Follow us

Ταξίδι στα σουκ της κεντρικής Αγοράς

Τελικά, όλοι μάθαμε πού βρίσκεις καλό παστουρμά, βολιώτικα αμύγδαλα, καπνιστή πάπρικα Αριδαίας και φρέσκο πρωινό μαριδάκι. Είπαμε να ψάξουμε γι' άλλα.

Ταξίδι στα σουκ της κεντρικής Αγοράς

Έτσι, ανακαλύψαμε τη φρέσκια ρέγγα, τις μπάμιες-γίγαντες, το τσάι του χαμάμ, το αβγό στρουθοκαμήλου, το πικράγγουρο. Η βόλτα στην κεντρική αγορά της Αθήνας εξακολουθεί να κρύβει μια μικρή περιπέτεια, ικανή να σου ετοιμάσει ένα διαφορετικό τραπέζι.
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας σύχναζε ορισμένο κοινό: κάποιοι "ψαγμένοι", λίγοι σοβαροί μάγειρες, επαγγελματίες της εστίασης για χονδρικές αγορές, μερακλήδες ξεχασμένων γεύσεων και απλός κόσμος από κάθε γωνιά της Αθήνας για φθηνότερα ψώνια. Τελευταία, έγινε trend να ψωνίζεις εκεί, την ανακάλυψαν οι νεότεροι και οι νεόκοποι fans των γεύσεων, γράφονται ρεπορτάζ, όλοι ξέρουν κατά πού πέφτει η Ψαραγορά για φρέσκες γαρίδες και όστρακα και πού αγοράζεις καλό παστουρμά, πού βρίσκεις πιπέρι Σετσουάν, ποιο μανάβικο θα σου προμηθεύσει ό,τι σπάνιο κι εξωτικό ζητήσεις.

Ταξίδι στα σουκ της κεντρικής Αγοράς

Δίπλα σε μαγαζιά με ιστορία (σαν του Μιράν, του Αραπιάν, το Μπαχάρ, τον Ζαφόλια) άνοιξαν αρκετά ακόμα ενώ και τα παλιά πήραν τα πάνω τους, ανακαινίστηκαν, απέκτησαν κοινό που δεν είχε ξανακατέβει στο Κέντρο για ψώνια. Η Αθηνάς, η Ευριπίδου, η Σοφοκλέους και τα γύρω στενά, έγιναν το πρωινό hot spot για όσους αγαπούν να μαγειρεύουν ή να χαζεύουν λιχουδιές στο πιο ζωντανό και πολύχρωμο σημείο της πόλης.

Για κάποιους κυνηγούς σαν κι εμάς, πάλι, ήταν ανέκαθεν η πιο συναρπαστική βόλτα στην πόλη, η πηγή έμπνευσης για τη μαγειρική της εβδομάδας και η περιπέτεια της ανακάλυψης. Αυτή η τελευταία πτυχή, αναβίωσε τελευταία. Αιτία, η δημιουργία, σιωπηλά και σταθερά τα τελευταία χρόνια, μιας παράλληλης πολυεθνικής αγοράς στους γύρω δρόμους. Δίπλα σε παραδοσιακά ελληνικά τρόφιμα, συναντάς παράξενα, άγνωστα υλικά και λιχουδιές από άλλες κουζίνες και ο περίπατος εξελίσσεται σ΄ένα κυνήγι νέων γεύσεων αλλά και κάποιων λουσάτων εδεσμάτων, με φθηνότερο outfit, καθώς προορίζονται για το καθημερινό τραπέζι άλλων εθνικοτήτων.

