Follow us

Κεφάλαιο: η συντήρηση των τροφίμων

Πόσες φορές δεν έχουμε ανοίξει το ψυγείο για να διαπιστώσουμε πως το αλλαντικό που παρέμεινε στο βρεγμένο πλέον χαρτί του σούπερ μάρκετ αλλοιώθηκε ή το τυρί στην μισάνοιχτη πλαστική συσκευασία έχει μουχλιάσει; Πόσα βαζάκια με σάλτσες, μαρμελάδες κι άλλα νόστιμα (και ακριβά) ξεχνιούνται στα ράφια μας, ώσπου δεν είναι πλέον κατάλληλα για κατανάλωση; Οι παλιοί θεωρούσαν "κακή νοικοκυρά" εκείνη που πέταγε τρόφιμα. Σωστός χαρακτηρισμός, αφού δείχνει έλλειψη οργάνωσης, άγνοια οικονομίας (με την

Κεφάλαιο: η συντήρηση των τροφίμων

Οι βασικοί κανόνες

Μπορεί μερικά από τα παρακάτω ν' ακούγονται αυτονόητα, ωστόσο δεν είναι δεδομένα για όλους, ενώ πολλοί αν και τα γνωρίζουμε δεν τα εφαρμόζουμε πάντοτε. Είναι όμως, πολύ σημαντικό:
- Πριν αγοράσουμε ένα προϊόν, να ελέγχουμε πάντοτε την ημερομηνία λήξης του και να υπολογίζουμε αν σκοπεύουμε να το έχουμε καταναλώσει έγκαιρα. - Να αποφεύγουμε τις πολύ μεγάλες συσκευασίες -αν και πιο οικονομικές- εκτός αν είμαστε βέβαιοι ότι θα καταναλωθεί όλο το προϊόν μέχρι την ημερομηνία λήξης του.
- Ν' αγοράζουμε τα προϊόντα που χρειάζονται ψυγείο ή κατάψυξη τελευταία, στη σειρά της βόλτας μας στην αγορά ή το σούπερ μάρκετ, και μάλιστα, τους ζεστούς μήνες χρησιμοποιώντας ισοθερμική σακούλα, που διατηρεί για περισσότερο τη θερμοκρασία τους.
- Τα ντουλάπια στα οποία φυλάσσουμε τρόφιμα πρέπει να είναι μακριά από υγρασία, φως και πηγές θέρμανσης, όπως το μοτέρ του ψυγείου, η ηλεκτρική κουζίνα, το καλοριφέρ.
- Να τοποθετούμε τις νέες μας αγορές στο βάθος του ντουλαπιού ή του ψυγείου, έτσι ώστε να καταναλώνονται πρώτα οι παλαιότερες, που λήγουν πιο σύντομα.
- Δεν αφήνουμε στο ράφι του ντουλαπιού ανοιγμένες συσκευασίες, ακόμα κι αν δεν χρειάζονται ψυγείο μετά το άνοιγμα. Μόλις ανοίξουμε το προϊόν, θα πρέπει να μεταφέρουμε το υπόλοιπο περιεχόμενο σε γυάλινο, πλαστικό ή μεταλλικό δοχείο που σφραγίζεται πολύ καλά, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τον αέρα, ώστε να μην μολυνθεί από τυχόν σκόνες ή τους γνωστούς… ανεπιθύμητους επισκέπτες -παράσιτα!
- Κάνουμε ανά τακτά διαστήματα έναν έλεγχο στα ράφια των ντουλαπιών και του ψυγείου μας, για να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται τρόφιμα που έχουμε τοποθετήσει εκεί από καιρό, αν πλησιάζει η ημερομηνία λήξης τους και αν πρέπει να καταναλωθούν άμεσα ή να αντικατασταθούν.
- Πολύ βασικό: φροντίζουμε να καθαρίζουμε τακτικά τα ράφια των ντουλαπιών και του ψυγείου/ κατάψυξης από τυχόν υπολείμματα τροφών που έχουν πέσει ή υγρών που έχουν στάξει, διότι αποτελούν σημαντική εστία μόλυνσης.

