Follow us

Υγιεινά γλυκά με stevia

Σε μια καλοκαιρινή παρουσίαση στο μουσείο Μπενάκη ο γνωστός chef patisser Δημήτρης Χρονόπουλος δημιούργησε μια σειρά από γλυκά με “sweete”, ένα νέο brand της stevia.

Υγιεινά γλυκά με stevia

Πρόκειται όπως αναφέραμε και σε πρόσφατο άρθρο μας το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ, για μια φυσική γλυκαντική ουσία, χωρίς θερμίδες, εναλλακτική της ζάχαρης και των συνθετικών γλυκαντικών ουσιών, που μας απαλλάσσει από τις ενοχές, δημιουργώντας συνταγές γλυκών χωρίς καθόλου ζάχαρη. Δεν υπάρχει πιο hot πρώτη ύλη αυτή τη στιγμή από αυτή που απενοχοποιεί την μεγαλύτερη αμαρτία. Δεν είναι συνθετική, δεν περιλαμβάνει τεχνητά συστατικά, ούτε τροποποιείται χημικά ιδανικό για όσους θέλουν να απολαμβάνουν γλυκές γεύσεις, χωρίς επιπλέον θερμίδες αλλά και για όσους τα γλυκά ήταν απαγορευμένα λόγω σακχαρώδη διαβήτη. Αλλά επειδή η χρήση της στην ζαχαροπλαστική δεν είναι απλή ζητήσαμε από τον Δημήτρη Χρονόπουλο tips και σας παρουσιάζουμε μερικές δοκιμασμένες συνταγές που ο ίδιος δημιούργησε με την stevia ‘Sweete’.

*Tip: Την Sweete θα τη βρείτε στο φαρμακεία και πρέπει να γνωρίζετε ότι ένας φακελίσκος (1,5g) Sweete ισοδυναμεί, σε γλυκύτητα, με δύο κουταλάκια ζάχαρης.

Υγιεινά γλυκά με stevia

Ποια είναι η αναλογία ζάχαρης – στέβια;
Η αναλογία είναι περίπου 1γρ. στέβια προς 8-12γρ ζάχαρης (αναφορικά με τη Sweete). Δηλαδή χρησιμοποιούμε 8 έως 12 φορές λιγότερη ποσότητα, ανάλογα με τη συνταγή.

Μπορούμε μόνοι μας, χωρίς συνταγές από ειδικούς-chef Patissier, να αντικαταστήσουμε την ποσότητα ζάχαρης με στέβια σε κάποια γλυκά και εάν ναι, σε τι είδους γλυκά;
Ουσιαστικά, δεν είναι εύκολο να παρασκευάσει κάποιος γλυκά με στέβια, χωρίς να έχει ως βάση συνταγές από ειδικούς-chef Patissier. Εάν επιθυμεί, ωστόσο, να πειραματιστεί, θα πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειες του στην παρασκευή ροφημάτων, κομπόστας με φρούτα ή κάποιας απλής κρέμας, όπως πανακότα, όπου δεν απαιτείται ουσιαστικά κάποια άλλη αλλαγή στα υπόλοιπα υλικά της συνταγής, παρά μόνο αντικατάσταση της ζάχαρης με την αντίστοιχη ποσότητα σε στέβια.

Πώς η στέβια -σε σύγκριση με τη ζάχαρη επιδρά στην υφή, την όψη, τη δομή κτλ. των γλυκών;
Η διαφορά στην «υφή» των γλυκών εξαρτάται ουσιαστικά από το είδος του γλυκού. Δηλαδή όταν παρασκευάζουμε γλυκά όπως μους ή κρέμες με στέβια, δεν υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά στην υφή, τη δομή και την όψη στο αποτέλεσμα που θα έχουμε, συγκριτικά, με αυτό που έχουμε συνηθίσει χρησιμοποιώντας ζάχαρη. Όταν όμως παρασκευάζουμε γλυκά όπως κέικ, βουτήματα ή μπακλαβαδάκια, τότε το αποτέλεσμα παρουσιάζει έντονες διαφορές ως προς την ύφη, τη δομή και την όψη. Αλλά αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με ένα καινούργιο υλικό, με διαφορετική ‘’συμπεριφορά’’, το οποίο δημιουργεί μια εντελώς νέα κατηγορία γλυκών.

