Follow us

Ταξίδια γεύσης στην Ελλάδα

Η σχέση της γαστρονομίας με τον τουρισμό, είναι αρκετά σύνθετη, καθώς το φαγητό, εμπλέκεται στην ταξιδιωτική εμπειρία με διαφόρους τρόπους. ...

Ταξίδια γεύσης στην Ελλάδα

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός αυτών που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για την τοπική γαστρονομία, χωρίς απαραίτητα αυτό να αποτελεί το κύριο ταξιδιωτικό τους κίνητρο. Δεν είναι, βέβαια, λίγες και οι περιπτώσεις των ταξιδιωτών που έχουν ως αποκλειστικό ταξιδιωτικό κίνητρο την άσκηση δραστηριοτήτων γαστρονομικού ενδιαφέροντος. Είναι οι λεγόμενοι "γαστροτουρίστες" και αυτό το είδος τουρισμού ονομάζεται γαστροτουρισμός.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του γαστροτουρίστα είναι ότι ταξιδεύει με σκοπό να ανακαλύψει νέες γεύσεις και να απολαύσει τοπική γαστρονομία, να γνωρίσει τοπικές πρώτες ύλες, τον χειρισμό τους και τις γαστρονομικές συνήθειες του τόπου, ενώ ταυτόχρονα να εμβαθύνει στην ιστορία και τις παραδόσεις του προορισμού του. Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια γίνονται περισσότερες οι εξειδικευμένες μονάδες "γαστρονομικού τουρισμού", που καλύπτουν αυτή τη ζήτηση με καινοτόμες υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, ορισμένες μορφές τουρισμού, όπως ο τουρισμός ευεξίας και ο αγροτουρισμός, ενισχύουν την ενασχόληση με πτυχές της γαστρονομίας όπως την προσφορά διαιτητικής κουζίνας, την προβολή της υγιεινής διατροφής και την καλλιέργεια τοπικών προϊόντων.

Τι προσφέρει ο γαστρονομικός τουρισμός

Ταξίδια γεύσης στην Ελλάδα

Το φαγητό και το ποτό αποτελούν την καρδιά της γαστρονομικής προσφοράς. Για να μπορέσει, όμως, ένας προορισμός να ικανοποιήσει γαστρονομικά την τουριστική αγορά χρειάζεται να εμπλουτίσει αυτόν τον βασικό συνδυασμό. Οι δημοφιλείς γαστρονομικοί προορισμοί σχεδιάζουν, ειδικά για τους τουρίστες ένα μείγμα υπηρεσιών και δραστηριοτήτων που αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά προϊόντα και πιάτα ενός τόπου, την τεχνική και τη δημιουργικότητα όσων τα παρασκευάζουν, τη μοναδικότητα και την παράδοση του τόπου, έτσι ώστε να προσφέρουν στον επισκέπτη μια ολοκληρωμένη και αξιομνημόνευτη ταξιδιωτική-γαστρονομική εμπειρία. Το περιεχόμενο της εμπειρίας, σχετίζεται είτε με το φαγητό είτε με το ποτό -και όταν λέμε ποτό εννοούμε κατά κύριο λόγο το κρασί και σε κάποιες περιπτώσεις τη μπίρα.