Η οργάνωση του ντουλαπιού τροφίμων

Κεφάλαιο: η συντήρηση των τροφίμων

Είναι πολύ σημαντικό να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην κατάλληλη οργάνωση του ντουλαπιού στο οποίο φυλάμε τα τρόφιμά μας, διότι εδώ η ανάπτυξη βακτηριδίων και ανεπιθύμητων μικροοργανισμών είναι ακόμη πιο εύκολη, σε σχέση με αυτή του ψυγείου, λόγω της υψηλότερης θερμοκρασίας.
- Τα ντουλάπια στα οποία φυλάσσουμε τρόφιμα πρέπει να είναι μακριά από υγρασία, φως και πηγές θέρμανσης, όπως το μοτέρ του ψυγείου, η ηλεκτρική κουζίνα, το καλοριφέρ.
- Τακτοποιούμε τα προϊόντα μας χωρισμένα σε ομάδες, όπως ζυμαρικά και ρύζι, όσπρια, αλεύρια-σιμιγδάλια, σάλτσες, κ.λπ.
- Δεν αφήνουμε στο ράφι του ντουλαπιού ανοιγμένες συσκευασίες, ακόμα κι αν δεν χρειάζονται ψυγείο μετά το άνοιγμα. Μόλις ανοίξουμε το προϊόν, θα πρέπει να μεταφέρουμε το υπόλοιπο περιεχόμενο σε γυάλινο, πλαστικό ή μεταλλικό δοχείο που σφραγίζεται πολύ καλά, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τον αέρα και να μη μολυνθεί από τυχόν σκόνες ή τους γνωστούς… ανεπιθύμητους επισκέπτες -παράσιτα! Ιδιαίτερη προσοχή σε ζυμαρικά, όσπρια και αλεύρι που δεν πρέπει να μένουν ποτέ εκτεθειμένα σε υγρασία, οσμές και ζωύφια.
- Σε περίπτωση που εντοπίσουμε ληγμένη συσκευασία ή ανοιγμένο προϊόν που έχει γεμίσει παράσιτα, το πετάμε αμέσως και καθαρίζουμε σχολαστικά όλο το ντουλάπι για την αποφυγή ανάπτυξης περαιτέρω μικροοργανισμών. Προσοχή: δεν πετάμε απλώς τη συσκευασία με τα ζουζούνια στα σκουπίδια, φροντίζουμε ώστε να την κλείσουμε καλά μέσα σε σακούλα και τότε να την πετάξουμε, για να προλάβουμε τυχόν… μετακινήσεις των ζωυφίων! Αν δεν θέλουμε να πετάξουμε το εν λόγω φαγώσιμο, μπορούμε να το βάλουμε στην κατάψυξη (στους 0 βαθμούς Κελσίου για 4 ημέρες) για να σκοτωθούν και τα ίδια τα έντομα και τα αβγά τους από την πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχουμε και βάζοντάς το τρόφιμο σε φούρνο (στους 60 περίπου βαθμούς) για μισή ώρα.

- Ορισμένα είδη τροφίμων όπως ο τραχανάς, τα παξιμάδια ή τα αποξηραμένα φρούτα είναι προτιμότερο να αποθηκεύονται μέσα σε πάνινη σακούλα, για να αερίζονται και να μην ευνοούνται τα παράσιτα.
- Για την καλύτερη συντήρησή τους, άλλες τροφές όπως οι ελιές, τα τουρσί και οι λιαστές ντομάτες είναι καλό να ανακατεύονται τακτικά (για τον αερισμό τους) και να απογεμίζεται το βάζο τους με ελαιόλαδο ή άλμη.
- Ένα κόλπο για να κρατήσουμε μακριά όλα τα ανεπιθύμητα ζωύφια είναι αφού στρώσουμε στο πάτωμα του ντουλαπιού μας ειδικό χαρτί ντουλαπιού να ρίξουμε επάνω του μπαχαρικά με έντονο άρωμα, όπως ξυλαράκια κανέλας, γαρίφαλα, κόκκους πιπεριού, ή ακόμα και φύλλα δάφνης ή μέντας, που μπορούν να μπουν και μέσα στο δοχείο με το αλεύρι ή τα δημητριακά. Εναλλακτικά, ένα ανοιγμένο σπιρτόκουτο πάνω από τις ευπαθείς αυτές ομάδες τροφίμων διώχνει τους ανεπιθύμητους επισκέπτες, που ενοχλούνται από τη μυρωδιά του θείου που υπάρχει στο σπίρτο.