Μπορεί η ζάχαρη να αντικατασταθεί σε όλα τα γλυκά, π.χ. στο κέικ, με στέβια; Σε ποιες περιπτώσεις η στέβια δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη;
Όχι, η ζάχαρη δεν μπορεί να αντικατασταθεί σε όλα τα γλυκά με στέβια, για παράδειγμα δεν μπορεί να αντικατασταθεί ούτε στα κέικ ούτε στα σιροπιαστά γλυκά. Όπως ανέφερα παραπάνω, η στέβια είναι ένα νέο υλικό με διαφορετική συμπεριφορά. Στην περίπτωση των κέικ, μπορεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος να έχουμε φαινομενικά το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή το κέικ μας να φουσκώσει, αλλά μόλις το βγάλουμε από το φούρνο θα αρχίσει να χάνει τον όγκο του και να γίνεται ελαστικό. Όσον αφορά τα σιροπιαστά γλυκά και τις μαρμελάδες, είναι αδύνατον να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα λόγω του ότι το ποσοστό ζάχαρης σε αυτά τα γλυκά ανέρχεται περίπου στο 60% του συνόλου της συνταγής. Συνεπώς, όταν θέλουμε να αντικαταστήσουμε αυτό το ποσοστό ζάχαρης με στέβια, θα έχουμε πολύ μεγάλη απώλεια όγκου και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα αντί να βγει ένα παχύρευστο αποτέλεσμα, το σιρόπι ή η μαρμελάδα μας να είναι πάρα πολύ ρευστά. Άρα είναι αδύνατο να έχουμε το ίδιο τελικό προϊόν. Ο μόνος τρόπος για να χρησιμοποιήσουμε στέβια σε τέτοιου είδους γλυκίσματα, είναι επιχειρώντας κάποιες ¨αλχημείες¨, όπως έκανα στις συνταγές που έχω δημιουργήσει για την Sweete Stevia.

Με ποια υλικά ‘’δένει’’ – ταιριάζει γευστικά καλύτερα /περισσότερο;
Επειδή η στέβια έχει γεύση, δεν είναι γευστικά ουδέτερη όπως η ζάχαρη, ταιριάζει καλύτερα σε συνδυασμούς με φρούτα και σοκολάτα.

Για ποιο λόγο καθυστέρησε η χρήση της στέβια στη ζαχαροπλαστική τόσο καιρό;
Η στέβια σε γενικές γραμμές καθυστέρησε να χρησιμοποιηθεί στη ζαχαροπλαστική, επειδή μέχρι και πρόσφατα δεν υπήρχε στην κατάλληλη μορφή για να μπορέσει ένας ζαχαροπλάστης να τη χρησιμοποιήσει ως πρώτη ύλη, δηλαδή δεν υπήρχε σε κρυσταλλική μορφή όπως και διατίθεται τα τελευταία χρόνια. Όμως ο πιο σημαντικός λόγος ήταν ότι δεν υπήρχε, μέχρι πρότινος, η τεχνογνωσία με την οποία θα μπορούσαμε να πλησιάσουμε όσο το δυνατό περισσότερο το αποτέλεσμα που μας δίνει η ζάχαρη στα γλυκά που ήδη παρασκευάζουμε.

Πόσο ευρεία είναι η χρήση της στέβια στη ζαχαροπλαστική, εκτός Ελλάδος;
Γενικότερα δεν γίνεται ευρεία χρήση της στέβια στη ζαχαροπλαστική, με εξαίρεση την Άπω Ανατολή και την Αμερική, όπου τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να μπαίνει για τα καλά στις διατροφικές συνήθειες αυτών των λαών.