Μαθαίνω στο χωράφι, στην κουζίνα, στο τραπέζι

Τα μαθήματα μαγειρικής και γευσιγνωσίας με τους επαγγελματίες που έχουν διακριθεί στον κλάδο τους, όπως ένας γνωστός σεφ, είναι τα πιο «προσωποκεντρικά» στοιχεία, πάνω στα οποία μπορεί να χτιστεί ένα ολόκληρο concept και να γίνει μάλιστα και ελκυστικό στον τουρίστα. Πολλοί γαστρονομικοί προορισμοί, παγκοσμίως, έχουν εντάξει σε αυτή την προσπάθεια κάθε αντιπροσωπευτική γαστρονομική προσωπικότητά τους. Πολλοί, για παράδειγμα, έχουν συνδέσει την ισπανική γαστρονομία με τον Ferran Adria και την ιαπωνική με τον Nobu Matsuhisa. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα τοπικά υλικά και η διαχείρησή τους είναι το κεντρικό σημείο.
Οι διαδρομές και περιηγήσεις, οι επισκέψιμοι χώροι παραγωγής, οι εκτάσεις με τις καλλιέργειες και τα σημεία πώλησης τροφίμων και ποτών έχουν έντονη αλληλεξάρτηση και λειτουργούν καλύτερα εάν αντιμετωπιστούν ως ενιαίο σύνολο. Αυτή η σχέση αλληλεξάρτησης γίνεται σαφής, με το λαμπρό παράδειγμα των "δρόμων του κρασιού". Τα οινοποιεία είναι το κύριο ενδιαφέρον μιας τέτοιας διαδρομής. Οι αμπελώνες ενισχύουν το σκηνικό της περιήγησης. Τα καταστήματα πώλησης δηλώνουν, ότι σε αυτό τον τόπο παράγεται κρασί. Με αυτό τον τρόπο και ως σύνολο αποτυπώνουν στο μυαλό του τουρίστα τη γαστρονομική ταυτότητα του προορισμού. Επίσης, η ξενοδοχειακή κουζίνα και οι περιποιήσεις spa είναι άμεσα συνδεδεμένα με την ταυτότητα της περιοχής.

Επισκέψεις σε χώρους παραγωγής

Το Ambelonas Corfu στην Κέρκυρα

Η δυνατότητα επίσκεψης χώρων παραγωγής τροφίμων και ποτών, όπως για παράδειγμα σε οινοποιεία, σε βιολογικές φάρμες, σε μύλους, σε ελαιοτριβεία, σε τυροκομεία και πολλά άλλα, αποτελεί για πολλούς φίλους της γαστρονομίας μια συναρπαστική δραστηριότητα. Παρακολουθούν τη διαδικασία παραγωγής των αγαπημένων τους προϊόντων και αποκτούν εμπειρίες, που απευθύνονται άμεσα στις αισθήσεις: μπορούν να γευτούν, να μυρίσουν, να αγγίξουν το παραγόμενο προϊόν, να «λερώσουν» τα χέρια
τους ή να χειριστούν ένα εργαλείο. Από τους πιο χαρακτηριστικούς τύπους επισκέψιμων χώρων παραγωγής είναι τα οινοποιεία. Πολλοί οινοποιοί έχουν επενδύσει σημαντικά ποσά, προκειμένου να μετατρέψουν τα οινοποιεία τους σε τουριστικά αξιοθέατα υψηλού επιπέδου, με εγκαταστάσεις για δοκιμή και πώληση κρασιών, εστιατόρια, χώρους προβολής και εκθέσεων, μουσεία και ξενώνες. Ο συναγωνισμός μεταξύ των οινοπαραγωγών οδήγησε παγκοσμίως στη δημιουργία εξαιρετικών χώρων. Στην περιοχή Rioja της Ισπανίας για παράδειγμα, υπάρχουν μερικά από τα πλέον εντυπωσιακά οινοποιεία που φέρνουν την υπογραφή διάσημων αρχιτεκτόνων, όπως των Frank Gehry, Zaha Adid και Santiago Calatrava. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει
στο οινοποιείο Marqués de Riscal, δημιούργημα του Frank Gehry, το οποίο περιλαμβάνει ξενοδοχείο πολυτελείας, spa οινοθεραπείας, εστιατόριο, συνεδριακό κέντρο και χώρους δεξιώσεων. Τα τελευταία χρόνια, ο τομέας έχει να επιδείξει και στη χώρα μας πολύ αξιόλογους χώρους, που αξίζει να ταξιδέψει κανείς για να δει.