Το ψυγείο και η σωστή χρήση του

Δεν έχουν όλοι οι τύποι ψυγείων τον ίδιο τρόπο λειτουργίας, ούτε την ίδια θερμοκρασία σε όλους τους χώρους τους. Γι’ αυτό, καλό είναι να λαμβάνουμε υπόψη τις οδηγίες του κατασκευαστή σχετικά με το δικό μας ψυγείο. Βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε είναι αν το μοντέλο που διαθέτουμε χρειάζεται απόψυξη ανά διαστήματα (την οποία δεν θα πρέπει να παραλείπουμε, για να μην πιάνει πάγο και να λειτουργεί σωστά), ή όχι (συνήθως τα τελευταίας τεχνολογίας δεν χρειάζονται και αποκαλούνται no frost), καθώς και για ποιες κατηγορίες τροφίμων προορίζονται οι διαφορετικοί χώροι του.
Η κατάλληλη θερμοκρασία του ψυγείου μας θα πρέπει να ρυθμίζεται και ανάλογα με την εποχή: λίγο πιο υψηλή το καλοκαίρι, πιο χαμηλή το χειμώνα. Αν έχετε αμφιβολίες για τη θερμοκρασία της συσκευής σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό θερμόμετρο ψυγείου για να την ελέγχετε.
Ένας ακόμη γενικός, βασικός κανόνας είναι ότι δεν πρέπει να παραγεμίζουμε το ψυγείο μας στοιβάζοντας τρόφιμα και τάπερ το ένα πάνω στο άλλο, διότι έτσι δεν αφήνουμε τον αέρα να περνάει ανάμεσά τους και να γίνεται σωστή κατανομή της ψύξης. Επίσης, είναι σημαντικό η πόρτα να κλείνει πάντα καλά και να μην την ανοιγοκλείνουμε άσκοπα ή την αφήνουμε ανοιχτή για πολλή ώρα.

Η συντήρηση στο ψυγείο

Ανεξάρτητα από τις ειδικότερες ενδείξεις του κατασκευαστή, υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι κοινά σε όλα τα ψυγεία και καλό είναι να τα λαμβάνουμε υπόψη: Το σημείο με την υψηλότερη θερμοκρασία στη συντήρηση του ψυγείου είναι τα ράφια της πόρτας (περίπου 10-15oC). Γι’ αυτό, παρόλο που εκεί συνήθως υπάρχουν οι αβγοθήκες της συσκευής, δεν πρέπει να αποθηκεύουμε εκεί ούτε αβγά, ούτε γάλα, όπως συνηθίζουμε. Στην πόρτα δεν υπάρχει σταθερή ψύξη και τα αντικείμενα μετακινούνται (λόγω του ανοίγματος), οπότε ενδέχεται να προκύψουν και ατυχήματα. Στη θέση αυτή, μπορούμε να τοποθετούμε τρόφιμα που δεν έχουν ανάγκη μεγάλης ψύξης, όπως αναψυκτικά, dressing, μουστάρδα, κέτσαπ κλπ, βούτυρο.
Αντίθετα, τη μεγαλύτερη ψύξη (περίπου 2οC) έχει το χαμηλότερο ράφι του ψυγείου, που βρίσκεται πάνω από τα συρτάρια για φρούτα και λαχανικά. Εκεί, μπορούμε να τοποθετούμε νωπό κρέας ή ψάρι, φροντίζοντας να μην παραμείνει περισσότερο από 2 ημέρες και ότι είναι καλυμμένο και προστατευμένο ώστε να μην στάξει, ούτε να μεταφέρει μυρωδιές στα υπόλοιπα τρόφιμα. Υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης από βακτήρια, γι’ αυτό δεν πρέπει να βάζουμε μαζί με τα νωπά κρεατικά και άλλες κατηγορίες τροφίμων. Τα ειδικά συρτάρια που βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο της συντήρησης έχουν θερμοκρασία γύρω στους 10 βαθμούς και προορίζονται για λαχανικά ευαίσθητα σε μεγαλύτερη ψύξη (π.χ. κολοκυθάκια, καρότα, μπρόκολο, μαρούλι κ.ά.).
Τα μεσαία ράφια έχουν θερμοκρασία γύρω στους 5 βαθμούς και το ψηλότερο περίπου 8, οπότε εκεί μπορούμε να συντηρούμε τα αβγά (καλύτερα μέσα στη θήκη τους), τα γαλακτοκομικά, τα τυριά και τα αλλαντικά, τα περισσεύματα από ότι μαγειρέψαμε, καθώς και όλα τα προϊόντα που αναγράφουν ότι πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα. Ποτέ δεν βάζουμε στο ψυγείο ζεστό φαγητό. Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως και το τοποθετούμε σε κλειστό σκεύος στο ψυγείο εντός δύο ωρών από το μαγείρεμά του, έτσι ώστε να περιορίσουμε τις πιθανότητες αλλοίωσής του (ιδιαίτερα τους ζεστούς μήνες).Τοποθετούμε όλα τα τρόφιμα κλεισμένα σε ειδικά δοχεία ή σκεπασμένα καλά ή τυλιγμένα με μεμβράνη, ώστε να μην απορροφούν υγρασία, αλλά και να μην μεταδίδονται οι μυρωδιές.