«Μυστικά» στη διαχείριση της στέβια

Όταν για τη δημιουργία ενός γλυκού χρησιμοποιούμε στέβια, παρουσιάζεται μεγάλη απόκλιση στον όγκο της συνταγής σε σχέση με τη χρήση της ζάχαρης. Συνεπώς, αυτόματα υπάρχει μεγάλη έλλειψη στερεών στις συνταγές. Το γεγονός αυτό δημιουργεί και όλες τις δυσκολίες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Για να μπορέσουμε να καταφέρουμε ίδιο ή παρόμοιο αποτέλεσμα ως προς την όψη, τη δομή και την υφή των γλυκών, θα πρέπει να γίνουν αλλαγές και στα υπόλοιπα υλικά της συνταγής. Για το λόγο αυτό, όπως άλλωστε προανέφερα, για να παρασκευάσει κάποιος ένα γλυκό με στέβια θα πρέπει αρχικά, να βασιστεί σε συνταγές που έχουν προτείνει ειδικοί-chef Patissier.

Αυτό που πρέπει να προσέχουμε όταν παρασκευάζουμε μια συνταγή με στέβια, είναι η ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε. Η στέβια έχει γεύση, δεν είναι γευστικά ουδέτερη όπως η ζάχαρη, συνεπώς εάν δεν χρησιμοποιήσουμε την κατάλληλη ποσότητα, μπορεί να προκληθεί αλλοίωση στη γεύση του γλυκού, ενώ εάν χρησιμοποιηθεί μεγάλη ποσότητα στέβια υπάρχει περίπτωση το αποτέλεσμα να πικρίζει.

Ακολουθούν συνταγές με Stevia Sweete από τον Δημήτρη Χρονόπουλο

Cheese-Cake Βύσσινο με stevia

Συνταγή για 15 μερίδες

Υλικά για Κρέμα Τυριού
290γρ. τυρί κρέμα, τύπου Philadelphia
½ λεμόνι Χυμός + ξύσμα λεμονιού
Stevia 8γρ.
Κρέμα σαντιγί 350γρ.
Φύλλα ζελατίνης 3γρ.

Παρασκευή
Σε ένα μπολ με κρύο νερό από το ψυγείο, βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης για 20 λεπτά ένα προς ένα για να μαλακώσουν. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα, τη stevia , το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε με σύρμα. Στραγγίζουμε τις ζελατίνες, τις λιώνουμε στη φωτιά σε ένα μικρό κατσαρολάκι, τις προσθέτουμε στο μίγμα και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Τέλος, προσθέτουμε στο μίγμα την κρέμα σαντιγί και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα

Υλικά για Βύσσινα
500γρ. φρέσκα βύσσινα
3γρ.Stevia
100γρ.Νερό

Παρασκευή
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το νερό με τη stevia και μόλις ζεσταθούν ρίχνουμε μέσα τα βύσσινα. Τα αφήνουμε στη φωτιά 1-2 λεπτά για να σωταριστούν. Έπειτα, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά, τα βάζουμε σε ένα μπολ και τα αφήνουμε στο ψυγείο για να κρυώσουν

Υλικά για Μπισκότο
120γρ. βούτυρο σε κύβους-κρύο
9γρ. Stevia
50γρ. πούδρα αμυγδάλου
50γρ. αβγά*
210γρ.αλεύρι πολυτελείας 55%
60γρ.λιωμένο βούτυρο
*1 μεσαίο aβγό ζυγίζει περίπου 50 γρ.

