Follow us

Τα καλύτερα εστιατόρια του Ντουμπάι

To φεστιβάλ Taste of Dubai, που διεξάγεται το Μάρτιο, είναι μόνο η αφορμή. Σε μια πόλη που εστιάζει απόλυτα στο «φάγωμεν, πίωμεν», επιλέγουμε εστιατόρια όπου η γεύση πρωταγωνιστεί, όπως και τα ονόματατα διεθνών σεφ.

Τα καλύτερα εστιατόρια του Ντουμπάι

Τα τελευταία χρόνια το Dubai προσελκύει την προσοχή όλο και περισσότερων πολυάστερων chefs, προσφέροντας στους επισκέπτες μια πληθώρα γαστρονομικών εστιατορίων διεθνούς εμβέλειας. Κορυφαία ονόματα όπως Pierre Gagnaire, Nobu Matsuhisa, Gordon Ramsay, Gary Rhodes, Santi Santamaria, Giorgio Locatelli, Marco-Pierre White και Vineet Bhatia, όλοι με αστέρια Michelin, αρκετά ώστε να κάνουν τη νύχτα μέρα στην έρημο να λάμψει, έχουν ανοίξει υποδειγματικά εστιατόρια στο Dubai.

Ο Μάρτιος είναι ο καλύτερος μήνας για να τα επισκεφθείτε: Πέρα από το γλυκό καιρό, από τις 17 έως τις 20 Μαρτίου μπορεί να δοκιμάσετε δείγματα της κουζίνας των 20 πιο γνωστότερων εστιατορίων, στο φεστιβάλ Taste of Dubai (tasteofdubai.com). Ανάλογα με το εισιτήριο, θα μπορέσετε να διαλέξετε έναν αριθμό πρώτων και κύριων πιάτων καθώς και επιδόρπιων, ενώ θα γνωρίσετε προσωπικά τρεις διάσημους chefs (Gary Rhodes, James Martin, Vineet Bhatia), οι οποίοι θα υπογράψουν τα βιβλία τους και θα δείξουν πώς να μαγειρέψετε τα signature πιάτα τους.

Al Mahara, Burj Al Arab Hotel

Chef: William Girard

Ήδη μπαίνοντας, από την ουρά των flashy Ferrari και των Lamborghini που συρρέουν έξω από το επτάστερο ξενοδοχείο με το χρυσό εσωτερικό, θα αισθανθείτε ότι το δείπνο εδώ είναι μια αξιομνημόνευτη εμπειρία. Οι τοίχοι του γιγάντιου aquarium –σήμα κατατεθέν του Al Mahara– συγκρατούν ένα εκατομμύριο κυβικά γαλάζιου νερού, δίνοντας την αίσθηση ότι βρίσκεστε στο βυθό ενός ωκεανού, διακόσμηση που έχτισε τη φήμη του ως το πιο πρεστιζάτο εστιατόριο για θαλασσινά στο Dubai.

Ξεχωρίζουν τα υπέροχα amuse-bouches (στρείδια και γιαπωνέζικες πίνες), η αστακοσαλάτα του Ατλαντικού, το tataki με κιτρινόπτερο τόνο, αλλά και ο ψητός νορβηγικός ιππόγλωσσος (halibut) που έρχεται σε μια θαλασσινή αμάλθεια από καραβίδες, νιόκι, μύδια και όστρακα μέσα σε σος a la Dieppoise, με λευκό κρασί δηλαδή και μια ιδέα μπεσαμέλ. Το μενού ‘‘Αραβική περιπέτεια” είναι αστακός από το Ομάν, είδος του οποίου ο πληθυσμός μειώνεται επικίνδυνα την τελευταία δεκαετία, μέσα σε ένα suquet (ζωμό θαλασσινών) όπου κολυμπά αφρός λευκής τρούφας. Για επιδόρπιο, crepes suzette με παγωτό βανίλια! Το δείπνο θα κοστίσει ακριβά (μίνιμουμ Dhs 1.500, περίπου €290 για δύο άτομα), αλλά αξίζει να αρχίσετε τις οικονομίες.Al Mahara, Burj Al Arab Hotel, 00971 4301 7777