Ειδικές κατηγορίες

Οι ανοιγμένες μεταλικές κονσέρβες δεν πρέπει να τοποθετούνται στο ψυγείο. Αδειάζουμε το περιεχόμενό τους σε γυάλινο δοχείο που κλείνει καλά και τότε το βάζουμε στη συντήρηση. Δεν πλένουμε, ούτε ξεφλουδίζουμε λαχανικά πριν τα διατηρήσουμε στο ψυγείο, γιατί έτσι μειώνουμε τη διάρκεια ζωής τους.
Καλό είναι να τα τοποθετούμε χωρίς νάιλον σακούλες, στο συρτάρι πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να μην αναπτύσσουν υγρασία που τα καταστρέφει πιο γρήγορα. Εξαίρεση αποτελούν τα μαρούλια, τα οποία καλό είναι να τα χωρίσουμε σε φύλλα, να τα πλύνουμε και να τα στεγνώσουμε σχολαστικά πριν τα φυλάξουμε στο ψυγείο μας.
Αν θέλουμε να διατηρήσουμε ζωντανά για μερικές ημέρες τα φρέσκα μυρωδικά μας στη συντήρηση του ψυγείου (μαϊντανό, δυόσμο, άνηθο κλπ), τα βάζουμε μέσα σε ένα ποτήρι ή γυάλινο βάζο με νερό. Δεν στοιβάζουμε τα φρούτα όλα μαζί, ιδίως εκείνα που είναι πιο μαλακά και ευαίσθητα, αλλά τα τοποθετούμε ένα- ένα στο συρτάρι, σε μονή στρώση, επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Τα τυριά, λόγω της ευαισθησίας τους, χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση. Εφόσον ανοιχθεί η αεροστεγής συσκευασία τους, πρέπει να διατηρούνται κλεισμένα μέσα σε δοχεία, ή τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη. Το ίδιο ισχύει και για όσα προμηθευόμαστε κομμένα με το κιλό. Ποτέ δεν πρέπει να τα αφήνουμε στο ψυγείο μέσα στο χαρτί περιτυλίγματος που τα αγοράσαμε, γιατί δεν αφήνει την ψύξη να το διαπερνά και αλλοιώνονται πιο γρήγορα. (Το ίδιο ισχύει και για τα αλλαντικά σε φέτες, που διατηρούνται καλύτερα μέσα σε τάπερ). Δεν αφαιρούμε από την αρχή όλη την «κόρα» των τυριών, αφού λειτουργεί προστατευτικά.

Τα λευκά τυριά (όπως η φέτα) διατηρούνται καλύτερα μέσα σε γυάλινο δοχείο καλυμμένα με γάλα ή άλμη (δηλαδή αλατόνερο). Αν αγοράσουμε φέτα δοχείου, μπορούμε να ζητήσουμε και υγρό από το δοχείο για την καλύτερη συντήρησή της, γνωστό ως άλμη ή γάρος. Δεν φυλάμε στο ίδιο σκεύος τυριά διαφορετικών τύπων (π.χ. μαλακά με σκληρά) γιατί η γεύση και η σύστασή τους αλλοιώνεται γρηγορότερα. Τα τυριά που προορίζουμε για τρίψιμο τα συντηρούμε άκοπα στο ψυγείο. Τριμμένα, διατηρούνται καλύτερα στην κατάψυξη.

Τι δεν μπαίνει στο ψυγείο

Ορισμένα προϊόντα πρέπει να διατηρούνται εκτός ψυγείου, είτε γιατί η ωρίμανσή τους συνεχίζεται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (όπως φρούτα σαν τις μπανάνες, το μάνγκο, το αβοκάντο κ.λπ.), είτε γιατί δεν έχουν ανάγκη ψύξης (μήλα, αχλάδια, κ.ά.). Υπάρχουν και τρόφιμα που δεν τα πάνε καλά με την ψύξη γιατί αλλοιώνεται η σύσταση και η γεύση τους, όπως οι ντομάτες, τα φασολάκια, οι πατάτες, τα κρεμμύδια και το μπαγιάτικο ψωμί (που σκληραίνει ακόμη περισσότερο).