Στην Αρμοδίου ταξιδεύουμε βόρεια…

Αφού ρίξουμε μια ματιά στην Ιχθυαγορά για τις ψαριές της εποχής, κατηφορίζουμε την Αρμοδίου, απέναντι από τα μανάβικα (όπου, σημειωτέον, βρίσκεις φρέσκα και πολύ φθηνά λαχανικά και φρούτα). Σ' εκείνο, λοιπόν, το πεζοδρόμιο εδρεύει το βασίλειο του πολωνικού και του ρωσικού μπακάλικου-ντελί. Τι ενδιαφέρον θα βρεις εκεί;
Νωπή ρέγγα σε άλμη ή σε ελαιόλαδο: σερβιρισμένη με λαδολέμονο και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, είναι ένα εξαιρετικό, φθηνό ορεκτικό, με την ήπια σχεδόν γλυκιά γεύση του μαρινάτου ψαριού, κατάλληλο για ουζοτσιπουροκαταστάσεις -και όχι μόνο. Υπάρχει όμως και ο δικός τους καπνιστός σολομός βαλτικής, σε χοντρό κομμάτι ή σε λωρίδες, πολύ νόστιμος και σε τιμή που τον φέρνει καθημερινά στο τραπέζι. Αν δεν περιμένεις τη φινέτσα ενός σκωτσέζικου ή νορβηγικού φίρμας, θα σε ικανοποιήσει απόλυτα. Άσε που αποτελεί και ιδανική πρώτη ύλη για σαλατούλες και ορεκτικά (π.χ. ψιλοκομμένος με φρέσκο λευκό τυρί και πιπέρια, σε μους με αβοκάντο και πάει λέγοντας). Θα τον συνοδέψετε (όπως και τη ρέγγα) με την πασίγνωστη σμέτανα, τη ρώσικη sour cream που επίσης πωλείται πολύ φθηνά εκεί. Τα βρήκαμε στην Avra, Αρμοδίου 8.
Αν αγαπάτε το μπρικ (ή αβγά σολομού), ερώτηση που είναι μάλλον περιττή, εκεί θα βρείτε βαζάκια ποιότητος σε χαμηλότερη τιμή, για να το βάζετε πιο συχνά στο τραπέζι σαν ξεχωριστό ορεκτικό ή να το απολαμβάνετε με τη βότκα ή το malt σας και να ξεχνάτε τα ανάποδα της ημέρας: τα 140 γρ. μέτριου μεγέθους αβγών έχουν 7,90€, ενώ για τα 100 γρ. χοντρών αβγών θα δώσετε 11,50€, στο ρώσικο Delicatessen Αρμοδίου 14. Στο ίδιο κατάστημα θα βρείτε όλα τα παραπάνω ψαρικά, αρμένικα γεμιστά ζυμαρικά, αλλά και πολύ νόστιμο ρώσικο ψωμί με αρωματικά.

Στην "Avra" βρήκαμε και πολωνέζικα αποξηραμένα άγρια μανιτάρια σε μεγάλη ποικιλία και καλή τιμή, για ένα κοκτέιλ μανιταριών που θα απογειώσει ένα ριζότο ή μια πάστα ή ένα ραγού φρέσκων μανιταριών με μυρωδικά. Στο ίδιο μαγαζί, με τις πολωνέζικες κυρίως λιχουδιές, τσιμπήσαμε ένα παράξενο κίτρινο τυράκι σε κορδόνια πλεγμένα σε σχήμα πλεξούδας: η καπνιστή πλεξούδα από αγελαδινό γάλα θα εντυπωσιάσει στο τραπέζι όχι μόνο με το σχήμα αλλά και με τις καπνιστές νότες της, που θυμίζουν μετσοβόνε.
Αν αγαπάτε τα γεμιστά φρέσκα ζυμαρικά, εδώ θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία και σε σχήματα και σε γεύσεις, σε πακέτο κατεψυγμένα: μαντί, χαϊκαλί, βαρένικι με πατάτα, με κρέας, με λαχανικά, με ό,τι θέλετε. Είναι ένα εύκολο "γεύμα", που μπορεί να περιμένει στην κατάψυξη τη στιγμή που θέλετε κάτι διαφορετικό, αλλά δεν έχετε χρόνο να μαγειρέψετε. Συνοδεύονται και αυτά με φρέσκια ξινή κρέμα (σμέτανα) και κοκκινοπίπερο, αν θέλετε.

Στα ίδια καταστήματα θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από κατεψυγμένα φρούτα του δάσους σε τιμές πολύ καλύτερες από εκείνες των γνωστών σουπερμάρκετ. Βρήκαμε από φράουλες και φραμπουάζ μέχρι φραγκοστάφυλα, μύρτιλα και μαύρα βατόμουρα. Μια καλή ιδέα για προσθήκη σε γλυκά, τούρτες σοκολατένιες, κρέμες, τσίζκεικ και θεαματικό γαρνίρισμα, που δεν στοιχίζει πολύ (σκεφτείτε τα και για σάλτσες πουλερικών, αγριόχοιρου, κυνηγιού).


Είπαμε να μη σταθούμε στα αμέτρητα λουκάνικα που παρατάσσονται στη σειρά έξω από τα καταστήματα αλλαντικών της Αρμοδίου, να συγκρατηθούμε σε πιο υγιεινές καταστάσεις. Και προχωρήσαμε χαμηλότερα.

