Follow us

Βόλτα στο Μαρούσι της γεύσης

Το Μαρούσι δύσκολα το λες μια γειτονιά, είναι πολλές μαζί -και όχι μόνο λόγω της έκτασής του. Είναι η μεγάλη ...

Βόλτα στο Μαρούσι της γεύσης

Έχει αφήσει σημάδια που επιβιώνουν σε παλιά σπίτια, βυζαντινά εκκλησάκια, οικόπεδα-ελαιώνες, ζωντανά ρέματα-βιότοπους και γραφικές πλατείες, αλλά και σε μαγαζιά που διατηρούν μια παλιακή αύρα, με το είδος του εμπορεύματος που δεν βρίσκεις πια σε τόσο κεντρικές γειτονιές και εξυπηρέτηση που αποπνέει μια ξεχασμένη οικειότητα -δεν την περιμένεις στην καρδιά των Β.Π.. Πλάι σε σύγχρονα καφέ στέκονται παλιά καφενεία-ουζερί, μπακάλικα με κρεμασμένα αλλαντικά και καφάσια με παστό μπακαλιάρο, δίπλα σε ντιζαϊνάτα market κρεάτων, παραδοσιακοί φούρνοι. Εμπορικοί δρόμοι με χαμηλά οικήματα και λίγο πιο κάτω τεράστια malls. Όλα μαζί, συνθέτουν μια πολύχρωμη περιοχή με μεγάλη ζωντάνια κι ενδιαφέρον.

Στο Μαρούσι δεν θα πλήξεις ποτέ. Βρίσκεις τα πάντα και βρίσκεσαι στο περιβάλλον που θα επιλέξεις. Θα πιεις καφέ παραδοσιακά στο καφενείο της όμορφης πλατείας Κασταλίας ή μοδάτα στον τρίτο όροφο του Mall, θα ψωνίσεις στο μπακάλικο της οδού Ερμού, θα πας σινεμά στο υπαίθριο "Μίμης Φωτόπουλος" με τα σουβλάκια στη χαλικόστρωτη αυλή ή θα βυθιστείς στα καθίσματα του Cosmopolis με έναν κουβά ποπ κορν. Στη γοητεία της γειτονιάς συμβάλλουν καθοριστικά τα παλιά νεοκλασικά (περίτεχνα ή πιο απλά) που έχουν διατηρηθεί -όχι όσα θα έπρεπε, βέβαια. Σε αρκετά στεγάζονται καφέ ή μπαράκια με κρυφές αυλές και δέντρα, δέντρα… Από το Μαρούσι δεν έλειπαν ποτέ τα νερά -ως γνωστόν, παλιά τροφοδοτούσε την Αθήνα.

Βόλτα στο Μαρούσι της γεύσης

Μια αστική περιοχή με κατοίκους κάθε εισοδηματικής κατηγορίας, από αρκετά υψηλής έως αρκετά χαμηλής, με τη μέση περίπτωση να υπερισχύει. Απλωμένο μεταξύ Φιλοθέης, Κηφισιάς και Πεύκης, το Μαρούσι παραμένει το πιο πολυσυλλεκτικό βόρειο προάστιο. Και, σίγουρα, το πιο φιλικό στον επισκέπτη. Η βόλτα μας περιορίστηκε στα πιο κεντρικά σημεία του μεγάλου Δήμου, που περιλαμβάνει στην έκτασή του από κατάφυτες γειτονιές με παλιές μονοκατοικίες και άχτιστες "εκτός σχεδίου" περιοχές, μέχρι το ΟΑΚΑ και το Golden Hall.