Παρασκευή
Χωρίζουμε την ποσότητα του αλευριού περίπου στη μέση. Στον κάδο του μίξερ, χρησιμοποιώντας το φτερό, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το λιωμένο βούτυρο, με τη μία ποσότητα αλευριού
Όσο το μίγμα δουλεύεται στο μίξερ, προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι. Όταν δημιουργηθεί το ζυμάρι, το βγάζουμε από το μίξερ και το τυλίγουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε το ζυμάρι για 3 με 4 ώρες στο ψυγείο να ξεκουραστεί. Ανοίγουμε το ζυμάρι με πλάστη, σε πάχος περίπου 2 χιλιοστών και με ένα μαχαίρι το κόβουμε σε μακρόστενα ή τετράγωνα κομμάτια. Τοποθετούμε τα μπισκότα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, μέχρι να πάρουν ένα όμορφο, ξανθό χρώμα. Αφού ψηθούν και κρυώσουν, τα θρυμματίζουμε και τα ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο

Μοντάρισμα
Σε ένα σκεύος της αρεσκείας μας, απλώνουμε τα θρυμματισμένα μπισκότα. Στη συνέχεια, απλώνουμε από πάνω την κρέμα και βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο, για να σταθεροποιηθεί. Λίγο πριν το σερβίρουμε, διακοσμούμε με τα βύσσινα που έχουμε ήδη προετοιμάσει

Creme Brulee με stevia

Συνταγή για 11 μερίδες

Υλικά
300γρ. γάλα
700γρ.κρέμα γάλακτος
10γρ Stevia
18γρ. κρόκοι αβγών (Ο κρόκος μεσαίου μεγέθους αβγού ζυγίζει 20γρ.)
2 κλωνάρια φρέσκια βανίλια

Παρασκευή
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με σύρμα τη Stevia και τους κρόκους αβγών. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τις φρέσκες βανίλιες. Αφού βράσει το μίγμα μας, το σουρώνουμε στο μπολ που έχουμε το πρώτο μίγμα με τη Stevia και τους κρόκους αβγών. Ανακατεύουμε σιγά-σιγά για να μη δημιουργηθεί αφρός και σερβίρουμε σε πυρίμαχα σκεύη της αρεσκείας μας. Ψήνουμε αμέσως σε προθερμασμένο φούρνο, στους 90°C και για περίπου 40 λεπτά. Αφού ψηθεί η Creme Brulee, την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και έπειτα τη διατηρούμε στο ψυγείο, μέχρι να την καταναλώσουμε.

Χρήσιμες Συμβουλές

Αφού ετοιμαστεί το μίγμα και σερβιριστεί στα πυρίμαχα σκεύη για να ψηθεί, πρέπει να μπει κατευθείαν στον προθερμασμένο φούρνο γιατί εάν παραμείνει έστω και 2 λεπτά εκτός, θα διαχωριστεί και δεν θα ψηθεί σωστά

Για να δημιουργήσουμε την κρούστα καραμέλας στην επιφάνεια της Creme Brulee, βάζουμε stevia σε ένα μικρό κατσαρολάκι πάνω στη φωτιά και μόλις υγροποιηθεί, αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα αντικολλητικό χαρτί. Σε μερικά δευτερόλεπτα, η stevia θα κρυσταλλοποιηθεί. Στην συνέχεια, την κόβουμε σε μικρά κομμάτια, τα οποία τοποθετούμε πάνω στην επιφάνεια της Creme Brulee

Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος και το πάχος του σκεύους που χρησιμοποιούμε

Βουτήματα Κανέλας με stevia

Υλικά
120γρ. βούτυρο σε κύβους – κρύο
11γρ Stevia
50γρ.πούδρα αμυγδάλου
50γρ. αβγά* (1 μεσαίο aβγό ζυγίζει περίπου 50 γρ. )
210γρ. αλεύρι πολυτελείας 55%
2γρ. κανέλα σε σκόνη

