Follow us

Top ten deli

Οι κορυφαίες ντελικατέτσες που εξιτάρουν τη λάγνα καλοκαιρινή –και όχι μόνο– διάθεσή μας. Από αλάτι, σε σοκολάτα και ανθόμελο, έως τσάι και τρούφα, και γιαούρτι βελούουδο... Kι η Κούβα, message in a bottle!

Top ten deli

Feur de sel Trikalinos από τη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού

Ανθός αλατιού, λεπτοί, τραγανοί κρύσταλλοι που θρυμματίζονται καθώς λιώνουν στο στόμα, αφήνοντας μια ευχάριστη αλμυρή επίγευση. Ιδανικό άρτυμα για τις πράσινες σαλάτες ωμών λαχανικών, για το ψητό ψάρι ή το κρέας, απαραίτητο συμπλήρωμα στο φουαγκρά και στο βούτυρο, εξαιρετική αντίθεση σε μια πικρή σοκολάτα. Δοκιμάζοντάς τους αισθάνθηκα ευεξία, αλλά και τη σημασία των λόγων της Κορνηλίας προς το Βασιλιά Ληρ: «Σ’ αγαπώ σαν το αλάτι!», το αόρατο, αλλά καθοριστικό στοιχείο, που αναδεικνύει κάθε γεύση.

Matusalem Gran Reserva

Το Gran Reserva παράγεται βάσει μιας μυστικής συνταγής 130 χρόνων και γι’ αυτό όχι μόνο συμπυκνώνει τη χαρά της γιορτής, την οποία συνηθίζουμε να αποκαλούμε «πνεύμα της Κούβας», αλλά και την εκφράζει με ένα πολύ πιο σοφιστικέ τρόπο, που το κατατάσσει στην κατηγορία των after dinner ποτών. Ο πολύπλοκος αρωματικός του χαρακτήρας και η μεστή του γεύση κάνουν το Matusalem Gran Reserva αδιαμφισβήτητο σύμβολο γευστικής απόλαυσης.

Dark chocolate & hazelnut spread / Olive factor Gaea

Μια εξαιρετική πραλίνα πλούσιας σοκολάτας υγείας που, αντί για βούτυρο ή κρέμα γάλακτος, «δένεται» με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Εκτίμησα την υπέροχη συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου, ο οποίος σχεδίασε ένα προϊόν για να ξεκινάς γλυκά και ισορροπημένα τη μέρα σου. Απλώστε τη στο ψωμί, σε ζεστά κρουασάν ή φρυγανισμένα μπριός, και θα καταλάβετε τι εννοώ.

Μiel a la truffe-truffieres de rabasse (de gustibus)

Ανθόμελο με ρινίσματα μαύρης χειμωνιάτικης τρούφας. Λεπτή γεύση, όπως θα περίμενε κανείς από ένα μέλι ανθέων, με την τρούφα να δίνει διακριτικά το άρωμά της. Συνοδεύω σκληρά κίτρινα και αλμυρά ή μαλακά, λευκά κατσικίσια κυρίως τυριά, τα οποία αποζητούν μια γλυκιά νότα για να ισορροπήσει τη γεύση τους.

Άπαχο γιαούρτι Biosmart

Απαλό και βελούδινο, όπως ένα πλήρες γιαούρτι του παλιού καιρού, αυτό το πρόβειο δραμινό άπαχο με κέρδισε από την πρώτη στιγμή με το μεστό του άρωμα που, όπως με πληροφόρησε το καρτελάκι στη συσκευασία, οφείλεται σε μια ειδική επεξεργασία με το μηχάνημα «κορυφολόγο», το οποίο χρησιμοποιεί η καθετοποιημένη κτηνοτροφική της οικογένειας Παπαμαρίνου (διάθεση: Biosmart, 210 4933005).

Αceto Βatanico Αdriani Domaine Costas Lazaridis-Gold Seal

Παράγεται από επιλεγμένα λευκά σταφύλια. Το συμπυκνωμένο γλεύκος μαζί με το οξοποιημένο κρασί παλαιώνουν σε συστοιχίες μικρών βαρελιών, από διαφορετικούς τύπους ξύλου, που ο καθένας προσδίδει διαδοχικά τανίνες, χρώμα, αρώματα και συμπύκνωση. Στα έξι χρόνια παλαίωσης, το Gold Seal αποκτά πολύπλοκα αρώματα πλούσια και μεστή γεύση που το κάνουν ιδανικό άρτυμα για σαλάτες και φράουλες.

Μoluga-Prescaviar de Gustibus

Το γαλάζιο μεταλλικό κουτί τους, με το χοντρό λάστιχο στο κλείσιμο, παραπέμπει σε ρώσικο χαβιάρι. Όσοι αγαπάτε τα avruga, τα «αβγουλάκια» της ρέγκας, θα ξετρελαθείτε με τις γκρίζες αυτές πέρλες της βασιλικής ρέγκας από τη Βόρεια θάλασσα. Είναι τόσο ευχάριστα κρεμώδεις και λιώνουν τόσο όμορφα στο στόμα, που δεν σου αρκεί να τις γευτείς πάνω σε μπλίνις ή βραστές πατάτες. Θέλεις να βουτήξεις το κουταλάκι σου στο κουτί και…

Μαρμελάδα μανταρίνι / Παραδοσιακά προϊόντα Μεσολογγίου

Μαρμελάδα σε μορφή ζελέ με λεπτά κομματάκια φλούδας μανταρινιού. Με εξαιρετικό άρωμα και μια ελαφριά υπόπικρη γεύση. Χωρίς συντηρητικά, που διατηρείται όμως άψογα και εκτός ψυγείου, πολύ καιρό αφότου ανοίξεις το βαζάκι, χάρη στη μαύρη ζάχαρη με την οποία βράζονται οι μαρμελάδες αυτές. Λίγο δυσεύρετες προς το παρόν, αλλά αξίζει τον κόπο να τις αναζητήσει κανείς (210 9803280, Κοζάνης 22, Άγιος Δημήτριος)

Δάκρυ της Χίου / Ο δρόμος του τσαγιού

Από πού περνάει τελικά ο δρόμος του τσαγιού; Καταπώς φαίνεται, και από τη Μεσόγειο. Αυτό αποδεικνύει το εξαιρετικό μείγμα πράσινου τσαγιού και μαστίχας Χίου, που δημιούργησαν στο «Δρόμος του Τσαγιού». Αν και προορίζεται κυρίως για ζεστό ρόφημα, το χρησιμοποίησα ως παγωμένο τσάι, αλλά το συν-δύασα και σε κοκτέιλ. Φίνο και δροσιστικό.

Tοματάκια ολόκληρα Σαντορίνης Santo

Όλη η γεύση της άνυδρης τομάτας σε ένα βαζάκι! Γευστικά, αρωματικά και χωρίς συντηρητικά. Ό,τι χρειάζεται ένα φαγητό! Χρήσιμα ακόμα και το καλοκαίρι που αφθονούν οι φρέσκες τομάτες, γιατί και ο πιο προνοητικός μάγειρας δικαιούται καμιά φορά να ξεμένει από πρώτες ύλες, δεν δικαιολογείται όμως να μην ξέρει… κι άλλο μονοπάτι!

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…