Το αρχαίο Άθμονον, η Αμαρυσία Άρτεμις, το σύγχρονο Μαρούσι

Πολύ παλιά και πολύ πρόσφατα, επιγραμματικά:
Το Μαρούσι έχει μεγάλη ιστορία. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Άθμονον και ήταν ένας από τους 12 Δήμους της Αθήνας που είχε ιδρύσει ο βασιλιάς Κέκροπας, κοντά στο 3000 π.Χ.. Από τότε, κατοικείται ανελιπώς μέχρι σήμερα. Το σημερινό όνομά του το οφείλει στην Αμαρυσία Αρτέμιδα, θεά που λατρευόταν στην περιοχή και το ιερό της εικάζεται ότι βρισκόταν στο σημείο όπου σήμερα βλέπουμε το βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγίας της Νερατζιώτισσας (πρώτη αναφορά ως Δήμος Αμαρυσίων το 1836). Είναι μια παράξενη κι ενδιαφέρουσα σύμπτωση, ότι ο σημερινός χώρος των ολυμπιακών εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ είχε και στην αρχαιότητα την ίδια χρήση, καθώς εκεί τελούνταν τα Αμαρύσια, αγώνες προς τιμήν της προστάτιδος θεάς!

Φτάνοντας στο σήμερα, η δεκαετία του '70 ήταν καθοριστική για την εξέλιξη και τη σημερινή εικόνα του όμορφου προάστιου. Τότε θυσιάστηκαν πολλές όμορφες μονοκατοικίες, μεταξύ τους και πανέμορφα νεοκλασικά αρχοντικά, στο βωμό της αντιπαροχής και τη θέση τους πήραν μεγάλες πολυκατοικίες.

Παρ' όλα αυτά, πράσινο υπάρχει ακόμα πολύ -και νερά. Σε μερικά σημεία της περιοχής, οι ήχοι της φύσης σε μεταφέρουν εκτός πόλης: ακούς γκιώνηδες, κοτσύφια, βατραχάκια, τον ήχο της καμπάνας του χωριού από τα παλιά ξωκκλήσια. Κι αυτό σε ξαφνιάζει ευχάριστα κάθε φορά, όταν ο οπτικός σου ορίζοντας περιλαμβάνει το Mall, σαν αραγμένο διαστημόπλοιο, το γιγάντιο οικοδόμημα του ΟΤΕ και τους γυάλινους πύργους πολυεθνικών της Κηφισίας. Είπαμε, η γειτονιά των αντιθέσεων!

Poppy's popcorn, δεν αντιστέκεσαι…

Κατεβαίνοντας από τον ηλεκτρικό πέφτεις αλάνθαστα στο ντιζαϊνάτο Poppy's -μαγαζί γωνία- κι αν είναι μετά το μεσημέρι (τότε ανοίγουν) δεν θ΄αντισταθείς στα καβουρδισμένα αρώματα του ποπ κορν που χοροπηδάει στην κατσαρόλα. Θα φύγεις από 'κει με ένα κομψό μεταλλικό κουβαδάκι με ποπκορν, σε μια από τις πολύ προσεγμένες γεύσεις που διαθέτουν. Το Ρoppy's gourmet popcorn μαζεύει κόσμο κάθε ηλικίας για το νόστιμο και ποιοτικό ποπκόρν (από non GMO καλαμπόκι) που ψήνεται μέσα σε ειδικές χάλκινες κατσαρόλες. Επίσης, το στέλνουν dilivery με παραγγελίες on line. Παίρνουμε ένα σακουλάκι με ποπκορν καραμέλα βουτύρου και συνεχίζουμε τη βόλτα μας…

Poppy's gourmet popcorn, 28ης Οκτωβρίου 1 (έναντι ΗΣΑΠ) τηλ. 210 6123314 www.poppyspopcorn.gr

Porky κρεοπωλείο (μέσα στο) ψητοπωλείο

Μοντέρνο κρεοπωλείο-υπαρπαραγωγή, εκ πρώτης όψεως. Όλα τα νωπά κρέατα που θα επιθυμίσεις σε καλές κοπές, κάθε είδους κρεατικά έτοιμα για ψήσιμο (γκιούλμπασι αρνάκι, γύρος, κεμπάπ, κοκορετσάκια κ.α.) -αλλά η καινοτομία εδώ είναι άλλη: επιλέγεις όποιο κομμάτι κρέατος σου αρέσει και σου το ψήνουν ειδικευμένοι ψήστες επί τόπου στα κάρβουνα, για να το πάρεις στο σπίτι! Το κρέας χρεώνεται σε τιμή κρεοπωλείου. Θα βρείτε ακόμα έτοιμες σαλάτες και συνοδευτικά, αλλά και εκλεκτά προϊόντα παντοπωλείου (ζυμαρικά, όσπρια, μυρωδικά, πλούσια συλλογή τυριών, αλλαντικά) επιλεγμένα, από μικρούς παραγωγούς. Δεν βγαίνεις εύκολα από εκεί μέσα -πιο εύκολα κάθεσαι στα τραπεζάκια του πεζοδρομίου αναμένοντας το ψήσιμο ή απολαμβάνοντας εκεί ένα σάντουιτς. Ενδιαφέρον!

