Follow us

Valentine menu από τον σεφ Μιχάλη Νουρνόγλου

Χαρήκαμε την κουζίνα του, ενθουσιαστήκαμε με τις γεύσεις του. Δημιουργικός, ταλαντούχος αλλά και προσγειωμένος, μας αποκαλύπτει το αγαπημένο του υλικό και μας προτείνει ένα εύκολο μενού για να προσκαλέσουμε σε δείπνο τον δικό μας Βαλεντίνο.

Valentine menu από τον σεφ Μιχάλη Νουρνόγλου

Οι πρώτες τηλεοπτικές μαγειρικές εκπομπές, πριν από μια δεκαετία, ενεργοποίησαν τη μαγειρική σπίθα που κουβαλούσε μέσα του ο Μιχάλης Νούρλογλου και τον έστειλαν να σπουδάσει στη Le Monde σεφ, αρτοποιός και ζαχαροπλάστης. Ήταν, όμως, η θητεία του στη «Σπονδή» και ο μέντοράς του Jerome Serres που του έδειξαν το δρόμο προς την υψηλή μαγειρική και τον μύησαν στις έννοιες της σχολαστικότητας και της ακρίβειας στις εκτελέσεις, του σεβασμού στα συστατικά, της ομαδικής δουλειάς και της αναζήτησης της γευστικής τελειότητας.

Ο 26χρονος χαζομπαμπάς με την πολίτικη καταγωγή, μαθημένος από μικρός στα έντονα αρώματα και τα μπαχάρια, αναζητά και τώρα στις δημιουργίες του την ένταση και τις γευστικές κορυφώσεις που κάνουν ένα πιάτο να ξεχωρίζει και το τζίντζερ είναι ένα υλικό που αντιπροσωπεύει αυτήν τη φιλοσοφία. «Δεν θέλω τις ταμπέλες στη μαγειρική. Μου αρέσουν πολλά διαφορετικά πράγματα και απλώς προσπαθώ να φτιάχνω νόστιμο φαγητό χωρίς περιορισμούς», δηλώνει ο Μιχάλης.
Η κουζίνα του στο «Αbovo», του εστιατόριου το οποίο δουλεύει, κινείται σε ένα ευρύτατο φάσμα γεύσεων του κόσμου, έχοντας και Ελλάδα, και Ιαπωνία, και Μεξικό, και τη δική του φαντασία μέσα της. Η έμπνευσή του ξεκινάει από τα υλικά, επηρεάζεται σημαντικά από τις προτιμήσεις του κοινού του, σέβεται τις οικονομικές κατευθύνσεις ενός εστιατορίου και παραδίδει πιάτα που χαρακτηρίζονται από πρωτοτυπία και βαθιά νοστιμιά. Πιστεύει με πάθος στις δυνατότητες και στο τσαγανό των νέων Ελλήνων σεφ και περιμένει την αυτοοργάνωση της παραγωγής ντόπιων προϊόντων με ταυτότητα στη διεθνή αγορά.

Αγαπημένο υλικό: Το τζίντζερ είναι το υλικό που τον αντιπροσωπεύει με την πικάντικη, φρουτώδη ένταση της γεύσης του δίνει τσαχπινιά και χαρακτήρα σ’ ένα από τα πιο πετυχημένα του πιάτα, το φουαγκρά που πλαισιώνεται από γλυκό καλαμπόκι.

Άρης Κωστόγιαννης και Ντένη Καλλιβωκά

Οι συνταγές που μας προτείνει για Valentine Dinner στο σπίτι

Σαλάτα Με Παντζάρι, Γιαούρτι , Καρύδι Και Ψητές Γαρίδες

Valentine menu από τον σεφ Μιχάλη Νουρνόγλου

Υλικά για δυο μερίδες
400 γρ γαρίδες καθαρισμένες
4 παντζάρια (μόνο τους βολβούς)
100γρ καρύδια καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
100γρ γιαούρτι στραγγιστό
ξύσμα και χυμό από 1 πορτοκάλι
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Αλατίζουμε τα παντζάρια και τα τυλίγουμε ένα –ένα με αλουμινόχαρτο. Τα βάζουμε να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για μιάμιση ώρα. Τα τελευταία τρία λεπτά βάζουμε στο φούρνο και την καρυδόψιχα να καβουρδιστεί λίγο και να βγάλει όλα τα αρώματα της. Αφού κρυώσουν τα παντζάρια τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Μετά τα ανακατεύουμε με το γιαούρτι τα καρύδια, το ξύσμα και το χυμό από το πορτοκάλι ελέγχοντας το αλατοπίπερο. Σοτάρουμε τις γαρίδες σε δυνατή φωτιά με ελάχιστο ελαιόλαδο για δυο λεπτά από την κάθε πλευρά και σερβίρουμε μαζί με τα παντζάρια.

tips…
Μπορείτε να κάνετε την παντζαροσαλάτα μια μέρα πριν και να την κρατήσετε στο ψυγείο. Η αντίθεση με τις ζεστές γαρίδες είναι πολύ ενδιαφέρουσα.
Ακόμα μπορείτε στην παντζαροσαλάτα να προσθέσετε και τους σπόρους από ένα βολβό φρέσκιας βανίλιας. Ταιριάζει πολύ με το πορτοκάλι και τις γαρίδες.

Σολομός Ψητός Με Μαρούλι Και Βινεγκρέτ Από Φρούτα Του Πάθους

Υλικά για δυο άτομα
Δυο φιλέτα σολομού 200γρ το κάθε ένα
20 φύλλα μαρουλιού
για την βινεγκρέτ
Σάρκα από 2 φρούτα του πάθους
50γρ ελαιόλαδο
Χυμό και ξύσμα από ένα lime
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Φτιάχνουμε την βινεγκρέτ χτυπώντας όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και σουρώνοντας μετά με μια ψιλή σήτα. Κόβουμε το μαρούλι με το χέρι σε μικρά κομμάτια. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φιλέτα του σολομού και από τις δυο πλευρές. Μεταφέρουμε τα φιλέτα σε ένα ταψάκι και τελειώνουμε το ψήσιμο στο φούρνο για 5-6 λεπτά. Παράλληλα ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα τη βινεγκρέτ και προσθέτουμε τα φύλλα από το μαρούλι. Μαλακώνουμε για λίγο τα φύλλα του μαρουλιού και τα μοιράζουμε σε δυο βαθιά πιάτα μαζί με την βινεγκρέτ. Από πάνω βάζουμε τα φιλέτα του σολομού και σερβίρουμε.

Μπράουνις με bitter σοκολάτα και φιστικοβούτυρο

Για τα brownies
200 γρ. βούτυρο
150 γρ. κουβερτούρα
4 αυγά
250 γρ. ζάχαρη
150 γρ. αλεύρι
100 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια

Υλικά για τη γέμιση
300 γρ. φυστικοβούτυρο
1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση
Λιώνουμε τη σοκολάτα μαζί το βούτυρο σε μπαιν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά με μια ξύλινη κουτάλα. Στρώνουμε σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί (25Χ 25 cm). Ψήνουμε στους 170 για δέκα λεπτά. Μετά αφήνουμε το brownie να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά για μια ώρα στο ψυγείο. Κόβουμε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια 4 χ 10 cm και φτιάχνουμε σάντουιτς με το μίγμα του φυστικοβούτυρου στη μέση.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;