Γαστροτουριστικοί προορισμοί στην Ελλάδα

Οινοποιοίο Μπουτάρη, Σαντορίνη

Οι χώροι παραγωγής που κατεξοχήν είναι επισκέψιμοι είναι τα οινοποιεία της χώρας. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, αυξήθηκε ραγδαία ο αριθμός των οινοποιείων που επένδυσαν στη δημιουργία επισκέψιμων χώρων. Ένα από αυτά, το πρώτο επισκέψιμο οινοποιείο της Ελλάδας, άνοιξε το 1990 στη Σαντορίνη, από τον Όμιλο Μπουτάρη. Με αυτήν την κίνηση,
η επιχείρηση ήθελε να παρακινήσει τους σαντορινιούς να μην εγκαταλείψουν την καλλιέργεια αμπελιών και να αυξήσουν την παραγωγή κρασιού.
Πέρα από τον χώρο των οινογευστικών δοκιμών, υπάρχει αίθουσα για την προβολή μιας ολοκληρωμένης ενημερωτικής ταινίας, χώρος δοκιμών και πωλητήριο. Επίσης, οι επισκέπτες επισκέπτονται το παρακείμενο αμπέλι και ενημερώνονται επί τόπου για τον τρόπο καλλιέργειας του αμπελιού στο νησί, ο οποίος διαφέρει από την υπόλοιπη χώρα, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στο νησί.
Αντίστοιχες κινήσεις οινοποιών ακολούθησαν σε ολόκληρη τη χώρα, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στη Μακεδονία, στην Αττική και σε πολλά άλλα μέρη. Σε μικρότερη κλίμακα, συναντάμε αντίστοιχες κινήσεις και με άλλες μονάδες όπως για παράδειγμα τυροκομεία, ζυθοποιεία, πιπεράδικα.

Οινοποιείο Μπουτάρη Σαντορίνης, Μεγαλοχώρι, Τηλ.: 22860 81011, www.boutari.gr

Selene Experience

Με τη θέα να κόβει την ανάσα από τον Πύργο Καλλίστης, το εστιατόριο Σελήνη του Γιώργου Χατζηγιαννάκη πρωτοπορεί και οδηγεί τη γαστρονομία του νησιού σε νέες ατραπούς. Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο πως από το 1986 που λειτουργεί το εστιατόριο, καταφέρνει να αναδεικνύει και να υποστηρίζει τοπικά προϊόντα, προβάλλοντάς τα σε ολόκληρο τον κόσμο. Το βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο εστιατόριο Σελήνη, καθώς και η ταβέρνα Selene Meze & Wine, μαζί με το πολιτιστικό χωριό «Η Σαντορίνη που έφυγε» -ένα λαογραφικό μουσείο με εκθέματα από την παραδοσιακή γεωργική παραγωγή-, τοποθετούνται δυναμικά και προσελκύουν το ενδιαφέρον όσων θέλουν να μάθουν όλο και περισσότερα για την παραγωγή αυτού του νησιού. Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργήθηκε το Selene Experience, ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει σειρά μαθημάτων μαγειρικής και εκπαιδεύσεων. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και το χρόνο του, μπορεί κανείς να επιλέξει κάποιο από τα προγράμματα. Το fool day cooking class, ξεκινάει στις 10:30 και τελειώνει στις 16:30 το απόγευμα. Η εισαγωγή περιλαμβάνει μία αναδρομή στην ιστορία της μαγειρικής της Σαντορίνης και ακολουθεί γευσιγνωσία των γηγενών αγροτικών προϊόντων και επίσκεψη στο γαστρονομικό μουσείο. Ειδικότερα, η επίσκεψη περιλαμβάνει το παλιό οινοποιείο- αποστακτήριο του 1896, το αγροτόσπιτο, που αναπαριστά την καλλιέργεια και την τυποποίηση της φάβας και τέλος στο δωμάτιο που προβάλλεται ο παραδοσιακό τρόπος παραγωγής του τοματοπελτέ και οι τεχνικές κυνηγιού και ψαρέματος. Αμέσως μετά, γίνεται η δοκιμή που εστιάζει στην λεπτομερή γνώση ενός προϊόντος, που αποτελεί το θεματικό της ημέρας.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται καθημερινά από Δευτέρα έως το Σάββατο και καθημερινά υπάρχει ένα «τιμώμενο», υλικό. Ενδεικτικά, μπορεί να είναι τα κυκλαδίτικα τυριά, τα γιαούρτια, τα λαχανικά, τα ζυμαρικά, το ψάρι, το κυνήγι. Μετά τη δοκιμή, η δράση μεταφέρεται στην κουζίνα, όπου ετοιμάζονται 4 συνταγές με το βασικό προϊόν. Η εμπειρία ολοκληρώνεται απολαυστικά με δείπνο, που παντρεύει τα 4 πιάτα του cooking class, με τα αντίστοιχα οινικά ταίρια. Ανάλογα, όμως, και με το χρόνο που διαθέτει κανείς, υπάρχει και μία πιο συνοπτική εκδοχή, που διαρκεί περίπου 2,5 ώρες και περιλαμβάνει μια μειωμένη εκδοχή του θεωρητικού μέρους, την εκτέλεση μια συνταγής στην κουζίνα και ένα δείπνο τριών πιάτων.