Παρασκευή
Χωρίζουμε την ποσότητα του αλευριού περίπου στη μέση. Στον κάδο του μίξερ, χρησιμοποιώντας το φτερό, ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με τη μία ποσότητα αλευριού. Όσο το μίγμα δουλεύεται στο μίξερ, προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι. Όταν δημιουργηθεί το ζυμάρι, το βγάζουμε από το μίξερ και το τυλίγουμε με μεμβράνη. Αφήνουμε το ζυμάρι για 3 με 4 ώρες στο ψυγείο να ξεκουραστεί και έπειτα το πλάθουμε σε σχήμα της αρεσκείας μας. Τοποθετούμε τα βουτήματα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, μέχρι να πάρουν ένα όμορφο, ξανθό χρώμα

Χρήσιμες Συμβουλές

Προσοχή, τη δεύτερη ποσότητα αλευριού την προσθέτουμε άμεσα, πριν προλάβουν τα υπόλοιπα υλικά να γίνουν ένα σώμα

Αφού προσθέσουμε και τη δεύτερη ποσότητα αλευριού, το ζυμάρι δεν πρέπει να δουλευτεί για πολύ ώρα. Το βγάζουμε από το μίξερ αμέσως μόλις δούμε ότι έχουν ομογενοποιηθεί όλα τα υλικά

Για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα αποφεύγουμε να πλάσουμε και να ψήσουμε το ζυμάρι κατευθείαν μετά το ζύμωμα

Σε περίπτωση που προτιµάµε τη γεύση ?ανίλιας, αντικαθιστούµε την κανέλα, µε 1 κλωνάρι ?ανίλιας και ακολουθούµε την ίδια διαδικασία που περιγράφεται στην παρασκευή της συνταγής, για Βουτήµατα Βανίλιας µε Sweete.

Μους Σοκολάτα Bitter με stevia

Συνταγή για 11 μερίδες

Υλικά
450γρ. κρέμα σαντιγί
325γρ. κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη Valrhona
150γρ. γάλα
100γρ.κρέμα γάλακτος
50γρ. κρόκοι αβγών ( κρόκος μεσαίου μεγέθους αβγού ζυγίζει 20γρ. )
2,5γρ. Stevia
100γρ. καβουρδισμένα φουντούκια

Παρασκευή
Βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και την stevia, σε μία κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν μία βράση. Στη συνέχεια, βάζουμε τους κρόκους σε ένα μπολ, προσθέτουμε το μίγμα που έχουμε ήδη βράσει και ανακατεύουμε. Βάζουμε ξανά όλο το μίγμα στην κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά προκειμένου να παστεριωθούν οι κρόκοι. Κατεβάζουμε το μίγμα από τη φωτιά και το σουρώνουμε αμέσως σε ένα μπολ. Έπειτα, προσθέτουμε τη μισή περίπου ποσότητα μίγματος στην κουβερτούρα και ανακατεύουμε με σύρμα και στη συνέχεια, προσθέτουμε το υπόλοιπο μίγμα και ξανανακατεύουμε έως ότου ομογενοποιηθεί καλά. Σε ένα μπολ που έχουμε βάλει την κρέμα σαντιγί, ρίχνουμε το μίγμα της κουβερτούρας και τα καβουρδισμένα φουντούκια και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Σερβίρουμε σε ποτηράκια και τα βάζουμε στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί η μους
Αφού σταθεροποιηθεί η μους, μπορούμε να τη διακοσμήσουμε με τρίμμα σοκολάτας και σπασμένα φουντούκια

Χρήσιμες Συμβουλές:

Όταν ξαναβάλουμε το μίγμα στη φωτιά για να παστεριωθούν οι κρόκοι, πρέπει να προσέξουμε να μη βράσει. Για όσους έχουν θερμόμετρο, η θερμοκρασία πρέπει να φτάσει, αλλά όχι να ξεπεράσει, τους 82-85°C

Μπορούμε εάν το επιθυμούμε, να αρωματίσουμε τη μους με ξύσμα πορτοκάλι ή ξύσμα λεμόνι ή οποιοδήποτε μπαχαρικό της αρεσκείας μας