Porky, Ερμού 40, τηλ. 210 8022372

Αράμ, μια εικόνα από τα παλιά

Είναι από τα πιο παλιά και γραφικά μαγαζιά της Ερμού κι έχει διατηρήσει πολλή από τη γνησιότητα του παραδοσιακού μπακάλικου. Δεν υπάρχει περίπτωση να μη σταθείς στο δρόμο να χαζέψεις τα καφάσια με τους παστουρμάδες, τα σαλιγκάρια, τα βότανα, τον μπακαλιάρο -και άλλα, ανάλογα με την εποχή. Ή, στο εσωτερικό, τα δοχεία με τα αλίπαστα και τα τουρσιά, τα κρεμασμένα αλλαντικά, το ψυγείο με τη μεγάλη ποικιλία τυριών. Εδώ κι ενάμισυ χρόνο, ανήκει στον Αράμ Μπατανιάν, που έχει σχέδια γι' αυτό: όχι μόνο να διατηρήσει την παλιά του αύρα, αλλά και να προσθέσει δίπλα μερικά τραπεζάκια, αναβιώνοντας τη μπακαλοταβέρνα του Ζήκου. Μας αρέσει.

Παντοπωλείο Αράμ, Ερμού 34, τηλ. 210 8023649

Ξηροκάρπια από του Χασιώτη

Κατηφορίζοντας την Ερμού, σε παίρνει από τη μύτη η μυρωδιά φρεσκοψημένων ξηρών καρπών. Περνάς μπροστά από του Χασιώτη, που εδώ και πάνω από 40 χρόνια προμηθεύει τους μαρουσιώτες με ξηρούς καρπούς και όλα τα καλούδια που διαθέτει ένα τέτοιο κατάστημα, από μια μεγάλη συλλογή παλιομοδίτικες καραμέλες μέχρι μικρά γλυκίσματα, χειροποίητες σοκολάτες, επιλεγμένα αποξηραμένα φρούτα, super foods, δημητριακά και πολλά σύγχρονα προϊόντα, που δείχνουν ότι η επιχείρηση ακολουθεί την εποχή. Άλλωστε, αυτό το νέο κατάστημα, στον ίδιο δρόμο με το παλιό, μαρτυράει τη λαμπρή συνέχεια της ιστορίας που χάραξε το ζεύγος Χασιώτη, όταν ήρθε το 1973 από τη Μακεδονία να βρει την τύχη του ακριβώς εδώ.

Χασιώτη, Ερμού 7 και Διονύσου τηλ. 210 8020488

Τα πιροσκί του Σεργκέι

Αν βρεθείτε πρωί-μεσημέρι στο εμπορικό κέντρο του Μαρουσιού, τα γνήσια ρώσικα πιροσκί του Σεργκέι και της Βιολέτας στη μικροσκοπική "Μαρούσια" είναι must -και μη μετράτε θερμίδες! Εφτά χρόνια ήδη στο Μαρούσι (και 22 στο Μοσχάτο, που λειτουργεί παράλληλα), ψήνει τα πιροσκί του επί τόπου με καλά υλικά και τη γνήσια χειροποίητη ζύμη. Με κιμά, με πατάτα, με λάχανο (τα παραδοσιακά), αλλά και με σπανάκι, με φέτα και οκτώ ακόμα επιλογές (ενδιαφέρουσα η κιμάς-φέτα-τσίλι), θα τα βρείτε ή θα τα παραγγείλετε σε κανονικό ή μίνι μέγεθος, ό,τι πρέπει για κέρασμα στο πάρτι ή στο γραφείο. Ωράριο, Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-15.00 (και delivery).

