόκληση. Ο χώρος είναι περιορισμένος, οι ανάγκες ιεραρχήθηκαν με βάση την αρχιτεκτονικής τεχνογνωσία μας καθώς και την πολυετή εμπειρία στον χώρο της εστίασης. Εκμεταλλευτήκαμε κάθε χιλιοστό του χώρου και καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα ζεστό κλίμα».

Αρτιζανάλ και υγιεινά

Hand Made: μια υγιεινή στάση στο κέντρο της Αθήνας

Η φιλοσοφία του Hand Made στηρίζεται σε 3 πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι το αυθεντικό χειροποίητο ή αλλιώς artisanal. «Κάθε συνταγή μας είναι χειροποίητη και παρασκευάζεται κάθε πρωί, μέσα στον χώρο μας με την μεγαλύτερη δυνατή προσοχή, σε μικρές παρτίδες, χρησιμοποιώντας αγνά φυσικά συστατικά για υψηλή ποιότητα, φρεσκάδα και γεύση. Ο δεύτερος πυλώνας είναι η κατεύθυνση προς την υγιεινή διατροφή που ακολουθούμε. Αποφεύγουμε τα βαριά υλικά, δεν τηγανίζουμε και δεν χρησιμοποιούμε συμβατικά μέσα ψησίματος.

Χρησιμοποιούμε την τεχνική ψησίματος sous-vide. Έχουμε μειώσει το αλάτι σε όλες τις συνταγές μας και τα ψωμιά μας είναι ειδικά φτιαγμένα για εμάς με χαμηλό γλουτενικό δείκτη. Οι γλυκαντικές ουσίες είναι μόνο φυσικές και χρησιμοποιούμε χουρμά, μαύρη ακατέργαστη ζάχαρη, μέλι και αγαύη.» θα σημειώσει ο κ. Αλεξίου, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στο γεγονός ότι όλες οι πρώτες ύλες αγοράζονται από μικρούς παραγωγούς της χώρας μας ώστε να ενισχύεται με τον τρόπο αυτό η εγχώρια παράγωγη. «Στο Hand Μade επιλέγουμε τους προμηθευτές μας με μεγάλη προσοχή. Ελληνική ταυτότητα, ψαγμένοι μικροπαραγωγοί είναι τα κριτήρια μας. Τα ελληνικά προϊόντα έχουν φτάσει πια σε ένα επίπεδο υψηλότατο, κριτήριο απαραίτητο για εμάς. Έχουμε τόσα ωραία τυριά, αλλαντικά, και τόσες άλλες πρώτες ύλες.»

Το κίνητρο

Το βασικότερο κίνητρο για την δημιουργία αυτού του χώρου «ήταν η αγάπη για την ποιότητα του φαγητού παράλληλα με την αισθητική. Θέλαμε να γεφυρώσουμε την γκουρμέ γεύση με την καθημερινότητα σε ένα χώρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το πρωί ως το βράδυ χωρίς να κουράσει τον επισκέπτη». Παράλληλα, με τη δημιουργία του Hand Made ο κ. Αλεξίου, θέλει, όπως λέει, να ενισχύσει τη διαφοροποίηση στο χώρο της εστίασης, στην αγορά του κέντρου της Αθήνας. «Η επανάληψη στην εστίαση είναι ορατή και λείπει το όραμα και η διαφοροποίηση. Η εναλλακτική μας πρόταση σχεδιάστηκε προσεκτικά, λαμβάνοντας υπόψιν την περιοχή, τις τάσεις, τις ανάγκες και την οικονομική δυναμική.»

Σκουφά 33, Κολωνάκι, Τηλ.: 210 3600011

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;