Follow us

And the winner is...

Με πολλή δράση, λίγη αγωνία από τους διαγωνιζόµενους, πολλή γεύση και πολύ κέφι, έγινε στις υπερσύγχρονες κεντρικές εγκαταστάσεις της Neff στην Κηφισιά ο πρώτος από τους πέντε Live Cooking διαγωνισµούς, με τίτλο Umami Chef by Neff, που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2010 και θα συνεχίσουν όλο το 2011, µε την υπογραφή της Neff και οδηγό το περιοδικό «Umami».

And the winner is...

H µυστηριώδης 5η γεύση umami, που ήταν και το θέµα του διαγωνισµού, ιντριγκάρισε πολλούς αναγνώστες, οι οποίοι έστειλαν από τις πιο λιτές µέχρι τις πιο εξαντρίκ συνταγές, και έκανε όχι µόνο αφοσιωµένους φίλους της κουζίνας αλλά και επαγγελµατίες σεφ να δοκιµάσουν την τύχη τους στο διαγωνισµό.

Οι άνθρωποι της Neff είχαν εφοδιάσει τα ψυγεία µε όλα τα υλικά που χρειάζονταν οι δηµιουργοί, στις φοβερές κουζίνες µπορούσαν να µαγειρεύουν ταυτοχρόνως τέσσερις άνθρωποι, το ωραίο κρασί στα ποτήρια και οι εξαίσιες µυρωδιές των φαγητών έφτιαξαν κλίµα χαλαρό και θερµό.

And the winner is...
H Nτένη Καλλιβωκά και η Άρτεμις Τζίτζη βαθμολογούν τα διαγωνιζόμενα πιάτα.

Πάνω στις κουζίνες, οι 9 διαγωνιζόµενοι, χωρισµένοι σε 2 οµάδες, έδιναν τον καλύτερο εαυτό τους µε την υποστήριξη και τη βοήθεια του σεφ Τόνι Καβαλιέρου. Όλα τα έξοχα πιάτα που ετοιµάστηκαν δοκιµάστηκαν και αξιολογήθηκαν από την Άρτεµη Τζίτζη και την Ντένη Καλλιβωκά, µέλη της γευσιγνωστικής οµάδας του Αθηνοράµατος, τον brand manager της Neff Μανώλη Κοκοντίνη και τον σεφ Τόνι Καβαλιέρο.

Μανώλης Κοκοντίνης και Τόνι Καβαλιέρος επί το έργον.

Ήταν η πρώτη φορά που βρεθήκαµε µπροστά σε τόσο διαφορετικά είδη κουζίνας και τόσο ωραία εκτελεσµένα. Και ήταν πραγµατικά δύσκολο να επιλέξουµε το καλύτερο, ανάµεσα και σε πιάτα που ακουµπούσαν στη µοριακή κουζίνα, σε «πειραγµένα» ελληνικά κλασικά πιάτα και σε πιάτα που αντλούσαν έµπνευση από τις εθνικές ευρωπαϊκές κουζίνες.

To πιάτο του Αλέξανδρου Πανδή που κέρδισε την πρώτη θέση: «Putanesca a la Umami».

Ύστερα από πολλή συζήτηση και πολλές… µπουκιές, η «αποδοµηµένη» Putanesca a la Umami, µε την άκρως umami γεύση και την άψογη εκτέλεση, έδωσε στον Αλέξανδρο Πανδή που τη δηµιούργησε την πρώτη θέση. Αυτό σηµαίνει ότι κερδίζει το βραβείο αυτού του διαγωνισµού που είναι ένας εντοιχιζόµενος φούρνος B15E5N0 και µια αυτόνοµη βάση εστιών T13T40N0 της Neff, για να εκτελεί τις µαγειρικές του εµπνεύσεις µε τις πιο τέλειες ηλεκτρικές συσκευές.

