Follow us

Ελαιόλαδο: το φάρμακο του τόπου μας

Κλινική μελέτη, αναδεικνύει την ευεργετική επίδραση του ελληνικού ποιοτικού ελαιολάδου στην υγεία των καταναλωτών.

Ελαιόλαδο: το φάρμακο του τόπου μας

Η αντιφλεγμονώδης δράση

Την ευεργετική επίδραση του ελληνικού ποιοτικού ελαιολάδου στην υγεία των καταναλωτών αναδεικνύει κλινική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ από το τμήμα διατροφής του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνια και χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλης και την Gaea. Ειδικότερα, η αντιφλεγμονώδης δράση του ελαιολάδου, συνδέεται με την ελαιοκανθάλη η οποία είναι υπαίτια για την πιπεράτη αίσθηση που προκαλούν στο λαιμό ορισμένα φρέσκα και υψηλής ποιότητας ελαιόλαδα. Η ουσία αυτή, ουσιαστικά αναστέλλει το ίδιο ένζυμο που αναστέλλεται από την ασπιρίνη, την ιβουπροφένη και λειτουργεί προστατευτικά στον οργανισμό στη δημιουργία θρόμβων και επομένως στον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικών.

Τα ελαιόλαδα που δοκιμάστηκαν, επιλέχθηκαν έτσι, ώστε να έχουν την ίδια συγκέντρωση ολικών φαινολών, αλλά διαφορετική αναλογία δραστικών συστατικών ελαιοκανθάλης και ελαιασίνης. Συγκεκριμένα, επιλέχθηκε ένα ελαιόλαδο με υψηλή ελαιοκανθάλη από ποικιλία Κορωνέικη από την περιοχή ΠΟΠ Καλαμάτας, ένα ελαιόλαδο από ποικιλία Arbequina με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιασίνη και ένα λάδι ελεγχόμενης προέλευσης, που ήταν μεν εξαιρετικά παρθένο, με ισοδύναμη περιεκτικότητα σε ολικές φαινόλες, αλλά με μηδενική περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη.

Ελαιόλαδο: το φάρμακο του τόπου μας

Στo πλαίσιo αυτής της μελέτης, που παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες, δοκιμάστηκαν ελαιόλαδα που επιλέχθηκαν μετά από ανάλυση εκατοντάδων δειγμάτων από το Φαρμακευτικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και η σύστασή τους επιβεβαιώθηκε από το κέντρο ελιάς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Η δοκιμή που έγινε σε έναν αριθμό ατόμων, για πρώτη φορά έδειξε ότι το ελληνικό ποιοτικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, πλούσιο σε ελαιοκανθάλη, μπορεί να προστατεύσει το καρδιαγγειακό σύστημα.
Σημειώνουμε, ότι τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα περιέχουν ένα ευρύ φάσμα φυσικών συστατικών, τα οποία, μάλιστα, διαφοροποιούνται σημαντικά ανάμεσα στις ποικιλίες της ελιάς και διακρίνονται για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους.

Η έρευνα

Aπό αριστερά: Άρης Κεφαλογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος, GAEA, Δρ Ελένη Μέλλιου, Καθηγήτρια του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Παν/μιου Αθηνών, Προκόπιος Μαγιάτης , Επίκουρος Καθηγητής του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Παν/μιου Αθηνών, Ξενοφών Κάππας, Διευθυντής του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλης

Σε αυτή την έρευνα, μελετήθηκε αν η κατάποση 40 ml (3 κουταλιές) του κάθε ελαιολάδου με διαφορετική σύσταση, μπορεί να αναστείλει την συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων σε υγιείς άνδρες. Εννέα άνδρες φυσιολογικού βάρους εντάχθηκαν στη μελέτη και κατανάλωσαν τα τρία ελαιόλαδα με τυχαία σειρά σε απόσταση μιας εβδομάδας μεταξύ του κάθε ελαιολάδου και ο αντίκτυπος στη λειτουργία των αιμοπεταλίων αξιολογήθηκε 2 ώρες μετά τη λήψη των ελαίων. Τα έλαια πλούσια σε ελαιοκανθάλη και τη σχετική ένωση ελαιασίνη, βρέθηκαν να αναστέλλουν σημαντικά τη συσσωμάτωση των αιμοπεταλίων, ενώ το λάδι που δεν περιείχε αυτές τις ουσίες, αλλά είχε ισοδύναμη περιεκτικότητα ολικών φαινολικών (κυρίως υπό τη μορφή ελεύθερης τυροσόλης) απέτυχε να παράγει αυτό το αποτέλεσμα. Είναι ενδιαφέρον ότι, από τα 9 άτομα που μελετήθηκαν, 4 παρουσίασαν ισχυρή απόκριση στο χρονικό σημείο 2 ωρών παρόμοια με τη φαρμακευτική δόση ιβουπροφένης, ενώ τα άλλα 5 άτομα έδειξαν μικρή ή και καθόλου ανταπόκριση.