Buddha Bar

Chef: Spencer Lee Black

Σεΐχηδες, ζάπλουτοι, pop stars, τοπ μοντέλα και η jetset κοινωνία του Dubai, όσοι θέλουν να εντυπωσιάζουν δηλαδή, κατευθύνονται προς το πιο εντυπωσιακό εστιατόριο της Μέσης Ανατολής, το Buddha Bar. Υπέροχοι πολυέλαιοι σε έντονο κόκκινο, μεγαλοπρεπείς βαθυκόκκινες κουρτίνες, βελούδο, σκούρα ξύλα και χρυσός, αποπνέουν μια αίσθηση οικειότητας παρά τις τεράστιες διαστάσεις του χώρου, o oποίος στεγάζει μια επίσημη τραπεζαρία 250 ατόμων, μια μπάρα για sushi, ένα tatami room, δύο lounges κι ένα πελώριο μπαρ – μαζί, φυσικά, και το τεσσάρων μέτρων ομοίωμα του Βούδα από papier-mache. Ένας από τους τοίχους του εστιατορίου, από γυαλί –από το πάτωμα μέχρι την κορυφή– προσφέρει πανοραμική θέα στους ουρανοξύστες. Το μενού θα σας μεταφέρει σε ένα fusion ταξίδι, όπου μπορείτε να απολαύσετε κινέζικα, γιαπωνέζικα, ταϋλανδέζα και ινδικά πιά­τα (Dhs 700-800, €120-140/άτομο). Buddha Bar, Grosvenor House Hotel, West Marina Beach, 04 399 8888

Elia

Chef: Γιάννης Μπαξεβάνης

Ο Γιάννης Μπαξεβάνης δεν χρειάζεται συστάσεις. Ένας από τους καλύτερους σύγχρονους σεφ της Ελλάδας, ο πολυβραβευμένος Μπαξεβάνης, χαρακτηρί­στηκε «σεφ του μέλλοντος» από τη Διεθ­νή Ακαδημία Κρασιού. Όνειρό του είναι να μάθουμε και στους ξένους την ελληνική γεύση, τον τρόπο με τον οποίο τα μυριστικά και τα βότανα κάνουν τα πιά­τα μας να διαφέρουν. Σε κάθε τραπέζι της Ελιάς βρίσκεται ένα μπουκάλι αγνό παρθένο ελαιόλαδο, ιδανικό για να συνοδεύσετε μια επιλογή από φρεσκοψημένα ψωμιά – με λιαστή ντομάτα, με χαρούπι... Δοκιμάστε τον μπακαλιάρο με τη σκορδαλιά και τα τσιπς από παντζάρι ή το αρνί με γυαλοράδικα και λεμόνι, και κλείστε το γεύμα σας με τους υπέροχους λουκουμάδες με πορτοκάλι, μους γιαουρτιού, μέλι και κανέλα. Η διακόσμηση του εστιατορίου είναι απλή και παραδοσιακά ελληνική. Υπολογίστε περίπου Drh 300 (€50) το άτομο. Elia, Majestic Hotel, Mankhool Road, Bur Dubai, 04 501 2690

Ιndego

Consulting chef: Vineet Bhatia, Chef: Sinjobi John

Αφού σας οδηγήσουν στο τραπέζι, θα σας προσφέρουν κριτσανιστά poppadums (ινδική κρακελαριστή πίτα) με τρία πικάντικα ντιπ και ένα amuse-bouche. O Vineet Bhatia έχει βαλθεί να αλλάξει ριζικά την αντίληψη της Δύσης για την ινδική κουζίνα – είναι άλλωστε ο πρώτος Ινδός σεφ/εστιάτορας που έχει βραβευτεί με αστέρι Michelin. Από το non-balti menu, ανάμεσα στην ποικιλία των πρώτων προτιμήστε καραβίδες ταντούρι που η κάψα τους ισορροπεί από πατάτα με φρέσκο κρεμμυδάκι. Στη συνέχεια, απολαύστε ένα από τα ακόμα πιο νόστιμα κύρια, όπως το εύχυμο κότσι αρνιού, τόσο καλοψημένο και τρυφερό, ώστε να ξεκολλάει άμεσα από το κόκαλο: ταιριά­ζει απόλυτα με την πλούσια σάλτσα, γλυκιά, φλογισμένη και ντελικάτη συγχρόνως. Τέλος, τα samosas με σοκολάτα και αμύγδαλο θα σας μείνουν αξέχαστα. Ένα δείπνο με κρασί θα σας κοστίσει τουλάχιστον Drh 200 (€35) κατ’ άτομο. Indego, Grosvenor House Hotel, West Marina Beach, 04 399 8888