Παγωτό Βανίλια με Stevia

Συνταγή για 13 μερίδες

Υλικά
725γρ. γάλα
65γρ.γάλα σκόνη 0% Λιπαρά
16γρ. Stevia
210γρ.Κρέμα Γάλακτος
1Αβγό
1 κλωνάρι Φρέσκια Βανίλια

Παρασκευή
Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αβγό, μαζί σε μία κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν μια βράση. Στη συνέχεια, αφού βάλουμε το αβγό σε ένα μπολ, προσθέτουμε το μίγμα που έχουμε ήδη βράσει και ανακατεύουμε. Βάζουμε ξανά όλο το μίγμα στην κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά προκειμένου να παστεριωθεί το αβγό. Κατεβάζουμε το μίγμα από τη φωτιά και αμέσως σουρώνουμε για να αφαιρέσουμε τη φρέσκια βανίλια. Σκεπάζουμε το μίγμα με μεμβράνη, η οποία θα πρέπει να εφάπτεται με την επιφάνεια του, και το αφήνουμε στο ψυγείο έως ότου κρυώσει. Αφού κρυώσει καλά το μίγμα, το βάζουμε στην παγωτομηχανή μέχρι να πήξει και το συντηρούμε στην κατάψυξη μέχρι να το σερβίρουμε. Εάν θέλουμε να φτιάξουμε τα δικά μας ξυλάκια παγωτό, αφού το βγάλουμε από την παγωτομηχανή, γεμίζουμε τις φόρμες παγωτού που διαθέτουμε. Έπειτα, τοποθετούμε τα ξυλάκια και τα αφήνουμε στην κατάψυξη έως ότου παγώσουν τόσο όσο να μπορούν να βγουν από τις φόρμες. Αφού ξεφορμάρουμε τα ξυλάκια παγωτό, μπορούμε να τα βουτήξουμε σε λιωμένη κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη και να τα διατηρήσουμε στην κατάψυξη

Χρήσιμες Συμβουλές:

Όταν ξαναβάλουμε το μίγμα στη φωτιά για να παστεριωθεί το αβγό, πρέπει να προσέξουμε να μη βράσει (το μίγμα). Για όσους έχουν θερμόμετρο, η θερμοκρασία πρέπει να φτάσει, αλλά όχι να ξεπεράσει, τους 82-85°C

Πρέπει να έχουμε έτοιμο το σουρωτήρι, γιατί το μίγμα πρέπει να σουρωθεί κατευθείαν μετά την παστερίωση

To μίγμα, επειδή περιέχει αβγό, μπορεί να διατηρηθεί στη συντήρηση για 2 ημέρες το πολύ, μέχρι να το παγώσουμε στην παγωτομηχανή

Σιμιγδαλένιος Χαλβάς με σάλτσα Σοκολάτας Stevia

Συνταγή για 10 μερίδες

Υλικά για Σιμιγδαλένιο Χαλβά
120γρ.ηλιέλαιο
100γρ.σιμιγδάλι χοντρό
100γρ.σ ιμιγδάλι ψιλό
28γρ stevia .
850γρ. νερό
5τμχ. ξύλο κανέλας

Παρασκευή
Για να παρασκευάσουμε το σιρόπι, βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη stevia και τα ξύλα κανέλας. Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάζουμε το ηλιέλαιο και το αφήνουμε να κάψει. Αφού κάψει το ηλιέλαιο, προσθέτουμε το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε συνέχεια έως ότου καβουρδιστεί. Αφού καβουρδιστεί το σιμιγδάλι, προσθέτουμε σταδιακά, χρησιμοποιώντας μια βαθιά κουτάλα, το σιρόπι που έχουμε ήδη ετοιμάσει. Αφού προσθέσουμε όλο το σιρόπι, αδειάζουμε το χαλβά σε φόρμα της αρεσκείας μας και τον αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος να κρυώσει. Όταν κρυώσει, τον ξεφορμάρουμε, τον περιχύνουμε με τη σάλτσα σοκολάτας που έχουμε ήδη ετοιμάσει και σερβίρουμε

