Follow us

Μικρά χεράκια στην κουζίνα

Μια από τις πρώτες εικόνες που έχουν στο μυαλό τους τα παιδιά, είναι αυτή που έχει σχέση με το τάισμα και τις διάφορες τροφές που συμμετέχουν στην καθημερινή τους διατροφή. Γοητεύονται από την επαφή με τις μυρωδιές, την υφή και τη μορφή των τροφίμων, είτε τα βλέπουν σαν πρωτογενή υλικά είτε σε ολοκληρωμένα πιάτα. Ορισμένα τα αγαπάνε ενστικτωδώς, κάποια τα απορρίπτουν εξ αρχής, όλα όμως τους τραβούν την προσοχή και πολλές φορές τα ίδια επιθυμούν, σαν μια μορφή παιχνιδιού ή ανακάλυψης, να πά

Μικρά χεράκια στην κουζίνα

Τι προσφέρουν αυτά τα μαθήματα

Όλοι μας, ως παιδιά, φτιάξαμε κάποια στιγμή μπιφτεκάκια από πλαστελίνη και μαζεύαμε τους φίλους μας να τους κάνουμε το τραπέζι με πλαστικές πατατούλες και η μαμά μας ενθάρρυνε «δοκιμάζοντας» τα δημιουργήματά μας κι έλεγε: «μμμ, νόστιμοο!»

Τα παιχνίδια και οι κατασκευές που έχουν σχέση με το φαγητό βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν καλύτερα το αντικείμενο, είναι όμως προτιμότερο να μάθουν να ασχολούνται από μικρή ηλικία με τις πραγματικές τροφές. Να αγγίζουν φρέσκα προϊόντα στην πραγματική τους διάσταση, να ζουλάνε τις ντοματούλες, να κρατάνε με προσοχή τα αβγά μην σπάσουν, να μάθουν να ξεχωρίζουν το λευκό από το κόκκινο κρέας. Μια ιδέα είναι να τα αφήνουμε όλο και περισσότερο να μας παρακολουθούν στην κουζίνα την ώρα που μαγειρεύουμε και να τα παροτρύνουμε να συμμετέχουν ενεργά, μαθαίνοντάς τους παράλληλα κάποια πράγματα για την κάθε τροφή που συναντούν. Σίγουρα όμως το παιδί θα απολάμβανε καλύτερα τη διαδικασία και θα αφομοίωνε πιο εύκολα τις πληροφορίες αυτές αν βρισκόταν σε έναν όμορφο και άνετο χώρο με άλλα συνομήλικα παιδάκια, υπό την καθοδήγηση ενός σεφ (καμιά φορά και μιας παιδαγωγού), που θα έκαναν τη μαγειρική να μοιάζει με επιμορφωτικό παιχνίδι!

Μικρά χεράκια στην κουζίνα
Ο Βησσαρίων Παρθένης στα σεμινάριά του

Θελήσαμε να μάθουμε "από πρώτο χέρι"σε τι ακριβώς θα βοηθούσε ένα παιδί η συμμετοχή του σε τέτοια μαθήματα και σε ποια παιδιά απευθύνονται. Μας μίλησε σχετικά ο Κυριάκος Μελάς, που διατηρεί σχολή από το 2006.
Η γνώμη του είναι ότι ένα μάθημα μαγειρικής αφορά όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας και προσωπικότητας. Δεν χρειάζεται το παιδί να προορίζεται για επαγγελματίας μάγειρας. «Είναι σημαντικό να αναπτύσσουν τα παιδιά δεξιότητες που ενθαρρύνουν την κινησιολογία τους, την κοινωνικοποίηση τους και ενισχύουν την αυτοπεποίθησή τους. Επιλέγοντας και χρησιμοποιώντας πρωτογενείς ύλες, αντιλαμβάνονται βιωματικά την αξία της ποιότητας, τη μαγειρική οικονομία και την καταναλωτική συνείδηση», μας εξηγεί.
Κι αν αναρωτιέστε ακόμα αν τα παιδιά σας θα καλοδέχονταν μια σειρά μαθημάτων μαγειρικής, ο Κυριάκος Μελάς μας λέει ότι όλα τα παιδιά βρίσκουν την ιδέα πολύ διασκεδαστική και είναι πρόθυμα να συμμετάσχουν σε όλες τις διαδικασίες. Ακόμα και με τις τροφές που δεν είναι εξοικειωμένα, παρατηρείς ότι αμέσως παίρνουν θάρρος και μαθαίνουν να τις χειρίζονται σωστά. Όταν ένα φαγητό το ετοιμάζουν μόνα τους και ξέρουν ακριβώς τι περιέχει, δεν πρόκειται να αρνηθούν να το φάνε. Οπότε, μέσα από αυτή τη διαδικασία, εκτός από τη μόρφωση και τη διασκέδαση, βελτιώνουν και το διαιτολόγιό τους έτσι ώστε να περιλαμβάνει όλες τις βασικές τροφές και πλέον δεν θα τους ξενίζει αν δουν… λίγη μελιτζάνα σε μια πίτα. «Ακόμα και τα πιο υπερκινητικά παιδιά, βλέπεις ότι αφοσιώνονται στη διαδικασία. Κάθονται και παρατηρούν με προσοχή το κάθε υλικό. Είναι φυσικά και μια μορφή εκτόνωσης, όπως όλες οι δραστηριότητες αλλά περιέχει και επιμορφωτικά στοιχεία πολύ σημαντικά για κάθε παιδί», λέει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος.
Τα παιδιά μεταφέρουν τις γνώσεις τους φυσικά και στο σπίτι, όπως μάθαμε από γονείς που χαίρονται να βλέπουν τα παιδιά τους στην κουζίνα! «Θέλουν να είναι παρόντα την ώρα προετοιμασίας του γεύματος και αυτό τα κάνει πιο ενεργητικά σε όλες γενικά τις δραστηριότητες του σπιτιού. Δεν κάθονται πια όλη τη μέρα μπροστά από τον υπολογιστή και παράλληλα διδάσκονται πώς να διατηρούν τον χώρο καθαρό και προσεγμένο».

