Follow us

Σαλάμι Λευκάδας: αντιστέκεστε;

Η τέχνη του εξαιρετικού αυτού σαλαμιού ήρθε στο όμορφο νησί μαζί με ψαράδες του νησιού Burano της Βενετίας, που μετοίκησαν εκεί τα χρόνια τα παλιά. Από τότε, το έφτιαχναν σε σπίτια και κρεοπωλεία και αργότερα δημιουργήθηκαν ειδικές βιοτεχνίες.

Σαλάμι Λευκάδας: αντιστέκεστε;

Από το 1950 η οικογένεια Πολυχρονόπουλου, ακολουθώντας πιστά την παράδοση, ασχολείται στις Φύσσες Λευκάδας με την παρασκευή του ονομαστού σαλαμιού αέρος Λευκάδας -τα τελευταία χρόνια σε σύγχρονες εγκαταστάσεις. Τόσο το σαλάμι αέρος, όσο και το χωριάτικο λουκάνικο φτιάχνονται αποκλειστικά από ελληνικά κρέατα, με φυσικό τρόπο ωρίμανσης και την παραδοσιακή τεχνική «δεσίματος» με σχοινάκι, στα βήματα των παλιών μαστόρων. Η ιδιαιτερότητα της γεύσης οφείλεται κατά πολύ και στο κλίμα της περιοχής, με την υψηλή υγρασία, που δημιουργεί τις κατάλληλες ζυμώσεις για τη σωστή ωρίμανση. Το παραδοσιακό σαλάμι Λευκάδας είναι από τα δημοφιλέστερα και νοστιμότερα ελληνικά αλλαντικά. Έχει πικάντικο άρωμα σκόρδου και μαύρου πιπεριού, που περιέχεται σε ολόκληρους κόκκους. Kόβεται σε πολύ λεπτά φετάκια και συνοδεύει ιδανικά τσίπουρο και ούζο, αλλά και κρασί.

Σαλάμι Λευκάδας: αντιστέκεστε;

Αλλά και τα λευκαδίτικα λουκάνικα δεν πάνε πίσω. Στη γκάμα των προϊόντων τους υπάρχει επίσης το "σαλάμι Κοπής", ενός κιλού περίπου, σε μπαστούνι. Το καθαρό κρέας αναμειγνύεται με τα υπόλοιπα συστατικά (αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, χοιρινό λίπος) και το μείγμα αυτό μπαίνει σε φυσικό έντερο, όπου και θα ωριμάσει φυσικά, στον αέρα. Τα προϊόντα αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε στο φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή- Γεύσεις, Χριστούγεννα 2014, στις 5, 6, και 7 Δεκεμβρίου στην Helexpo -και δεν θα παραλείψουμε…

Αφοί Πολυχρονόπουλοι Ο.Ε., Ι. Μελά 180, Λευκάδα (Λευκάδα), τηλ. 26450 21092

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;