Μαρούσια, Βασ. Σοφίας 59, τηλ. 210 8050167

Γαλακτοπωλείο Γαϊτανίδη, Καρδίτσα-Αθήνα non stop

Γι' αυτό και μόνο το μαγαζί, θα ήθελες να κατοικείς εκεί γύρω. Το πρατήριο της οικογένειας Γαϊτανίδη μετράει ήδη τρία χρόνια στο Μαρούσι κι έχει αγαπηθεί από κοντινούς και μακρινούς μαρουσιώτες. Πλούσια συλλογή γνήσιων γαλακτοκομικών και τυριών από το εργοστάσιο γάλακτος Γαϊτανίδη στο Νέο Ικόνιο της Καρδίτσας (από τα δικά τους ζώα), καταφθάνει τρεις φορές την εβδομάδα: γάλα φρέσκο αγελαδινό, βιολογικό και κατσικίσιο, γιαούρτι πρόβειο ψημένο σε ταψί (μπαίνει στο φούρνο με την πιτιά σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία), γιαούρτι τσαντίλας, φρέσκο βούτυρο, πολλά τυριά -ξεχωρίζω: εξαιρετικό "παλιάς κοπής" κασέρι ωρίμανσης, πρόβειο κεφαλοτύρι, βουτυράτη γραβιέρα, βαρελίσια φέτα που σε κάνει να επιστρέψεις. Όπως όλα. Φεύγοντας, δεν παραλείπεις να πάρεις μια έτοιμη για ψήσιμο χωριάτικη πίτα και λουκάνικο Καρδίτσας. Ακόμα, πολλά παραδοσιακά επιλεγμένα προϊόντα, ποντιακά ζυμαρικά και μέλια. Μαγαζί-θησαυρός.

Παραδοσιακό γαλακτοπωλείο οικογένειας Γαϊτανίδη, Μητροπόλεως 25 τηλ. 210 8020750

Μπουγάτσα από την Κόνιτσα

Στην πλατεία Κασταλίας θα βρεις μια από τις καλύτερες μπουγάτσες της Αθήνας, στην "Κόνιτσα" του Αλέξανδρου Στέρτσου, που, όπως μαντεύετε, έφερε την τεχνογνωσία από τον τόπο καταγωγής του. Αέρινο φύλλο από τεχνίτισσες, τραγανό και στεγνό, γλυκειά βανιλάτη κρέμα με ωραία υφή -εννοείται ότι την τρως επί τόπου, έχει και τραπέζια στο πεζοδρόμιο. Εξαιρετική σπανακοτυρόπιτα, σπιτική, με γνήσιο τραγανό ηπειρώτικο φύλλο, με ωραίες μυρωδιές και αντίστοιχη τυρόπιτα. Τρίγωνα τυροπιτάκια με φύλλο και πεϊνιρλί, δεν πάνε πίσω. Αλλά, προσωπικά, δεν αντιστέκομαι στη μπουγάτσα με κιμά.

Κόνιτσα, Δήμητρος 19 πλ. Κασταλίας, 210 8029280 (και Πετρούπολη, Περιστέρι, Ίλιον)

Στο Φύσις για "γλυκά με ήθος"

Το one of a kind ζαχαροπλαστείο "Φύσις" των αδελφών Νταϊλιάνη αποτελεί πρόσφατη (κι ευχάριστη) άφιξη στο Μαρούσι, που γενικά δεν διαθέτει πολλούς ναούς γλυκισμάτων με ενδιαφέρον. Βιολογικά υλικά πολύ καλής ποιότητας, μετρημένη ή καθόλου ζάχαρη, γαλακτοκομικά από τη φάρμα Παπαμαρίνου της Δράμας, προτάσεις χωρίς γλουτένη ή λακτόζη συμβάλουν στην προσπάθειά τους για "υγιεινά γλυκά", που έχουν εκτιμηθεί από το πιστό τους κοινό. Αποτέλεσμα ανάλαφρο, χωρίς να υστερεί σε
γεύση. Λατρεύουμε τα εθιστικά σοκολατένια mi-cuits, μας αρέσει το καταΐφι με κρέμα και καραμελωμένους ξηρούς καρπούς "εσμαϊλέ", τα σπιτικά μπισκότα, το πολίτικο τσουρέκι, η πορτοκαλόπιτα, τα παγωτά…

