Follow us

Εδώδιμα και αποικιακά

Εδώδιμα και αποικιακά

Κουκιά, τα «μετρημένα»



Πες μου περισσότερα
Από τα αρχαιότερα όσπρια με καταγωγή από την Ασία, τα κουκιά στην Αρχαία Αθήνα και τη Ρώμη, τα μετρούσαν... στις ψηφοφορίες. Λευκά για «ναι», μαύρα για «όχι». Η σκληρή τους φλούδα τα κάνει δύσπεπτα, αλλά είναι εξαιρετικά υγιεινά, με πολλές πρωτεΐνες. Ο βασικός λόγος που κάνει πολλούς να τα αποφεύγουν είναι η δηλητηρίαση (κυάμωση) που προκαλούν όταν καταναλωθούν από άτομα με έλλειψη του ενζύμου 6GPD.

Από τη θεωρία στην πράξη
Ταιριάζουν τέλεια με άλλα εποχιακά λαχανικά όπως ο αρακάς και οι αγκινάρες, δημιουργώντας εξαιρετικά λαδερά. Στην Κρήτη, τα τρώνε ωμά, σαν μεζέ, παρέα με τσικουδιά. Τα φούλια, μεγάλα κουκιά που τα λατρεύουν στις αραβικές χώρες, είναι η βάση για το ντιπ «ful medames»: Τα κόβουν σε κομματάκια και τα ανακατεύουν με κύμινο, ελαιόλαδο, κρεμμυδάκι, σκόρδο, ρόκα και χυμό λεμονιού. Τα βρίσκετε σε κονσέρβα ή χύμα, στα αραβικά μπακάλικα.

Χαμομήλι, το μήλο του εδάφους

Εδώδιμα και αποικιακά


Πες μου περισσότερα
Η Άνοιξη είναι η εποχή του. Τα άνθη του, που μοιάζουν με τα άνθη της μαργαρίτας, ανοίγουν από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο δίνοντας χρώμα στην ύπαιθρο. Είναι βότανο με πολλές ευεργετικές ιδιότητες, και αναφέρεται ήδη από τον Ιπποκράτη. Έχει ηρεμιστική, αντισηπτική αλλά και τονωτική δράση. Το όνομά του ετυμολογικά (χάμω-μήλο) σημαίνει το μήλο που είναι κάτω στο έδαφος. Μπορείτε να το μαζέψετε και μόνοι σας και να το απλώσετε να ξεραθεί σε ηλιόλουστο μέρος επάνω σε ένα σεντόνι. Μετά πετάτε τα κοτσάνια και κρατάτε τα κεφαλάκια, τα οποία αποθηκεύετε μέσα σε πάνινη σακούλα.

Από τη θεωρία στην πράξη
Άφθονο στην Ελλάδα, το γερμανικό χαμομήλι είναι από τα γνωστότερα αφεψήματα. Πιείτε το ζεστό με μέλι, για να σας απαλύνει τον πονόλαιμο ή να διώξει την ένταση της ημέρας. Στη μαγειρική δεν χρησιμοποιείται ιδιαίτερα, μπορείτε όμως να φτιάξετε με το αφέψημά του ένα πρωτότυπο, ελαφρό και αρωματικό ζελέ, που θα γλυκάνετε με μέλι.

Rhubarb, το ιδιαίτερο


Πες μου περισσότερα
Λαχανικό σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα, το ραβέντι μοιάζει με το παντζάρι, έχοντας πλατιά, τριγωνικά φύλλα και κοκκινωπά κοτσάνια. Φυτρώνει στις όχθες του ποταμού Βόλγα εδώ και είκοσι αιώνες, απ’ όπου πήρε και τ’ όνομά του (Rha και barbarum, όπου Rha = Ρα ήταν η αρχαία ονομασία του Βόλγα). Στην Αμερική και στην Ευρώπη έγινε γνωστό μετά το 18ο αι. Στα θερμά κλίματα το βρίσκουμε όλο το χρόνο, αλλά στις πιο κρύες χώρες ευδοκιμεί την άνοιξη.

Από τη θεωρία στην πράξη
Έχει ξινούτσικη γεύση, και από όλο το φυτό χρησιμοποιούνται μόνο τα κοτσάνια του, με τα οποία φτιάχνονται κυρίως μαρμελάδες ή σος σε γλυκές πίτες και τάρτες, όπως στην ακαταμάχητη strawberry-rhubarb pie. Το παγωτό βανίλια ταιριάζει πολύ ως συνοδεία σε μια τάρτα ή μια γλυκιά πίτα από ραβέντι.