Nobu

Consulting chef: Nobu Matsuhisa

O Nobu Matsuhisa διάλεξε το ξενοδοχείο Atlantis - The Palm Jumeirah για να στεγάσει ένα ακόμα από τα διάσημα Nobu, το πρώτο στον αραβικό κόσμο. Mε τη συνεργασία του ιδιοκτήτη του Sol Kerzner μπόρεσε να δημιουργήσει έναν υπέροχο χώρο με καταπληκτική διακόσμηση· «Όπως ακριβώς τον ήθελα και χωρίς να χρειάζεται να σκέφτομαι το κόστος», εξηγεί ο ίδιος. Πλέγματα από κλαδιά δένδρων, πέτρες από ποτάμι και ειδικά υφασμένα δίχτυα φωτίζονται από σύγχρονα φωτιστικά σε ένα χώρο ιδανικό για να απολαύσετε τα διάσημα πιάτα του: σούσι, yellowtail με χαλαπένος, Nobu-style αστακό με σως από wasabi και πιπέρι, και βεβαίως το πιάτο-υπογραφή του, το black cod με miso. Παραγγείλτε επίσης ένα από τα πολυάριθμα σάκε και επωφεληθείτε από τα Nobu omakase menu, που επιδεικνύουν την εφευρετικότητα του master chef μέσα από μια αλληλουχία πολλών πιάτων. Nobu, Atlantis, The Palm Jumeirah, 04 426 2626

Reflets par Pierre Gagnaire

Consulting chef: Pierre Gagnaire, Chef: Olivier Biles

To εστιατόριο των έξι αστέρων Michelin του σεφ Pierre Gagnaire (πρωτεργάτη της μοριακής γαστρονομίας) είναι ακριβώς όπως θα περιμένατε: μεγαλοπρεπέστατα πολυτελές, με μπαρόκ έπιπλα (πολυθρόνες από ξύλο τριανταφυλ­λιάς, ντυμένες με φούξια ύφασμα Louis XIV), πολύτιμα χαλιά και ροζ γυάλινους πολυελαίους Murano.

Προσφέρει την καλύτερη αναμφισβήτητα κουζίνα του Dubai, η οποία είναι και η μόνη που αποπειράται να συμπεριλάβει υλικά και συνταγές του αραβικού κόσμου στο άβατο της γαλλικής μυσταγωγίας. Μια πληθώρα από amuse-bouches εισάγουν στις επικούρειες εμπειρίες που θα ακολουθήσουν, σαν νότες ενός καλά ενορχηστρωμένου αριστουργήματος. Όλα, ακόμα και τα πιο απλά, όπως το foie gras de canard ή ένα φιλέτο de boeuf, αποτελούν απόδειξη της αφοσίωσης του εστιατορίου στη δημιουργία πιάτων υψηλής μαγειρικής. Το μενού Pierre Gagnaire 4 πιάτων κοστίζει Dhs 650 και σας δίνει την ευκαιρία να θαυμάσετε το εύρος της εξαιρετικής κουζίνας.Reflets par Pierre Gagnaire, Intercontinental Dubai Festival City, 04 701 1111

Rhodes Mezzanine

Consulting chef: Gary Rhodes

Έχοντας γιορτάσει πρόσφατα τα τρία χρόνια της ύπαρξης του, το Rhodes Mezzanine του βραβευμένου με αστέρι Michelin σεφ Gary Rhodes, είναι μια κοσμοπολίτικη επιλογή, ένα καλοσχεδιασμένο εστιατόριο, το οποίο στεγάζεται στο κομψό ξενοδοχείο Grosvenor House. Λευκοί τοίχοι και πατώματα, όπου κάνουν αντίθεση κηλίδες έντονων χρωμάτων· πορφυρές εκρήξεις λουλουδιών, εντυπωσιακοί πολυέλαιοι και βελούδινες πολυθρόνες σε διά­φορα χρώματα, καθώς και ένας τοίχος-βιβλιοθήκη από χρωματιστά μπουκάλια, συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ευχάριστης ατμόσφαιρας.