Στη Μενάνδρου πάμε εξωτικά…

Ο δρόμος μας φέρνει πίσω από την Πλατεία Θεάτρου, στην οδό Μενάνδρου, εκεί που βρίσκεις μια άλλη αγορά φρούτων και λαχανικών, με εξωτικό χρώμα! Καφάσια στο πεζοδρόμιο με λαχανικά που δεν τα έχεις ξαναδεί, πλάι σε πιο γνωστά, πιπερίτσες καυτερές κάθε σχήματος και χρώματος (είναι και η εποχή τους), μπανάνες πράσινες "άγριες" σαν κομμένες από αφρικάνικο δέντρο, μπάμιες-γίγαντες, μια ιστορία σαν αγγούρι που έβγαλε αγκάθια (καρέλα μας το είπαν), μακρυά σαν φίδια "αγγούρια" με ρίγες, τα γνωστά μάνγκο σε φιλικές τιμές κι ένα σωρό άλλα που, δεν γίνεται, θα σε κάνουν να σταθείς, να θαυμάσεις και να ρωτήσεις.

Ο Ζαχαρίας είναι πακιστανός και προσπαθεί με πολύ φτωχά ελληνικά να μου εξηγήσει την πραμάτεια του. Πιάνω ότι η "καρέλα" (αναζητήστε την σαν bitter gourd για συνταγές) είναι πολύ πικρή και χρειάζεται μια διαδικασία ξεπικρίσματος σαν τη δική μας μελιτζάνα (την παλιά), αλλά γίνεται υπέροχη μαγειρευτή -δεν τη δοκίμασα. Με τις μπάμιες-γίγαντες είμαι πιο τυχερή, πάνω που καταλαβαίνω ότι μαγειρεύονται σαν τις άλλες, με ακούει συμπατριώτης που συχνάζει εκεί για ψώνια και μου λέει πως γίνονται υπέροχες ψητές στη σχάρα! Τις δοκίμασα τηγανιτές, πασπαλισμένες με αλάτι και καυτερή πάπρικα, είναι πρωτότυπο ορεκτικό για ένα φιλικό τραπέζι (Fresco Food, Μενάδρου 17).
Τέσσερα και βάλε ινδοπακιστανικά μανάβικα στον ίδιο δρόμο, σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, με την ανάλογη ανθρώπινη παρουσία, δημιουργούν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ασιατική γειτονιά. Όλα έχουν και είδη μπακαλικής, που αξίζει το ψάξιμο. Για παράδειγμα, το αλεύρι μπανάνας εσείς το γνωρίζετε; To Fufu είναι αφρικάνικο, ένα είδος αλευριού από διάφορα φυτά (το αλεύρι μπανάνας με την ονομασία plantain είναι ένα από αυτά) και χρησιμοποιείται κυρίως για σούπες ή σάλτσες με ιδιαίτερη γεύση.

Αν κάπου εδώ αναζητήσετε κάτι να φάτε, μην αλλάξετε ατμόσφαιρα. Δίπλα σας βρίσκεται το Tack Tak, ένα αυθεντικό πακιστανικό φαστφουντάδικο, για να πάρετε στο χέρι γνήσια, τραγανά samosas ή να καθήσετε πρόχειρα για ένα καλαμάκι κοτόπουλο tandoori, με ρύζι biryani αν θέλετε. Πάρτε και κάτι σε πακέτο για το σπίτι, θα το αναζητήσετε σίγουρα… (Μενάνδρου 17).