Στη Σελήνη, τον δικό του χώρο αλλά και χρόνο, έχει και το κρασί, όπου κάθε απόγευμα στις 5:00, γίνονται σεμινάρια κρασιού με περιεχόμενο τους αμπελώνες, την καλλιέργεια, την παραγωγή, τις ποικιλίες του νησιού και την οινοχοοία. Η γευσιγνωσία που ακολουθεί περιλαμβάνει 13 ετικέτες, μια από το κάθε οινοποιείο της Σαντορίνης, με διαφορετικό χαρακτήρα, από φρέσκα, λευκά, ερυθρά, ξηρά μέχρι γλυκά.
Για όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, πρέπει να προηγηθεί κράτηση τουλάχιστον δυο μέρες πριν και να δημιουργηθεί παρέα 2 μέχρι 12 ατόμων. Το κόστος για τα fool day είναι 160ευρώ/άτομο και για το short cooking 60/άτομο.

Selene Experience, Τηλ.: 2286022249, info@selene.gr, www.selene.gr

Πιπεράδικο Ναουμίδη

Ο Πέτρος Ναουμίδης στο πιπερόκτημα

Βρίσκεται στις όχθες της λίμνης Βεγορίτιδας και όπως μας εξηγεί ο Πέτρος Ναουμίδης, οι ψυχρές αέριες μάζες που φτάνουν εδώ από το Καϊμακτσαλάν, κάνουν την πιπεριά Φλωρίνης μοναδική στο είδος της, με ιδιαίτερη γεύση και άρωμα. Συναντήσαμε την οικογένεια Ναουμίδη στο επισκέψιμο λιθόκτιστο πιπεράδικο που διατηρούν στην περιοχή, δίπλα στα κτήματα με τις πιπεριές. Οι επισκέπτες, έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν καθεμία από τις συνταγές που φτιάχνονται με βάση την πιπεριά Φλωρίνης, ενώ θα ξεναγηθούν σε όλο το εργαστήριο και θα μάθουν βήμα – βήμα τη διαδικασία παρασκευής. Τους μήνες που υπάρχουν καλλιέργειες, ξενάγηση περιλαμβάνει και επίσκεψη στα κτήματα καλλιέργειας.

Η οικογένεια Ναουμίδη, καλλιεργεί τις πιπεριές της βιολογικά, σε υψόμετρο 500 μέτρων. Κατά την συγκομιδή τους το Σεπτέμβριο ψήνονται στα κάρβουνα όσο πιο γρήγορα γίνεται για να κρατήσουν τα αρώματά τους και ξεφλουδίζονται με το χέρι, σε αντίθεση με τις βιομηχανικές πιπεριές που ψήνονται στα φλόγιστρα και ξεφλουδίζονται σε βιομηχανικά πλυντήρια.
H αυθεντική πιπεριά Φλωρίνης, έχει γλυκιά γεύση και είναι σαρκώδης, με πλατύ σώμα που σχηματίζει το γράμμα δέλτα και που της δίνει το ντόπιο της όνομα «πλατίκα», δηλαδή «πλατιά». Φυτεύεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, γίνονται πράσινη τον Ιούλιο και ωριμάζει γύρω στα τέλη Αυγούστου παίρνοντας το θερμό κόκκινο χρώμα της.