Οδηγίες για την κατάψυξη

Γενικοί κανόνες

Όπως ισχύει και για τη συντήρηση του ψυγείου, δεν βάζουμε κανένα τρόφιμο στην κατάψυξη όσο είναι ακόμη ζεστό. Θα πρέπει να έχει κρυώσει τελείως και να το καταψύξουμε ιδανικά εντός δύο ωρών από την προετοιμασία του. Ποτέ δεν καταψύχουμε ξανά κάτι που έχει ήδη αποψυχθεί. Διαφορετικά, η τροφή γίνεται επικίνδυνη για κατανάλωση, αφού με τη διαδικασία της απόψυξης και επανακατάψυξης θα έχουμε βοηθήσει να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερα βακτήρια από το προβλεπόμενο. (Τα βακτήρια αναπτύσσονται στα τρόφιμα σε μεγάλες θερμοκρασίες, γι’ αυτό μειώνουμε τη δράση τους με την κατάλληλη ψύξη και την ελαχιστοποιούμε με την κατάψυξη).
Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ γυάλινα σκεύη στην κατάψυξη γιατί ενδέχεται να σπάσουν. Χρήσιμο είναι, πριν βάλουμε οποιοδήποτε τρόφιμο στην κατάψυξη, να το χωρίσουμε σε μερίδες, ώστε να μπορούμε να αποψύξουμε μόνο την ποσότητα που χρειαζόμαστε κάθε φορά.
Χρησιμοποιούμε διαφορετικό συρτάρι για τα λαχανικά και άλλο για το κρέας και το ψάρι. Αν πρόκειται να αποψύξουμε τρόφιμα ευαίσθητα, όπως κρέας ή ψάρι, καλό είναι να τα βάλουμε πρώτα στη συντήρηση για μερικές ώρες πριν τα αφήσουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, για να μην γίνει απότομα η διαδικασία απόψυξης. Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες τροφών που δεν απαιτούν απόψυξη πριν το μαγείρεμα, όπως ορισμένα λαχανικά (π.χ. αρακάς, αγκινάρες, μπάμιες), ή κατεψυγμένα έτοιμα προϊόντα ζύμης που μπορούν να μπουν κατευθείαν από την κατάψυξη στο φούρνο ή στο τηγάνι. Ελέγχουμε τις οδηγίες στη συσκευασία.
Χρήσιμο είναι να σημειώνουμε στα σακουλάκια ή τα σκεύη την ημερομηνία κατάψυξης, ώστε να μπορούμε να υπολογίσουμε ανά πάσα στιγμή αν είναι κατάλληλα προς κατανάλωση. Ακόμη, όταν πρόκειται για παρόμοια είδη, που όταν καταψυχθούν ενδεχομένως να μην διακρίνονται, (π.χ. διάφορα ψιλοκομμένα αρωματικά φυτά) σημειώνουμε και το είδος τους.