Φύσις, Λεωφόρος Κηφισίας 98 τηλ. 2114069267

Χαλάρωση στο Hamam, με καφέ και ούζο

Μεγάλη η βόλτα, απαραίτητη μια στάση για ξεκούραση. Την κάναμε στα παραδοσιακά τραπεζάκια, που έχει απλώσει εδώ κι ενάμισι μήνα το "μεσογειακό καφενείο" Hamam, κάτω από τα δέντρα της πλατείας, πίσω από το σταθμό του Ηλεκτρικού. Εκλεκτός καφές TAF στη χόβολη, επιλογή ανάμεσα σε οκτώ ούζα, τέσσερα τσίπουρα και ελληνικές μπίρες μικροζυθοποιίας, με συνοδεία μεζέδων που "μυρίζουν" Ανατολή και παράδοση. Δημιούργημα του Νίκου Σούρδη, το Hamam καταφέρνει να βγάζει ατμόσφαιρα παλιού καφενείου, μ' έναν αέρα ας πούμε Σμύρνης, με τη διακόσμηση, τα χρώματα, τα έπιπλα. Συγχρόνως, παραμένει γνήσιο και απλό. Αναβίωση καφενείου, με γερή δόση αυθεντικότητας, που σε χαλαρώνει όπως ένα χαμάμ.

Hamam, Περικλέους 1 τηλ. 210 8021742

Στο βασίλειο της Γιάννας (Μπαλαφούτη)

Γιάννα Μπαλαφούτη ίσον Πυλιακή Γη -και το εργαστήρι δημιουργίας της κρυμμένο στο αίθριο του εμπορικού κέντρου Αίθριον της Αγίου Κωνσταντίνου. Εκεί, η Γιάννα -μαρουσιώτισσα από τα παιδικά της χρόνια-, πειραματίζεται με φρούτα, μπαχαρικά, αποστάγματα, κρασί, ελαιόλαδο και πολλά άλλα επιλεγμένα υλικά, για να δημιουργήσει ευφάνταστους και -κυρίως- πετυχημένους συνδυασμούς σε μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού, τσάτνεϊ, dressings, κουλουράκια, κριτσινάκια -τελευταία και σοκολατένια γλυκάκια. Είναι ακούραστη, ανεξάντλητη, τελειομανής. Μπορεί να δοκιμάζει μήνες ολόκληρους μια ιδέα της, μέχρι να τη δει να πετυχαίνει -μόνο τότε θα τη βγάλει στο ράφι (και θα της φύγει από το κεφάλι).

Η επίσκεψη στο εργαστήρι-μαγαζί της Πυλιακής Γης κρύβει πάντα μια γευστική έκπληξη, γιατί τα προϊόντα ανανεώνονται συνεχώς και ακολουθούν την εποχή των υλικών τους. Γλυκό τοματίνι με καρπούς μυρτιάς σε Chardonnay, υπέροχη ελιά γλυκό μέσα σε σιρόπι από Cabernet (signature προϊόν της), κορινθιακή σταφίδα με ούζο, μαρμελάδα λεμόνι με αγουρέλαιο, αποξηραμένα σύκα σε brandy, υπέροχο ζελέ από πετιμέζι, πολύ καυτερή μαρμελάδα πιπεριάς, πλάκα λευκής σοκολάτας με γιαούρτι και κορινθιακή σταφίδα, πικάντικα κριτσινάκια με καπνιστή πάπρικα, είναι μερικά μόνο από τα πάμπολλα καλούδια της Πυλιακής Γης. Συν μια σειρά εκλεκτών μπαχαρικών σε ωραία βαζάκια, γιατί η Γιάννα είναι και αναπάντεχη… What next?

