Εκεί βρίσκεται η πρότυπη μονάδα Επίλεκτων Πτερωτών Θηραμάτων Γρεβενών του Ευάγγελου Παπαδόπουλου. Η μονάδα στήθηκε το 1995 από τον πατέρα του, μετανάστη από την Αυστραλία, αρχικά μόνο με φασιανούς, είδος στο οποίο εξειδικεύονται. Σήμερα διαθέτουν πιστοποίηση γνησιότητας για το σπάνιο ελληνικό είδος φασιανού κολχικό-κολχικό (με πιστοποίηση DNA), που επανέφεραν και εκτρέφουν -είδος υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα. Πολλά ακόμα είδη φασιανών, βουνίσια, νησιώτικη και πεδινή πέρδικα, ορτύκια, λευκά και μπλε παγώνια, φραγκόκοτες, αλλά και γνήσιες εγχώριες μικρόσωμες κότες αναπτύσσονται αρχικά σε τεράστιους εξωτερικούς κλωβούς και ορισμένα απελευθερώνονται, κατόπιν, στο φυσικό περιβάλλον.
Η σίτιση των πουλιών γίνεται με πιστοποιημένη μη μεταλλαγμένη τροφή και, όταν ελευθερώνονται φυσικά, με τις φυσικές πρώτες ύλες της περιοχής. Μη σας φανεί παράξενο ότι τα προμηθεύονται ακόμα και κυνηγοί…
Η αλήθεια είναι ότι δεν τα βρίσκουμε καθημερινά στην αγορά, στη νωπή τους μορφή, μια που "τραβιούνται" περισσότερο τη γιορτινή περίοδο. Μπορούμε να βρούμε ευκολότερα, όμως, τα "gourmet quality" προϊόντα τους, καπνιστό φασιανό, καπνιστά ορτύκια και αβγά ορτυκιού τουρσί, σε δυο γεύσεις. Θα τα δοκιμάσετε στο φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις Χριστούγεννα 2014» στις 5,6,7 Δεκεμβρίου, στην Helexpo.
(Επίλεκτα Πτερωτά Θηράματα Γεβενών, Κυπαρίσσι Γρεβενών τηλ. 24620 28643 www.fasianos.gr)