Έντεκα διαφορετικές νοστιμιές με βάση την πιπεριά, παρασκευάζει το εργαστήριο Ναουμίδη: Μουστοπιπεριά (γλυκιά και καυτερή), Μουστοπιπεριά με σέλινο, Φιλετοπιπεριά, Πατέ πράσινης πιπεριάς και Πατέ κόκκινης φιλετοπιπεριάς , Πατέ λιαστής πιπεριάς, Πατέ μελιτζανοπιπεριάς Πατέ ντοματοπιπεριάς, Πιπερόκαμα - Σάλτσα καυτερής πιπεριάς, πιπερόκαμα λιαστό καυτερό (το πιο μυρωδάτο μπούκοβο που έχετε γευτεί). Όταν βρεθείτε στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, επισκεφθείτε τον Άγιο Παντελεήμονα. Η φιλοξενία αυτών των ανθρώπων, αλλά και όλα όσα θα μάθετε για την καλλιέργεια της πιπεριάς και τα προϊόντα που προκύπτουν θα σας μείνουν αξέχαστα. Φυσικά αξέχαστη θα σας μείνει και η γεύση όλων αυτών, από τις δοκιμές που θα κάνετε τόσο στο πιπεράδικο όσο και στον χώρο που έχει δημιουργήσει η οικογένεια Ναουμίδη, ένα πανέμορφο μεζεδοπωλείο όπου σερβίρονται όλες αυτές οι γεύσεις.

Κτήμα Ναουμίδης, Λίμνη Βεγορίτιδα, Άγιος Παντελεήμονας, Φλώρινα, Τηλ.: 23860 61438 www.naoumidis.gr

Naxion, για μαρμελάδες στη Νάξο

Ένα κυκλαδίτικο καράβι φορτωμένο με γεύσεις και αρώματα της Νάξου, είναι κρυμμένο σ’ ένα στενό δρομάκι στη Χώρα της Νάξου. Από τη στιγμή, όμως, που θα το ανακαλύψεις θα ψάχνεις ευκαιρία να το επισκεφτείς. Μετράει σχεδόν δύο χρόνια ζωής και είναι ένα πεντανόστιμο εργαστήριο γλυκών, μέσα στο οποίο, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας, μπορείτε να μάθετε τα πάντα για την παρασκευή της καλής μαρμελάδας και του γλυκού του κουταλιού. Με σήμα ένα λιτό καράβι, βγαλμένο θαρρείς από τα τηγανόσχημα δοχεία του κυκλαδικού πολιτισμού, το εργαστήριο Naxion φτιάχνει παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, κονφιτούρες, βυσσινάδες, σιρόπια ροδιού, όλα με ολόφρεσκα φρούτα από τα περιβόλια της Νάξου.

Ένα νησί ευλογημένο, με άφθονη γη -είναι άλλωστε το μεγαλύτερο από τα κυκλαδονήσια- και αρκετό νερό, η Νάξος κρύβει στην ενδοχώρα της εύφορα περιβόλια. Δέντρα κατάφορτα με φρούτα, με διασημότερα όλων τα περίφημα εσπεριδοειδή, τα οποία για αιώνες φορτωνόνταν σε καράβια από το λιμάνι της Νάξου και ταξίδευαν σε όλη τη Μεσόγειο.

Σήμερα, το Naxion, συνεχίζει την παράδοση μεταφέροντας πεντανόστιμα μικρά βαζάκια που κρύβουν τη γεύση του Αιγαίου. Στην είσοδο βρίσκεται το μικρό πωλητήριο, φτιαγμένο σαν μία όμορφη παραδοσιακή σπιτική κουζίνα. Δεκάδες καλόγουστα πολύχρωμα βαζάκια, γεμάτα με μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού ήταν παρατεταγμένα στους πάγκους. Ακριβώς από πίσω, ένα ολοκαίνουριο και πεντακάθαρο εργαστήριο παρασκευής. Τη μέρα που το επισκεφθήκαμε, μικροί «λοφίσκοι» από τραγανά βύσσινα ετοιμάζονταν να γίνουν το περίφημο γλυκό του κουταλιού βύσσινο. Μας υποδέχθηκε η Μαριέττα, γεωλόγος με πολύχρονη εμπειρία στα λατομεία του νησιού, εκεί όπου εξάγεται το περίφημο ναξιακό μάρμαρο. Στην τέταρτη δεκαετία της ζωής της, αποφάσισε να στήσει αυτό το εργαστήριο και να εκμεταλλευτεί τις γνώσεις της, την πείρα που διέθεταν τα γυναικεία μέλη της οικογένειας , αλλά και τα καταπληκτικά προϊόντα του νησιού. Δραστήρια, δημιουργική και ορεξάτη μας μίλαγε για το νησί και το χωριό της, την Απείρανθο ενώ ετοίμαζε μία ...κολασμένη σοκολατόπιτα με ναξιώτικο βούτυρο.