Πυλιακή Γη, Εμπορικό κέντρο Αίθριον, Αγ. Κωνσταντίνου 40 τηλ. 6971855046

Εν' deli, τόπων γεύσεις

Ήταν από τα παλαιότερα τυροπωλεία της περιοχής αυτό του Μανιάτη, πριν το αναλάβουν ο Αράμ Μπατανιάν (της βιοτεχνίας αλλαντικών Αρ-κάς) και η Σύλβια Δανελιάν, για να το μεταβάλλουν σε σύγχρονο παντοπωλείο με εκλεκτά προϊόντα, δίνοντας βάρος σε μια καλή συλλογή τυριών και αλλαντικών, ελληνικών και ξένων (και του τυροκομείου Μανιάτη στην Τρίπολη). Πολυσυλλεκτικό, (εξ ου και το "Τόπων Γεύσεις") δίνει μεγαλύτερο βάρος στα ελληνικά και παραδοσιακά και κρατάει αρκετή από την παλαιά αύρα: πάντα υπάρχει πάγκος με εποχιακά είδη στο πεζοδρόμιο και προϊόντα σαν τα σαλιγκάρια, τον εκλεκτό παστό μπακαλιάρο και χύμα όσπρια. Κρυμμένα μυστικά: οι σαλάτες Θεσσαλονίκης, τα αλίπαστα, τα χειροποίητα ντολμαδάκια, η πολίτικη εζμέ, η σπιτική τυροκαφτερή, τα χειροποίητα αρμένικα χαλέπ κιοφτέ, λαχματζούν, ιτσλί (κατεψυγμένα), οι παστουρμάδες Αρ-κάς. Τελευταία δημιουργία, ένα καλό "προσούτο" μοσχαρίσιο, δικής τους παραγωγής, που θυμίζει καρπάτσιο και σερβίρεται με φυλλαράκια ρόκας και φλοίδες παρμεζάνας, όπως το βλέπετε στη φωτογραφία…

Εν' deli, Βασ. Σοφίας 52 τηλ. 210 8027058

Το περίπτερο-κάβα της πλατείας Κασταλίας

Όχι δυο-τρεις, αλλά πάνω από 20 διαφορετικές μπίρες, κυρίως εισαγωγής, με γνώση επιλεγμένες, θα βρείτε στο ψυγείο του περίπτερου, που βρίσκεται μπροστά από το σπίτι του Ευγένιου Σπαθάρη, στην πλατεία Κασταλίας! Ετικέτες σαν τις Leffe, Duvel, Mc Farland, Guiness, Affligen, Bud, Moretti, Paulaner είναι μερικές μόνο, και όπως μας είπε ο πάντα γελαστός Γαβριήλ " Τις έβαλα γιατί μ' αρέσει να τις πίνω… και λείπουν αρκετές αυτή τη στιγμή !…".

Το επίσης καλό, είναι ότι το συγκεκριμένο περίπτερο λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο! Μπίρα, κανείς;

Περίπτερο πλατείας Κασταλίας

Είδη κάβας Χατζημανώλη

Αν σας αρέσουν τα ρετρό μαγαζιά, εδώ θα βρείτε ένα αυθεντικό "καφεκοπτείο/κάβα/ξηροί καρποί/εκκλησιαστικά είδη" σταματημένο στη δεκαετία του '70. Η Ευαγγελία Χατζημανώλη διαδέχτηκε τον πατέρα της στο τιμόνι και, παρά την ανανέωση των προϊόντων, η φυσιογνωμία του μαγαζιού του 1975 παραμένει ολόιδια. Μπαχαρικά χύμα, βότανα, φυτιλάκια και όλα τα αξεσουάρ καντηλιού, κεριά, ποτά, χύμα κρασιά και καφές που αλέθεται επί τόπου είναι τα βασικά, όλα σε καλές τιμές. Ενδιαφέρον έχει το θυμαρίσιο μέλι τους από τη Μακρόνησο. Στο μαγαζί μπαίνουν όχι μόνο μεγαλύτεροι, αλλά και πολλοί νέοι.

