Follow us

Το Σερραϊκό Τραπέζι αναβιώνει

Ο Χρήστος Μαντίδης, μάγειρας και Σερραίος, ανέλαβε να αναβιώσει στο χαρτί τη γαστρονομική παράδοση της περιοχής, που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, ...

Το Σερραϊκό Τραπέζι αναβιώνει

Το σερραϊκό τραπέζι, τα παραδοσιακά φαγητά της περιοχής, δεν "πέθαναν" βέβαια ποτέ, πολλά όμως τείνουν να ξεχαστούν, όπως συμβαίνει στην εποχή μας σε όλη την επαρχία, με εξαίρεση κάποιες ευνοημένες από τις μόδες της γαστρονομίας περιοχές.
Δεν πρόκειται για ενα απλό βιβλίο συνταγών, αλλά για μια ιστορική και κοινωνική καταγραφή της τοπικής γαστρονομίας, με πολύ ενδιαφέρον, που διαβάζεται απ' όλους. Όλες οι συνταγές προλογίζονται με ένα ευχάριστο κατατοπιστικό κείμενο, που αναφέρεται στα υλικά, στην ιστορία, στις κοινωνικές περιστάσεις για το συγκεκριμένο πιάτο και μεταφέρουν τα σχόλια του συγγραφέα αλλά και μαρτυρίες από τις νοικοκυρές που έδωσαν τη συνταγή.

Χωρισμένο ανά εποχές, ανά κοινωνικές περιστάσεις (γάμος, κηδεία, γιορτές), σε ντόπια, αστικά, προσφυγικά φαγητά, ποντιακά ή μικρασιατικά, σίγουρα είναι ένα βιβλίο μαγειρικής που ξεχωρίζει και δικαιώνει την τριετή έρευνα του συγγραφέα, που προηγήθηκε. Η πολυπολιτισμική αυτή περιοχή, έχει τελικά πολύ πλούσιο τραπέζι. Και σε κρεατικά, και σε κηπευτικά αλλά και σε ψαρικά, κυρίως ποταμού και λίμνης. Τελικά, καταφέρνει να μας βάλει στο πνεύμα μιας κουζίνας σχετικά άγνωστης, που στηρίζεται κυρίως στα πεντανόστιμα και ποικίλα υλικά της περιοχής και να μας ξαφνιάσει με τη φαντασία, την ποικιλία και την πολυπλοκότητα ορισμένων πιάτων, κάτι όχι συνηθισμένο στη λιτή γενικά μαγειρική της ελληνικής επαρχίας. Ανήκει στα βιβλία μαγειρικής που δεν πρέπει να λείπουν από καμμιά βιβλιοθήκη γαστρονομικού ενδιαφέροντος.

"Ο Χρήστος Μαντίδης αναβιώνει το Σερραϊκό Τραπέζι", σελ. 198, εκδόσεις iWrite.gr (τηλ. 2311272803)

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;