Στη Σοφοκλέους για λίγο απ΄ όλα…

Ένας από τους πιο ζωντανούς δρόμους του κέντρου, "έχασε" πολλά ιστορικά μαγαζιά και αποθήκες τροφίμων, τα τελευταία χρόνια, με την κρίση. Μέχρι τη διασταύρωση με την Αθηνάς, παίζει σε ελληνικά χρώματα, πιο κάτω γίνεται πολυεθνική.
Στο επάνω τμήμα συναντήσαμε το απόλυτο μαγαζί του αβγού: στο Κέντρο Αβγού "Κρόκος", Σοφοκλέους 20 βρίσκεις κυριολεκτικά ό,τι αβγό θέλεις. Αρχίζοντας από κοινά, βιολογικά ή ελευθέρας βοσκής φτάνουμε σε αβγά ορτυκιού (τέλεια για ορεκτικό και σαλάτες), χήνας, πάπιας, φραγκόκοτας ή γαλοπούλας (ανάλογα με τη διαθεσιμότητα). Αλλά αυτό που θα σας εντυπωσιάσει είναι το τεράστιο αβγό στρουθοκαμήλου (23€), σε ειδική συσκευασία, ένα χάρμα οφθαλμών. Όχι μόνο θα το φάτε (με συντροφιά) αλλά και θα κάνετε κάτι με το κέλυφος, εφόσον καταφέρετε να μην το σπάσετε). Κάποιοι το κάνουν αμπαζούρ, άλλοι το ζωγραφίζουν… Εκεί βρήκαμε και κρόκους ή ασπράδια αβγών ξεχωριστά, παστεριωμένα: ρωτήστε τους αθλητές να σας πουν.

Αρκετά πιο κάτω, στο νούμερο 52 είναι ένα μαγαζάκι αρκετά παλιό, αλλά πολύ ενδιαφέρον. Στην αιγυπτιακή φωλιά του Αμπντούλ, την Kleopatra, βρήκαμε πολλά εξωτικά, από χουρμάδες και αιγυπτιακά γλυκίσματα μέχρι μπαχαρικά χύμα, ρύζια και μείγματα για σούπες ή ορεκτικά. Σταθήκαμε στο μείγμα για φαλάφελ, που μάλλον σας ενδιαφέρει περισσότερο. Απλά, ανακατεύεις με νερό, πλάθεις και τηγανίζεις. Μπορεί να το βρείτε και σε σουπερμάρκετ, αλλά πουθενά δεν στοιχίζει 1€ το κουτί, όπως εδώ.

Στην Ευριπίδου, στα γνωστά για… άγνωστα

Χιλιοπερπατημένη η Ευριπίδου, αλλά δεν τη βαριέσαι ποτέ. Και στου Μιράν δεν γίνεται να μην μπεις. Ξεπερνάμε τα σουτζούκια και τους παστουρμάδες και ψάχνουμε για άλλα. Στο ψυγείο του, ανακαλύπτουμε αρμένικες νοστιμιές. Τα μικροσκοπικά χειροποίητα μαντί με μοσχαρίσιο κιμά ψήνονται στο φούρνο, συνοδεύονται με γιαούρτι και είναι πεντανόστιμα. Το ίδιο και τα κεφτεδάκια ιτσλί, έτοιμα για τηγάνισμα.

Ανηφορίζοντας, στο νούμερο 41, η αρμαθιά με τις κατακόκκινες φρέσκες πιπερίτσες σε προσκαλεί μέσα στο μαγικό Elixir, που αναδύει μυρωδιές λάγνας Ανατολής. Ξύλινες συρταρωτές βιτρίνες, βάζα με βότανα, ατμοσφαιρικό ημίφως. Το γνωρίζουμε για τα καλά και σπάνια μπαχαρικά του, αλλά εδώ το μυστικό κρύβεται και στα μείγματα τσαγιών: δοκιμάστε το Τσάι του Χαμάμ, ένα μείγμα μαύρου τσαγιού με μπαχαρικά και άνθη και ταξιδέψτε μαζί του. Υπάρχουν και άλλα. Τα κλασικά μείγματα μπαχαρικών είναι σωστά εδώ. Αν αγαπάτε τα πολύ καυτερά, ζητήστε το berbere, που συνδυάζει κάψα με ανατολίτικα αρώματα. Κάτι πολύ χρήσιμο που θα βρείτε εδώ είναι και η πρωτογενής μαγιά για να φτιάχνετε στο σπίτι το δικό σας kefir, πολύ εύκολα και οικονομικά.

Διευθύνσεις καταστημάτων

Avra, Αρμοδίου 8 τηλ. 210 3210774
Delicatessen (Κ. Mπατανιάν), Αρμοδίου 14 τηλ. 210 3242420
Κρόκος, Σοφοκλέους 20 τηλ. 210 3248946
Elixir, Σοφοκλέους 41 τηλ. 210 3317371
Miran, Σοφοκλέους 45 τηλ. 210 3217187
Kleopatra, Σοφοκλέους 52-54 τηλ. 6934781351
Μανάβικο-παντοπωλείο, Μενάνδρου 15-17 τηλ. 210 3222453

Updated: 26/9/2016

Ημερομηνία α' δημοσίευσης: Οκτώβριος 2015

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;