Η συνεχιζόμενη γευσιγνωσία δύσκολα έβγαζε νικητή. Τι να διαλέξει κανείς; Την κονφιτούρα με ολόκληρα κομμάτια πορτοκαλιού, το γλυκό του κουταλιού με τραγανά σύκα ή τη μοσχομυριστή φλούδα περγαμόντου που πίκριζε όσο έπρεπε; Ισοβάθμισαν πολλά, γι αυτό αποφασίσαμε να επαναλάβουμε τη γευσιγνωσία άμεσα! Πριν φύγουμε, η Μαριέττα έβγαλε από το φούρνο μία λαχταριστή πορτοκαλόπιττα που μοσχομύρισε ολόκληρη τη γειτονιά. Η μυρωδιά της ακόμη μας ακολουθεί.

Naxion, δρόμος Αγγιδίων Χώρα Νάξου 22850 23120 Facebook: naxion – Ναξίων Γεύσεις

Ambelonas Corfu

Σε ένα καταπράσινο λόφο, λίγο έξω από την πόλη της Κέρκυρας, βρίσκεται ο Ambelonas Corfu. Ο αμπελώνας, τα ελαιόδεντρα, τα οπωροκηπευτικά αλλά και η συνεχής και αδιάκοπη προσπάθεια της Βασιλικής Καρούνου, δημιουργούν ένα «κουκούλι» ποιοτικής ανάπτυξης με άξονα τον γαστρονομικό τουρισμό. Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, η καταγόμενη από τον Μυστρά Λακωνίας και με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων Βασιλική, έρχεται στην Κέρκυρα κοντά στον σύντροφό της. Το κτήμα ξεπερνάει σε έκταση τα 70 στρέμματα και αμέσως σκέφτεται πως θα μπορούσε να αποτελέσει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία δραστηριοποιήσής της στο χώρο της γαστρονομίας και του τουρισμού. Το 2011 ξεκινάει η λειτουργία του Ambelonas Corfu. Η φήμη του εξαπλώνεται γρήγορα και αρκετοί είναι οι τουρίστες που επιλέγουν να συμμετάσχουν σε αυτή την γαστρο-τουριστική εμπειρία. Τι μπορεί να κάνει όμως ο επισκέπτης στο Ambelonas Corfu; Θα έχει την ευκαιρία να κάνει γευσιγνωσία κρασιών αλλά και τοπικών προϊόντων, να δοκιμάσει σπιτικό παραδοσιακό φαγητό αλλά και πρωτότυπες γεύσεις, με αγνά, τοπικά υλικά. Παράλληλα, ο επισκέπτης, θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί στη φύση αλλά και στον πολιτισμό του ελαιολάδου και του κρασιού. Εδώ επίσης, στήνονται εργαστήρια παραδοσιακής μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής αλλά και καλλιτεχνικές, πολιτιστικές εκδηλώσεις καθώς και κινηματογραφικές προβολές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι όλα τα εδέσματα παρασκευάζονται στη κουζίνα από τοπικά, φρέσκα και εποχιακά προϊόντα με τρόπους παλιούς και δοκιμασμένους και με αγνό παρθένο ελαιόλαδο. Τα κρασιά που σερβίρονται, παράγονται από την οικογένεια, με παραδοσιακές διαδικασίες χωρίς συντηρητικά και ωριμάζουν σε δρύινα βαρέλια. Οι συνταγές για τα εδέσματα, είναι καταγεγραμμένες στο βιβλίο μαγειρικής «Κερκυραϊκή Κουζίνα – Αναζητώντας μας χαμένες Κανκιόφολες» της Βασιλικής Καρούνου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη στα ελληνικά και στα αγγλικά.