Πού και πώς: μαθήματα μαγειρικής για παιδιά

Ολο και περισσότερες σχολές μαγειρικής και χώροι σεμιναρίων δημιουργούν και τμήματα ειδικά για παιδιά. Εμείς ψάξαμε, βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε τους πιο γνωστούς:

Kids Cooking Club -Κυριάκος Μελάς

Tην επισκεφθήκαμε και απολαύσαμε τη φιλοξενία του executive chef Κυριάκου Μελά, ιδρυτικού μέλους της σχολής από το 2006. Μαζί με την Μαρία Μελά, παιδαγωγό, έχουν φτιάξει κάτι παραπάνω από μια σχολή μαγειρικής. Απευθύνονται σε παιδιά 2-12 χρονών με προγράμματα τα οποία περιλαμβάνουν, εκτός από μαγειρική, και παιχνίδι με κατασκευές, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα το κάθε αγαθό, καλλιέργεια λαχανικών σε ειδικά μποστάνια στον κήπο αλλά και διάφορες θεματικές εκδηλώσεις, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και τα εποχικά αγαθά που συναντά κανείς. Πριν λίγους μήνες άνοιξε παράρτημα της σχολής στη Γλυφάδα, μετά την μεγάλη αποδοχή που γνώρισε στον Πειραιά. Ο χώρος, βέβαια, δεν θυμίζει σε τίποτα σχολείο! Δεν υπάρχουν θρανία που κάνουν τα παιδιά να ξινίζουν τα μουτράκια τους... Υπάρχουν πολλά χρώματα και μοναδικά αντικείμενα διαλεγμένα με προσοχή από τον ίδιο τον Κυριάκο Μελά, υπάρχει όρεξη για δουλειά και αγάπη για τα παιδιά.
Στην είσοδο βρίσκει κανείς ποδιές και καπελάκια για να μην λερώνουν τα παιδιά τα ρουχαλάκια τους καθώς και ειδικά παπουτσάκια. Η ευρύχωρη κουζίνα είναι πλήρως εξοπλισμένη με την τελευταία τεχνολογία, ώστε τα παιδιά να προστατεύονται από ατυχήματα και είναι όλα μελετημένα σωστά: από το ύψος που έχουν οι μικροί νεροχύτες μέχρι την επιλογή των χρωμάτων. Πολλοί τοίχοι είναι ζωγραφισμένοι στο χέρι και ένας από αυτούς χωρίζει την κουζίνα από ένα μεγάλο χώρο στον οποίο κάθονται οι μικρότεροι μαθητές -μαζί με τους γονείς τους πολλές φορές- και παίζουν παρέα με τους δασκάλους επιμορφωτικά παιχνίδια με αντικείμενο τις διάφορες τροφές. Σκοπός των μαθημάτων είναι να μάθει το παιδί από μικρό να ξεχωρίζει και να κατηγοριοποιεί τις τροφές, να γνωρίσει τεχνικές μαγειρικής, να μάθει την χρήση κάθε πρώτης ύλης και τον τρόπο που παράγεται και όλο αυτό να είναι μια διασκεδαστική διαδικασία. Βλέπει κανείς κατασκευές των παιδιών από χαρτί, γύψο και άλλα υλικά, όλα ενδεικτικά της δουλειά που γίνεται και της ανταπόκρισης των μικρών μαθητών στην όλη διαδικασία.
Υπάρχει χώρος όπου οι γονείς μπορούν να κάτσουν και να πιουν τον καφέ τους όση ώρα τα βλαστάρια τους απασχολούνται στο μάθημα. Μπορούν ακόμα και να τα παρακολουθούν από το εσωτερικό παράθυρο που υπάρχει και να καμαρώνουν όσο θέλουν!
Ο κήπος είναι προσεκτικά επιμελημένος, γεμάτος μικρά μποστανάκια που καλλιεργούν τα ίδια τα παιδιά. Είδαμε μικρές πιπερίτσες, μελιτζάνες, ρόδια και πολλά μυρωδικά! Ο Κυριάκος Μελάς έχει πολλά να σου πει, έχει υπέροχες ιδέες, είναι νέος, με όρεξη αλλά και βαθιά γνώση του αντικειμένου από την εμπειρία του στην εστίαση σε Ελλάδα και εξωτερικό. Γευτήκαμε γλυκά από τα χεράκια των παιδιών και είδαμε μια μεγάλη συλλογή με φωτογραφίες από τις ώρες μαθημάτων, παιχνιδιού αλλά και εκδηλώσεων: χαρούμενες φατσούλες, ξαναμμένες και ζωηρές που έδειχναν να τα απολαμβάνουν όλα αυτά και ξέρετε ότι τα παιδιά δεν μπορείς να τα ξεγελάσεις. Αν δεν τους αρέσει κάτι, δεν τους αλλάζεις γνώμη.