Γνωστός για τον εκσυγχρονισμό κλασικών βρετανικών πιάτων, ο «τηλεοπτικός» Rhodes έχει συμπεριλάβει στο μενού τα δημοφιλέστερα πιάτα της βρετανικής κουζίνας αποδοσμένης με σύγχρονη ευρωπαϊκή επιρροή. Δοκιμάστε το εφευρετικό taste menu ή μία παραδοσιακή steak & kidney pie, καθώς και πιτάκια με Devonshire clotted cream. Ένα δείπνο κοστίζει τουλάχιστον Drh 800-900, περίπου € 150 ευρώ κατ’ άτομο, με το κρασί. Rhodes Mezzanine, Grosvenor House Hotel, West Marina Beach, 04 399 8888

Ronda Locatelli

Consulting chef: Giorgio Locatelli

Στεγασμένη στο απερίγραπτο ξενοδοχείο της υπερβολής, το Atlantis - The Palm Jumeirah, η τρατορία του Giorgio Locatelli διατηρεί ρουστίκ στοιχεία στο ύφος, με τέσσερις πέτρινους παραδοσιακούς φούρνους για πίτσα, ένας εκ των οποίων βρίσκεται στο κέντρο με bar style καθίσματα γύρω του, που αρέσουν στα παιδιά. «Η φιλοξενία είναι το παν για μένα και συμπεριλαμβάνει φυσικά και τα παιδιά», μας εξηγεί. Ο αστεράτος Locatelli έχει δημιουργήσει ένα μενού με γεύσεις από τη νότια Ιταλία: πίτσα, pasta και νιόκι, τόνο και κοτοπουλάκι στη σχάρα και ψητό αρνάκι, που θα άφηναν τις οικογένειες κάθε εθνικότητας ευχαριστημένες.

Άλλωστε η... «γειτονιά», μια περιοχή του ξενοδοχείου με όλα τα εστιατόρια, πλημμυρίζει μέσα στην ημέρα από τουρίστες που επισκέπτονται τον παρακείμενο Θησαυρό της Ατλαντίδας... Το τιραμισού του εστιατορίου αυτού είναι το καλύτερο που έχω γευτεί, ενώ οι τιμές του είναι λογικές (περίπου Drh 500 για δύο άτομα) και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα, τόσο αγνά, που θα μπορούσατε να τρώτε εκεί κάθε μέρα. Ronda Locatelli, Atlantis, The Palm Jumeirah, 04 426 2626

Verre

Consulting chef: Gordon Ramsay, Chef: Matt Pickop

Όταν ο Gordon Ramsay άνοιξε το Verre στο ξενοδοχείο Hilton Dubai Creek το 2001, το πρώτο του εστιατόριο εκτός Βρετανίας, πολλοί αμφέβαλλαν για τη σοφία της κίνησης του. Εννέα χρόνια μετά, το Verre είναι αναμφισβήτητα επιτυχημένο. Η κράτηση τραπεζιού είναι υποχρεωτική, και το εστιατόριο φημίζεται για τη σύγχρονη γαλλική και βρετανική κουζίνα του με επικεφαλής σεφ τον Matt Pickop.

Οι ψητές πίνες με καραμελωμένο pork belly καθώς και η creme brulee με λεμονόχορτο και σος χυμό βατόμουρων έχουν σχεδιαστεί για να εντυπωσιάζουν. Το Verre φημίζεται επίσης για τις γνώσεις του επικεφαλής σομελιέ Luca, που θα διαλέξει το κρασί σας από μια κάβα 500 ετικετών (Dhs 900-1000 το άτομο).Verre, Hilton Dubai Creek, Deira, 04 227 1111

Vu’s Restaurant

Chef: Emil Minev

Από τον 50ό όροφο του ξενοδοχείου Jumeirah Emirates Towers όπου στεγάζεται το Vu’s, η πανοραμική θέα των γνωστότερων κτιρίων του Dubai είναι θεαματική – εξίσου θεαματική και η κουζίνα του με τη βοήθεια του σεφ Emil Minev. Το μενού είναι γεμάτο εμπνευσμένους συνδυασμούς, μια συνεύρεση γαλλικής και ιταλικής κουζίνας με μια μικρή δόση Ασίας, και τα υλικά έχουν υψηλή ποιότητα.

Αξίζει να δοκιμάστε τα κανελόνια με καβούρι της Αρκτικής, καραμελωμένες φτερούγες κοτόπουλου με μια αρωματισμένη με πορτοκάλι μπισκ και αφρό από μανιτάρια μορχέλες, καθώς και ψητό ιππόγλωσσο (halibut) με χτένια, σπαράγγια, κρεμμυδάκια στο γκριλ με κονφί από τζίντζερ και σάλτσα από πορτοκάλι. Το φιξ μενού επτά πιάτων με τα συνοδευτικά κρασιά κοστίζει Drh 920 (€156), ενώ μειώνεται στα Drh 450 (€76) χωρίς το κρασί. Vu’s Restaurant, Jumeirah Emirates Towers, 04 319 8088

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;