Πέστροφα, η εξαιρετική


Πες μου περισσότερα
Ένα από τα πιο γνωστά ποταμόψαρα, αφού στην Ελλάδα (Πελοπόννησος, Λάρισα, Ορχομενός, Ήπειρος) έχουν αναπτυχθεί ιχθυοκαλλιέργειες εκτροφής πέστροφας σε πηγές με άφθονα, καθαρά νερά, όπου παράγονται 4.000-5.000 τόνοι ετησίως, καλύπτοντας την εσωτερική κατανάλωση και προωθώντας ταυτόχρονα για εξαγωγή. Η σάρκα της έχει ελαφρώς κοκκινωπό χρώμα (τουλάχιστον της άγριας πέστροφας), είναι λιπαρή και έχει λεπτή γεύση. Από διατροφική άποψη είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ω-3 λιπαρά.

Από τη θεωρία στην πράξη
Οι Γερμανοί αφού την αχνίσουν, την πασπαλίζουν με τριμμένο αμύγδαλο. Για πιο μεσογειακή γεύση, τηγανίστε την πέστροφα καλά και από τις δύο πλευρές και λίγο πριν να τη βγάλετε από το τηγάνι, προσθέστε ψιλοκομμένη ντομάτα, κρεμμύδι, κόκκινη πιπεριά και ρίγανη. Στα delicatessen, αναζητήστε την εξαιρετική καπνιστή πέστροφα.

Πρόβειο γιαούρτι, το παραδοσιακό


Πες μου περισσότερα
Είναι ξινό, λίγο αραιό, με χοντρή πέτσα στην επιφάνειά του. Είναι ελαφρώς παχυντικό, καθώς έχει έως και 7% λιπαρά, αλλά 100 γρ. πρόβειο γιαούρτι καλύπτουν το 30% της ποσότητας ασβεστίου που χρειαζόμαστε καθημερινά, και είναι γεμάτο πρωτεΐνες. Είναι ευεργετικό για τους καπνιστές και για όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες οινοπνευματωδών, γιατί προστατεύει το βλεννογόνο του στομάχου

Από τη θεωρία στην πράξη
Μην αντισταθείτε στην αυθεντική του γεύση όταν σας το σερβίρουν στις επαρχιακές ταβέρνες, με μέλι και καρύδια. Φτιάξτε μια εξωτική μαρινάδα κοτόπουλου, αναμειγνύοντάς το με το ινδικό μείγμα μπαχαρικών Tikka Masala ή σκεπάστε ένα κλασικό αρνί στο φούρνο με μια κρέμα φτιαγμένη από 500 γρ. πρόβειο γιαούρτι και 5 κρόκους αυγών και αφήστε στο φούρνο μέχρι να κάνει κρούστα.

Αβοκάντο, το εξωτικό


Πες μου περισσότερα
Το νοτιοαμερικάνικο αβοκάντο είναι από τις πιο πετυχημένες μεταγραφές στα ελληνικά διατροφικά πράγματα. Περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά (σαν το ελαιόλαδο), πολύτιμα αντιοξειδωτικά, βιταμίνη Ε και κάλιο. Στην αγορά βρίσκεται όλο το χρόνο με 3 ποικιλίες: Φουέρτε, Ζουτάνο και Χας. Τώρα είναι η εποχή του αβοκάντο Χας – ωοειδές, μελιτζανί, σχεδόν μαύρο όταν είναι ώριμο, και με εξαιρετική αντοχή και γεύση.

Από τη θεωρία στην πράξη
Δεν γίνεται να μιλήσουμε για αβοκάντο και να μη σταθούμε στην αυθεντική συνταγή γκουακαμόλε (guacamole), τη διάσημη μεξικάνικη salsa: 3 μέτρια αβοκάντο Χας, 2 κουταλιές ψιλοκομμένο κρεμμύδι, 1 σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο, 1 μικρή καυτερή πιπεριά χαλαπένιο, ψιλοκομμένη, 2 κουταλιές ψιλοκομμένο κόλιαντρο, 2 κουταλιές χυμό λάιμ, αλάτι. Ανακατεύουμε όλα τα ψιλοκομμένα αρωματικά με το λάιμ. Ρίχνουμε τελευταίο το αβοκάντο ψιλοκομμένο και λιώνουμε καλά με πιρούνι. Είτε ως άλειμμα σε τορτίγιας, κράκερ ή ψωμί, είτε ως σάλτσα επάνω σε πράσινες σαλάτες, κρύα θαλασσινά ή κοτόπουλο· είναι θαυμάσιο.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…