Δημητρίου Ράλλη 104 & Αντ. Θεοχάρη
Καλλίπολη - Πειραιάς - 18539
Τηλ: 210 4514888
Ναπολέοντος Ζέρβα 58 & Ηρακλέους
Γλυφάδα 166 75
Τηλ: 213 0030644
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 17:00 – 21:00
Σάββατο & Κυριακή ο χώρος είναι διαθέσιμος για cooking parties, ενώ τις καθημερινές τα πρωινά επισκέπτονται τον χώρο σχολεία, στα πλαίσια εκπαιδευτικών εξορμήσεων.
http://www.kidscookingclub.gr για το αναλυτικό πρόγραμμα μαθημάτων

Cookery club - Μαθήματα μαγειρικής

Προγράμματα που απευθύνονται σε παιδιά 6-15 ετών, στην ολοκαίνουργια και πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα της γνωστής εταιρείας Food Issues (που διαθέτει σχολή μαγειρικής και για ενήλικες) υπό την καθοδήγηση έμπειρων chef και παιδαγωγών. Η διαδικασία του μαθήματος μαγειρικής και γεύματος διαρκεί 2-3 ώρες και κάθε μάθημα είναι αυτοτελές. Το παιδί μπορεί να παρακολουθήσει όσα θέλει, κατόπιν επιβεβαίωσης διαθεσιμότητας και κράτησης. Το μάθημα μοιάζει περισσότερο με ένα πάρτυ, όπου το παιδί κατανοεί την αξία της σωστής διατροφής στην καθημερινότητα.
Πληροφορίες στο 210 9882378, Λεωφ. Βουλιαγμένης 299, Αγ. Δημήτριος. www.mathimatamageirikis.gr

Driskas Test Kitchen – Βαγγέλης Δρίσκας

O καταξιωμένος chef Βαγγέλης Δρίσκας, γνωστός και από τηλεοπτικές εκπομπές και η ομάδα του με την πολύχρονη πείρα τους, παρέχουν από το 2011 σεμινάρια μαγειρικής και για παιδιά, ηλικίας 7-13 ετών, με μεγάλη επιτυχία. Tα παιδιά συμμετέχουν στο μάθημα μαζί με το συνοδό τους. Εκείνα μαγειρεύουν με τον σεφ και οι γονείς μαθαίνουν, παρακολουθώντας αυτή τη διαδικασία, νέα πράγματα, επωφελούνται από τα διάφορα μυστικά και tips που αποκαλύπτει ο σεφ και ανακαλύπτουν τι πραγματικά αρέσει στα παιδιά αλλά και πώς μπορούν να εφαρμόσουν αυτή τη διαδικασία στη δική τους κουζίνα παρέα με εκείνα. Το μάθημα συνδυάζει παιχνίδι και μάθηση, μέσα από τη δημιουργική διαδικασία της μαγειρικής. Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να αναρτηθεί στα μέσα Νοεμβρίου.
Πληροφορίες στο 217 7216288, Ευσταθίου Λάμψα 19, Αθήνα. www.testkitchen.gr

UCook – Βησσαρίων Παρθένης

Το Ucook διοργανώνει σεμινάρια για junior chef 2 φορές κάθε μήνα, συνήθως το δεύτερο και το τέταρτο Σάββατο του μήνα. Ο σκοπός του είναι να αναδείξει το ταλέντο και την αγάπη για τη μαγειρική που υπάρχει στα παιδιά και να προσπαθήσει να εμπλουτίσει τις γνώσεις τους. Τα παιδιά με τη βοήθεια του Βησσαρίωνα που είναι και ο εισηγητής του σεμιναρίου ετοιμάζουν όλα μαζί τις συνταγές της ημέρας. Για το 2013 θα ξεκινήσουν τα σεμινάρια από το Νοέμβριο. Η ομάδα του Ucook εκτός από τα σεμινάρια που κάνει στην δική της κουζίνα, μπορεί να διοργανώσει ένα σεμινάριο και στο παιδικό σας πάρτυ, με την συμμετοχή όλων των παρευρισκόμενων παιδιών. Πληροφορίες στο 210.56.22.004, Μαρώνειας 12, Νίκαια. www.ucook.gr

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…