Υλικά για Σάλτσα Σοκολάτας
225γρ. κρέμα γάλακτος
125γρ. κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη Valrhona

Παρασκευή
• Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν-μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων
• Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και την προσθέτουμε στη λιωμένη κουβερτούρα σε 2 δόσεις, ανακατεύοντας με σπάτουλα

Χρήσιμες Συμβουλές

Για να καταλάβουμε ότι έχει καβουρδιστεί σωστά το σιμιγδάλι, πρέπει να έχει αποκτήσει σκούρο καφέ χρώμα

Μπορούμε να προσθέσουμε οποιοδήποτε ψιλοκομμένο ξηρό καρπό ή ξηρό φρούτο επιθυμούμε (περίπου 120γρ. για αυτή τη συνταγή)

Εάν δεν καταναλώσουμε την ίδια ημέρα το χαλβά, για την καλύτερη διατήρησή του, θα πρέπει να τον τυλίξουμε με μεμβράνη

Σορμπέ Φράουλα με stevia

Συνταγή για 11 μερίδες

Υλικά
700γρ φρέσκες φράουλες .
50γρ.γάλα σκόνη 0% λιπαρά
135γρ. νερό
20γρ.Stevia

Παρασκευή
Βάζουμε τις φράουλες στο μπλέντερ για να τις κάνουμε χυμό. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το χυμό φράουλας, το νερό, τη Stevia και το γάλα σε σκόνη και ανακατεύουμε έως ότου βράσουν. Αφού βράσει το μίγμα, το αδειάζουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο έως ότου κρυώσει. Αφού κρυώσει καλά, το βάζουμε στην παγωτομηχανή μέχρι να πήξει και το συντηρούμε στην κατάψυξη μέχρι να το σερβίρουμε.

Χρήσιμες Συμβουλές

Μπορούμε να παρασκευάσουμε μεγαλύτερη ποσότητα μίγματος και να το διατηρήσουμε στη συντήρηση για 4 με 5 ημέρες και καθημερινά να παγώνουμε στην παγωτομηχανή την ποσότητα που θέλουμε

Σούπα Φράουλα με στέβια

Συνταγή για 11 μερίδες

Υλικά
2 κιλά .φρέσκες φράουλες
15γρ.Stevia Sweete

Παρασκευή
Ψιλοκόβουμε 500γρ. φράουλες, τις βάζουμε σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με τη stevia. Ψιλοκόβουμε τις υπόλοιπες φράουλες και τις βάζουμε σε μπεν-μαρί για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να δούμε ότι έχουν βγάλει το ζουμί τους, χωρίς να τις ανακατέψουμε. Στη συνέχεια, τις αδειάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τις αφήνουμε μέχρι να στραγγίξει καλά ο χυμός της φράουλας. Παίρνουμε το χυμό, τον προσθέτουμε στο μπολ με τις φράουλες και τη stevia και ανακατεύουμε καλά. Εάν το επιθυμούμε, μπορούμε να προσθέσουμε ξύσμα από μισό πορτοκάλι, το οποίο ταιριάζει γευστικά στη συνταγή, ή κάποιο αλκοολούχο ποτό της αρεσκείας μας. Αφήνουμε τη σούπα να κρυώσει καλά στο ψυγείο και σερβίρουμε

Χρήσιμες Συμβουλές

Ο λόγος για τον οποίο βάζουμε τις φράουλες σε μπεν-μαρί, είναι για να αποκτήσουμε ένα διαφανή χυμό φράουλας χωρίς τους σπόρους του φρούτου. Εάν δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε αυτή τη διαδικασία, μπορούμε απλώς να βάλουμε τις φράουλες στο μπλέντερ ώστε να γίνουν χυμός. Το αποτέλεσμα θα είναι εξίσου καλό και γευστικό.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…