Τι μπορούμε να καταψύξουμε

Σχεδόν όλα τα τρόφιμα -ωμά ή μαγειρεμένα- μπορούν να καταψυχθούν όσο είναι φρέσκα, για να διατηρήσουμε τη γεύση και τη θρεπτική τους αξία αναλλοίωτη για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, αλλά και να τα έχουμε ανά πάσα στιγμή εύκαιρα για χρήση, ακόμη και εκτός της εποχής τους. Γι’ αυτό, καλό είναι πριν τα τοποθετήσουμε στην κατάψυξη να τα έχουμε προετοιμάσει, ώστε να είναι έτοιμα για χρήση.
Το ψωμί το καταψύχουμε όσο είναι ακόμη φρέσκο, κομμένο σε φέτες, για να μπορούμε να ξεπαγώσουμε όσες χρειαζόμαστε κάθε φορά. Επιπλέον, κάθε φέτα ξεπαγώνει πολύ πιο γρήγορα από ολόκληρη τη φρατζόλα ή το καρβέλι. Μπορούμε να βάλουμε στην κατάψυξη χειροποίητη ζύμη για πίτσα που μας περίσσεψε και ζύμη για ψωμί (χωρίς μαγιά), καθώς και αραβικές, κυπριακές πίτες ή πίτες για σουβλάκια.
Τα αρωματικά χόρτα και μυρωδικά που προορίζονται για μαγειρική, όπως μαϊντανός, άνηθος κλπ. τα φυλάμε πλυμένα και ψιλοκομμένα, για μεγαλύτερη ευκολία στη χρήση. Τον κιμά να μην τον καταψύχουμε σε μπάλες, αλλά πιεσμένο σε λεπτές πλάκες, για να μειώσουμε τον χρόνο απόψυξής του. Για τον ίδιο λόγο και το κρέας να το τοποθετούμε χωρισμένο σε μερίδες. Μπορούμε να διατηρήσουμε σπιτικό ζωμό μέσα σε ειδικά σακουλάκια ή παγοκύστες, ακόμη και φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού σε θήκες για παγάκια, για να είναι πάντα εύκολα διαθέσιμος. Όλα σχεδόν τα λαχανικά μπορούν να καταψυχθούν, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα πιο ευαίσθητα είδη, όπως τα μανιτάρια, που με την κατάψυξη χάνουν κάπως την αρχική τους γεύση. Τα μαγειρεμένα τρόφιμα καταψύχονται, προτιμότερο μοιρασμένα σε μερίδες, σε ειδικά σκεύη. Οι ξηροί καρποί (απαλλαγμένοι από το κέλυφός τους) συντηρούνται πολύ καλά στην κατάψυξη.

Τι δεν καταψύχεται

Τα αβγά με το κέλυφός τους, βρασμένα ή ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα ή ακόμη και σάλτσες που περιέχουν αβγό, όπως για παράδειγμα η μαγιονέζα. Μόνο χτυπημένα μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη τα αβγά. Γαλακτοκομικά, όπως μαλακά ή κρεμώδη τυριά, η κρέμα γάλακτος και το γιαούρτι. Οι πατάτες (ιδίως οι ωμές). Το βρασμένο ρύζι και τα ζυμαρικά. Λαχανικά κηπευτικά με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, όπως οι ωμές ντομάτες, οι πιπεριές, τα μαρούλια, και τα αγγούρια. Φρούτα ευαίσθητα και μαλακά όπως οι μπανάνες, αλλά και τα μήλα, τα εσπεριδοειδή, το καρπούζι και αρκετά εξωτικής προέλευσης. Οι φρέσκες σαλάτες. Σχεδόν όλα τα τηγανισμένα ή παναρισμένα τρόφιμα. Οι κόκκοι του καφέ (καταστρέφεται το άρωμά τους). Το ψωμί με προζύμι.

Ενδεικτικοί χρόνοι συντήρησης τροφίμων σε απλή ψύξη ή κατάψυξη

Εκτός από όλα εκείνα τα προϊόντα που αναγράφουν στη συσκευασία τους ρητά την ημερομηνία λήξης τους σε συνθήκες ψύξης ή κατάψυξης, μπορούμε ενδεικτικά να έχουμε υπόψη μας ότι ισχύουν τα εξής:
Κρέατα: διατηρούνται στη συντήρηση του ψυγείου 2-4 ημέρες και στην κατάψυξη για 4-9 μήνες, ανάλογα με το είδος τους. Μικρότερο χρόνο συντήρησης έχουν το χοιρινό και το μοσχαρίσιο, ενώ τα ολόκληρα πουλερικά μπορούν να καταψυχθούν έως και ένα χρόνο.
Ψάρια (φρέσκα, καθαρισμένα): στη συντήρηση του ψυγείου έως 2 ημέρες, στην κατάψυξη 6-9 μήνες.
Λαχανικά: ανάλογα με το είδος, από 2-3 ημέρες έως μία εβδομάδα στην απλή ψύξη και από 8-12 μήνες στην κατάψυξη.
Φρούτα: ανάλογα με το είδος τους, από μερικές ημέρες έως και 3 εβδομάδες στο ψυγείο.
Φρέσκα τυριά: έως μία εβδομάδα στο ψυγείο, 1 μήνα στην κατάψυξη. Παστεριωμένα τυριά: 3-4 εβδομάδες στην ψύξη.
Βούτυρο: 2-3 μήνες στο ψυγείο, έως 12 μήνες στην κατάψυξη.
Ξηροί καρποί: έως 12 μήνες στην κατάψυξη.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…