Μετά την διασταύρωση Πέλεκα - 'Αγίου Ιωάννη, στα 500 μέτρα πηγαίνοντας προς Πέλεκα, πριν τα Καρουμπάτικα - Κέρκυρα Τηλ.: 6932158888, http://www.acordo.gr

Μαθήματα γαστρονομίας στην Αυλή του Ρεθύμνου

Στο μαγευτικό Ρέθυμνο, στην καρδιά της παλιάς πόλης, βρίσκεται η Αυλή, ένα πανέμορφο συγκρότημα από αναπαλαιωμένα κτήρια του 15ου αιώνα, τα οποία στεγάζουν: εστιατόριο μοντέρνας κρητικής κουζίνας, οινοθήκη, παντοπωλείο, μεζεδοπωλείο παραδοσιακής κρητικής κουζίνας και ένα πανέμορφο ξενοδοχείο. Η δραστήρια ομάδα της Αυλής, δραστηριοποιείται έντονα και ασχολείται με την παραδοσιακή γαστρονομία της περιοχής αλλά και με τα παραδοσιακά προϊόντα της κρητικής γης. Μαθήματα μαγειρικής, γευσιγνωσίες, επισκέψεις σε παραγωγούς και customade γαστρονομικά προγράμματα αποτελούν μία εξαιρετική πρόταση για όλους όσοι επιθυμούν να μάθουν παραπάνω πράγματα για την περιοχή και την παραγωγή της. Στα cooking classes, οι μαγείρισσες του Ρεθύμνου πιάνουν κουτάλες και μυούν στην παραδοσιακή κρητική κουζίνα. Αγκινάρες γιαχνί, μπουμπουριστοί κοχλιοί, αλλά και διάφορες πίτες, θα αποτελέσουν την αρχή της εμπειρίας, η οποία θα εξελιχθεί σε μία ωραία γευσιγνωστική παρέα. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με δείπνο, από τα φαγητά που έχουν φτιάξει οι μαθητευόμενοι. Γι αυτούς που επιθυμούν κάτι πιο σύντομo, υπάρχει η εναλλακτική επιλογή «cooking experience». Σε αυτή την εκδοχή, ο σεφ της Αυλής, παρουσιάζει επιλεγμένες συνταγές σε χρονικό διάστημα περίπου 1,5 ώρας.

Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι εκδρομές σε οινοποιεία, αλλά και επισκέψεις σε διάφορα όμορφα γειτονικά χωριά όπου διοργανώνονται πεζοπορίες για συλλογή τρούφας, επισκέψεις σε τυροκομεία και διάφορα άλλα. Για τη συμμετοχή σας σε κάθε πρόγραμμα, απαιτείται η εκ των προτέρων συνεννόηση. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται σε γκρουπ 2-8 ατόμων και το κόστος για τα μαθήματα μαγειρικής είναι 120 ευρώ/άτομο, ενώ για το cooking experience είναι 45ευρώ/άτομο.

Ξανθουδίδου 22, Παλιά Πόλη, Ρέθυμνο, Τηλ.:2831 058250

Keartisanal Τζια

Στην πανέμορφη Κέα, μέσα σε ένα περιβόλι και πλάι σε ένα παραδοσιακό πέτρινο σπίτι, η γνωστή και καταξιωμένη δημοσιογράφος γεύσης Αγλαία Κρεμέζη μαζί με το σύζυγό της, υποδέχονται φίλους που συμμετέχουν σε μία διαδικασία γνωριμίας με τα καλύτερα ελληνικά προϊόντα και τη γαστρονομία της Μεσογείου. Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα μαγειρικής, γευσιγνωσίες κρασιού, τυριού, ελαιολάδου και μελιού, πακέτο με την ανακάλυψης της Τζιας, των γραφικών χωριών, των καταγάλανων νερών και των ιστορικών αρχαιολογικών μνημείων. Μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο www.keartisanal.com. To πρόγραμμα απευθύνεται σε γκρουπ 5-12 ατόμων και διαρκεί έξι μέρες.

Kea Artisanal, Ιουλίδα, Κέα, 22880 21917, www.keartisanal.com

Τυροκομείο Μπαμπούνης, "γίνεσαι βοσκός για λίγες ώρες"!