Επιπλέον, παίρνει και το εισιτήριο για τον τελικό διαγωνισµό του 2011 για την ανάδειξη Μεγάλου Umami Chef by Neff. Βεβαίως, όλη η ατµόσφαιρα στο τραπέζι όπου γινόταν η δοκιµή ήταν η ίδια που θα απολαµβάναµε σε ένα εστιατόριο υψηλών προδιαγραφών, αφού τα πιάτα όλων των διαγωνιζοµένων είχαν χαρακτήρα και εξαιρετική εκτέλεση.
Οµιλείτε Umami, παρακαλώ;

Οι εννέα διαγωνιζόμενοι του πρώτου Live Cooking

Νικόλας Μπίλλης, 23 ετών (το στρείδι)

«Γνώριζα τη γεύση umami και προσπάθησα να την αναπαράξω συνδυάζοντας το στρείδι με το κακάο και το λωτό, σύνθεση με κατεξοχήν umami γεύση».

Νένα Ποταμιάνου, 43 ετών (γκρατέν με ρόκα)

«Όχι, δεν γνώριζα το umami. Θεωρώ ενδιαφέρουσα τη γεύση της ρόκας και με ουδέτερα υλικά (πατάτα, γραβιέρα) νομίζω ότι θα κάνει τη διαφορά».

Inigo Ocharan, 32 ετών από το Bilbao (ο αστακός)

«Γνώριζα τον όρο umami, αλλά δεν ήμουν ιδιαίτερα εξοικειωμένος με τη γεύση του. Προσπάθησα να το αναπαράξω συνδυάζοντας τον αστακό με μανιτάρια σιιτάκε».

Ειρήνη Νικοπούλου, 27 ετών (κρέας με σύκα και γκοργκοντζόλα)

Είχε ακούσει για τη γεύση umami, αλλά δεν γνώριζε λεπτομέρειες. «Συνέθεσα τη γεύση umami με το σύκο, το μανιτάρι και την γκοργκοντζόλα, σε συνδυασμό με το κρέας».

Αλέξανδρος Πανδής, 22 ετών (πουτανέσκα αλά umami)

«Γνωρίζω για το umami· τυχαίνει να έχω ασχοληθεί με την κουλτούρα της μοριακής γαστρονομίας. Διαβάζοντας για το διαγωνισμό, μου ήρθε αμέσως στο μυαλό η πουτανέσκα: έχει όλα τα umami υλικά. Απλά εγώ έπαιξα με τις υφές και τις θερμοκρασίες».

Ευφροσύνη Τσακίρη, 38 ετών (μπακλαβάς με μορχέλες)

Μια αρχιτεκτόνισσα που δεν γνώριζε το umami, αλλά το θεώρησε πολύ ενδιαφέρον. Μαγείρεψε έναν μπακλαβά με μορχέλες. «Θεωρώ τις μορχέλες πολύ umami, γιατί έχουν μια εκπληκτική επίγευση που διαρκεί ένα τέταρτο».

Απόστολος Κοντογιάννης, 28 ετών (το ριζότο)

«Δεν γνώριζα το umami και είπα στον εαυτό μου, ‘‘πώς είναι δυνατόν να μου διέφυγε κάτι τόσο σημαντικό… Η παρμεζάνα είναι εκείνη που δίνει τη γεύση umami στο ριζότο μου’’».

Χριστίνα Αραπάκου, 28 ετών (κοτόπουλο με φρούτα)

«Αν και δεν γνώριζα το umami, χρησιμοποίησα ακτινίδιο, ανανά και πορτοκάλι για να κάνω umami ένα απλό κοτόπουλο με πατάτες».

Μαρία Κυρατζή, 34 ετών (pasta με μανιτάρια και λάδι τρούφας)

«Πρωτοάκουσα από το διαγωνισμό τον όρο umami: γεύση που δίνω στη συνταγή μου, με λάδι τρούφας και μανιτάρια, υλικά που γνωρίζω καλά, καθώς κατάγομαι από τα Γρεβενά».

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…