Συμπεράσματα: πρώτη η Κορωνέικη

Συγκριτικά, τα καλύτερα αποτελέσματα φάνηκαν να προέρχονται από το ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Κορωνέικης ποικιλίας. Αυτή η μελέτη αποδεικνύει σαφώς, ότι τα έλαια που είναι πλούσια σε φυσικές αντιφλεγμονώδεις ουσίες, μπορούν να επιδείξουν επίδραση στον άνθρωπο αντίστοιχη με τα σχετικά φάρμακα, αλλά επίσης ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών αποκρίσεων μεταξύ των ατόμων, γεγονός που απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση. Ως εκ τούτου, όπως και με τους ανθρώπους, όλα τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα δεν είναι ίδια και το κριτήριο «ολικές φαινόλες» δεν είναι πλέον αρκετό για να δείξει τη διαφοροποίησή τους, ενώ προκύπτει μια παράλληλη σχέση της ποιότητας του ελαιολάδου με τα οφέλη στην υγεία. Σε αυτό τον πλαίσιο, η δρ. Ελένη Μέλλιου, υπεύθυνη συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αθηνών και του κέντρου ελιάς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, σημείωσε ότι «Νέα εργαλεία όπως η μέθοδος NMR ή η μέθοδος Aristoleo, που έχουν ανακαλυφθεί στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, μπορούν με ακρίβεια να μετρήσουν το περιεχόμενο ενός λαδιού σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη, και είναι εξαιρετικά χρήσιμα για να ξεχωρίσουν τα ποιοτικά ελαιόλαδα με τις ισχυρότερες υγειοπροστατευτικές δράσεις». Από την πλευρά του, ο κ. Ξενοφών Κάππας, διευθυντής του ιδρύματος Καπετάν Βασίλη δήλωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας έρχονται να επιβεβαιώσουν επιστημονικά την παγκόσμια καλή φήμη του Μεσσηνιακού και γενικότερα ποιοτικού ελληνικού ελαιολάδου. Η ποιότητα αποτελεί μοναδική ευκαιρία για το ελληνικό ελαιόλαδο και πρέπει να στηριχθεί από όλους τους φορείς στην Ελλάδα…»

“Η Gaea συγχρηματοδότησε την διεθνή κλινική έρευνα στις ΗΠΑ, με γνώμονα το όραμα μας, που είναι η προώθηση του γαστρονομικού μας πολιτισμού σε όλα τα μέρη της γης, με σεβασμό στις αξίες της καινοτομίας και της ευζωίας των καταναλωτών μας, που επιτυγχάνεται μέσω μιας νόστιμης διατροφής που παράλληλα λειτουργεί σαν προληπτική ιατρική. Τα αποτελέσματα δικαιώνουν την πεποίθησή μας, ότι η ποιότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου συναρτάται ευθέως με τα οφέλη στην υγεία. Ακόμα πιο σημαντική η ανακάλυψη ότι ένα υψηλής ποιότητας ελληνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ποικιλίας Κορωνέικη - όπως το ΠΟΠ Καλαμάτας, το ΠΟΠ Σητείας αλλά και αυτό από την Κρίτσα - της Gaea, όντας περισσότερο πλούσιο σε σχέση με άλλες ποικιλίας ελιάς στην Μεσόγειο στην φυσική αντιοξειδωτική - αντιφλεγμονώδη ουσία ελαιοκανθάλη, προσφέρει, εκτός από αξεπέραστη γαστρονομική απόλαυση, αποτελεσματική προστασία από τις θρομβώσεις και γενικά τις καρδιοπάθειες», τόνισε ο κ. Άρης Κεφαλογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Gaea.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;