Βόλτα με τα κατσίκια και τα πρόβατα της Οικογένειας Μπαμπούνη στη Νάξο, μπορούν να έχουν όσοι επιθυμούν να δουν από κοντά τη διαδικασία εκτροφής των ζώων, αλλά και τυροκόμησης του πιο γνωστού τυριού της Νάξου, του Αρσενικού. Για όσους βρεθούν στη νοτιοδυτική πλευρά, το τυροκομείο Μπαμπούνη έχει σχεδιάσει μία όμορφη εμπειρία, στην οποία περιλαμβάνεται η παρουσίαση των εγκαταστάσεων, καθώς και ολόκληρη η διαδικασία παραγωγής του αρσενικού, του δημοφιλέστερου τυριού της ορεινής Νάξου. Παράλληλα, σε αυτή την εμπειρία περιλαμβάνεται πεζοπορία στις πλαγιές των βουνών, όπου βόσκουν τα ζώα. Μαζί με τον βοσκό, οι επισκέπτες θα κατευθύνουν τα ζώα στο νερό, κοντά στη θάλασσα, στην παραλία της Αγιασού, ενώ θα μάθουν τεχνικές τιθάσευσης των ζώων. Στην παραλία, υπάρχει η δυνατότητα και ο χρόνος, για όποιον επιθυμεί, να κάνει και μπάνιο. Θα ακολουθήσει η διαδικασία της τυροκόμησης στο τυροκομείο, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της Γυαλούς. Ακολουθεί γευστική δοκιμή τόσο του αρσενικού όσο και άλλων τυριών του τυροκομείου, με την ταυτόχρονη παρουσίαση των προϊόντων.

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επικοινωνήσουν με το τυροκομείο Μπαμπούνης τουλάχιστον 2 ημέρες πριν από την επίσκεψή τους. Το πρόγραμμα διαρκεί 4-5 ώρες και η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Τυροκομείο Μπαμπούνη, Αγιάσος Νάξου, Τηλ.: 2285031645

Ικαριώτικες συναναστροφές

Ο Γιώργος Καρίμαλης, με τη γυναίκας του Ελένη, διατηρούν ένα πανέμορφο κτήμα με παραδοσιακούς πέτρινους ξενώνες και ένα μικρό οινοποιείο, ελιές, φρουτόδεντρα, λαχανόκηπο και φάρμα ζώων, στο χωριό Πηγή της Ικαρίας. Οι καλλιέργειες είναι αποκλειστικά βιολογικές και οι επισκέπτες γίνονται μέρος της λειτουργίας τους κτήματος, καθώς μπορούν να συμμετέχουν στις εργασίες, αλλά και στην παρασκευή ψωμιού. Κάθε μέρα, από τις 11:00 έως τις 15:00 πραγματοποιούνται μαθήματα μαγειρικής με μια τουλάχιστον αυθεντική ικαριώτικη συνταγή, που δημιουργείται με τον παραδοσιακό τρόπο του νησιού. Όλες οι συνταγές μαγειρεύονται σε χαμηλές θερμοκρασίες και χωρίς τηγάνια. Σε όσους βρεθούν εκεί, θα δοθεί η ευκαιρία να μάθουν να ανοίγουν φύλο, να φτιάχνουν την παραδοσιακή τοπική ικαριώτικη μουσταλευριά, αλλά και πολλά ενδιαφέροντα μυστικά της κουζίνας του νησιού. Αφού τελειώσει η διαδικασία παρασκευής, στρώνεται τραπέζι για όλους. Παράλληλα, πραγματοποιείται και σεμινάριο έξι ημερών στο οποίο περιλαμβάνονται, η εισαγωγή στον τρόπο οινικών δοκιμών, η γνωριμία με τον ελληνικό αμπελώνα, αλλά και πληροφορίες για την παραγωγή και δοκιμή. Η συμμετοχή στα μαθήματα μαγειρικής είναι 40 ευρώ/άτομο και 25 ευρω/άτομο για όσους μένουν στους ξενώνες του αγροκτήματος. Για τα μαθήματα κρασιού, τα 6 τετράωρα είναι 300 ευρώ/άτομο.

Πηγή Ευδήλου Ικαριάς, Τηλ.: 22750 31151, www.ikarianwine.gr

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…