Follow us

Στη Σχοινούσα για τη γιορτή της φάβας

Μ' ένα γνήσιο κυκλαδίτικο γλέντι και σπιτικά εδέσματα, γιορτάζουν και φέτος στις 4 Ιουλίου την σπάνια φάβα τους οι κάτοικοι της Σχοινούσας. Είμαστε όλοι καλεσμένοι! Σκέφτεστε καλύτερη αφορμή, να σαλπάρετε το επόμενο week end για Μικρές Κυκλάδες;

Στη Σχοινούσα για τη γιορτή της φάβας

Είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που γίνεται αυτό το φεστιβάλ, αν και φέτος λόγω των συγκυριών θα γίνει σε πιό οικογενειακή και παρεϊστικη ατμόσφαιρα. Φέτος στοχος είναι η συμμετοχή του κοσμου στο μαγειρεμα. Αιτία κι αφορμή, η πεντανόστιμη όσο και σπάνια φάβα της Σχοινούσας, ένα τοπικό προϊόν που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια εξαιρετικά δημοφιλές. Τόσο, που εξαιτίας της ζήτησης έχουν επιστρέψει στο μικρό νησί (μόλις 200 κατοίκων) πολλοί νέοι κι ασχολούνται με την παραγωγή φάβας. "Η Σχοινούσα σφύζει από ζωή, όρεξη και νιάτα ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, πλέον…" λέει ο Μανώλης Κωβαίος, ο πρώτος παραγωγός που έκανε ευρύτερα γνωστή την περίφημη φάβα του νησιού.

Στη Σχοινούσα για τη γιορτή της φάβας

Το φεστιβάλ ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια, σαν εκδήλωση που γιόρταζε τη συγκομιδή της φάβας. Κάθε χρόνο ελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες, γιατί είναι ένα γνήσιο αιγαιοπελαγίτικο γλέντι, από αυτά που όλοι ονειρευόμαστε να ζήσουμε το καλοκαίρι. Όποιος έχει την τύχη να βρεθεί εκεί, θα δοκιμάσει φάβα μαγειρεμένη με τοπικές συνταγές και άλλα τοπικά φαγητά, με κρασί και ρακή ενώ θα πάρει και μια ιδέα για την καλλιέργειά της, μιλώντας με τους παραγωγούς.

Η φάβα της Σχοινούσας δικαιούται ένα φεστιβάλ: είναι μια φάβα γλυκιά και βελούδινη, που όποιος την έχει δοκιμάσει δεν την ξεχνάει (πρώτο βραβείο στο Γαστρονομικό φεστιβάλ Κυκλάδων του 2012). Προέρχεται από την ποικιλία κατσούνι και όχι από λαθούρι, όπως οι περισσότερες. Η καλλιέργειά της αποτελεί μακρόχρονη παράδοση στο νησί και στη γειτονική Αμοργό, που περνάει από γενιά σε γενιά. Για τους ντόπιους είναι "το φάβα"!

Την οργάνωση συνυπογράφουν η Δημοτική Κοινότητα Σχοινούσας, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οι παραγωγοί φάβας του νησιού, οι επιχειρηματίες, ο Σύλλογος Σχοινουσιωτών και ο Σύλλογος Νέων Σχοινούσας. Είσοδος ελέυθερη.

Σάββατο, 4 Ιουλίου από τις 9.30' μ.μ., στο κτίριο του Συλλόγου Νέων. Για πληροφορίες, Λίλα Κλαουδάτου, τηλ. 6983979039.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;