Ευαγγελία Χατζημανώλη, Ερμού 32 τηλ. 210 8028091

Ψωμί σε ξυλόφουρνο, στο Αμαρούσιον

Καρβέλι ζυμωμένο με ξινό προζύμι, από αλεύρι αλεσμένο σε πετρόμυλο, ψημένο σε ξυλόφουρνο. Μια γεύση που θυμίζει το παλιό καλό ψωμί του χωριού! Και δεν είναι το μόνο. Το πυκνό μαύρο τετράγωνο καρβέλι, το λευκό ζυμωτό, όλα με τη μυρωδιά που αφήνει το ψήσιμο στα ξύλα. Στο Αμαρούσιον, βρίσκεις μερικά από τα top γευστικά ψωμιά της Αθήνας, φτιαγμένα όπως παλιά. Φτάνει να δεις τον ιδιοκτήτη, μόνιμα με τη φόρμα της δουλειάς, για να καταλάβεις ότι όλη η επιτυχία οφείλεται στο μεράκι του φούρναρη, που δεν ενδίδει σε σύγχρονες ευκολίες. Πολλά ακόμα είδη συμπληρώνουν μια μεγάλη γκάμα παραδοσιακών ψωμιών και βέβαια, δεν λείπουν όλα όσα βρίσκει κανείς σε έναν φούρνο.

Αμαρούσιον, Βασ. Σοφίας 49, πλ. Κασταλίας τηλ.210 8020407

Για μέλι στη Μέλια

Ένα μικρό, καλοστημένο μαγαζί που άνοιξε πριν ένα εξάμηνο, η "Μέλια", διαθέτει μια ιδιαίτερη συλλογή μελιών, κυρίως από Ικαρία και Ευρυτανία, που εμπλουτίζεται συνέχεια. Η Χριστίνα Αλευρογιάννη είναι μαρουσιώτισσα, ο παππούς της άνοιξε το πρώτο καπνοπωλείο της περιοχής, το 1947. Αναματόμελο από την Ικαρία (από είδος ρεικιού) με πολύ ενδιαφέρουσα γεύση, ελατίσιο Ευρυτανίας κάνουν παρέα στα ράφια με τα γλυκίσματα Ικαρίας του Τέσκου, το περίφημο ταχίνι Φλώρου, το φυστικοβούτυρο Σερρών, τα αποξηραμένα σύκα Rizovoli, τραχανά και ζυμαρικά από το Μεγάλο Χωριό και μερικά ακόμα επιλεγμένα προϊόντα. Με χαρά θα σας δώσουν να δοκιμάσετε ό,τι θέλετε και θα σας μιλήσουν γι' αυτό με πραγματικό ενδιαφέρον.

Μέλια, Δήμητρας 28 τηλ. 216 7001794.

Ο γκουρμέ μανάβης της Λαϊκής

Βόλτα γεύσης στο Μαρούσι χωρίς επίσκεψη στη μεγάλη Λαϊκή του Σαββάτου, είναι μισή δουλειά. Υπέροχη, φρέσκια, μυρωδάτη, ατελείωτη Λαϊκή, με αναπάντεχα συχνά ευρήματα, σαν αυτά που συναντάς στον πάγκο του Χρήστου Μπλαντή. Ας πούμε, νεροκάρδαμο, βαλεριάνα, baby φύλλο παντζαριού, πικάντικα φύλλα σιναπιού, εσκαρόλ, μαϊντανό φριζέ, μέντα για mojito, ολόφρεσκα μίνι μαρουλάκια, λαχανάκια κάθε είδους, σχοινόπρασο και lemongrass, όλα τα φρέσκα μυρωδικά, baby καροτάκια, ότι θέλετε υπάρχει, από διαλεγμένες ποικιλίες, αρκεί να είναι της εποχής!

Ακόμα και τα κοινά λαχανικά, εδώ είναι πιο τρυφερά και νοστιμότερα. Θα τον βρείτε πολύ εύκολα, αλλά οπλιστείτε με υπομονή, η ουρά είναι πάντα μεγάλη (πηγαίνετε πολύ νωρίς το πρωί). Ο Χρήστος καλλιεργεί με κηπευτικά γύρω στα είκοσι στρέμματα στο Βρανά του Μαραθώνα, από μεράκι και από αγάπη στην υγιεινή διατροφή -το 'χει μέσα του, που λέμε. Το βλέπεις στο πώς σου μιλάει για κάθε λαχανικό του και στον τρόπο που σε αντιμετωπίζει (φεύγεις και με μια σακούλα "δώρα", στο τέλος!).

Χρήστος Μπλαντής, Λαϊκές αγορές, τηλ. 6976 716287