Follow us

Αυγοτάραχο ζητά αλκοόλ για σοβαρό δεσμό

Ένα ποτήρι σαμπάνια, λευκό κρασί, γλυκανισάτο ούζο, τσίπουρο, μια manzanilla με διαβολεμένη οξύτητα, ένα ουίσκι σκέτη θάλασσα ή μια ουδέτερη βότκα; Ποιο είναι εκείνο το ποτό που θα κάνει τα μάτια σας να λάμψουν όταν το δοκιμάσετε με μια μπουκιά αυγοτάραχο;

Αυγοτάραχο ζητά αλκοόλ για σοβαρό δεσμό

Δίκοπο μαχαίρι το ποτό που θα συνοδεύσει το αυγοτάραχο. Τα έντονα αρώματά του –θάλασσα, αλμύρα, ιώδιο– αλλά και η λιπαρότητά του αντέχουν και στα πιο ισχυρά οινοπνεύματα, ενώ «σκοτώνουν» οποιοδήποτε ποτό ή κρασί δεν έχει τη λιπαρότητα και τη «δύναμη» να σταθεί δίπλα του.

Ας ξεκινήσουμε με τα απλά. Αν αποφεύγετε τη μαγειρική και είστε από εκείνους που πάντα φυλάνε στο ψυγείο ένα βάζο foie gras κι ένα μπαστουνάκι αυγοτάραχο για περίπτωση ανάγκης, όλο και κάποιο Chardonnay θα βρείτε στα καλάθια που σας έφεραν στη γιορτή σας. Παγώστε το και σερβίρετέ το με το αυγοτάραχο. Δεν θα δείτε αστράκια άσπρα, κίτρινα και μπλε από το συνδυασμό, αλλά σίγουρα θα βγείτε ασπροπρόσωποι. Το πολύ πολύ να σας πουν τεμπέληδες, όχι γιατί δεν μαγειρέψατε, αλλά γιατί διαλέξατε την πιο συμβατική λύση για μια τόσο ιντριγκαδόρικη τροφή. Ακόμα κι ένα Νυχτέρι ίσως να είναι πιο παιχνιδιάρικο, αφού τιθασεύει τη λιπαρότητα του αυγοτάραχου μ’ εκείνη τη μεταλλική αίσθηση αλουμινόχαρτου που αφήνει στο στόμα. Αν η περίσταση είναι πιο... ειδική, ανοίξτε μια extra brut σαμπάνια. Λατρεμένη η αίσθηση της φυσαλίδας στο στόμα. Σαν ερωτική συνεύρεση αυτή η οξύτητα που έρχεται να αγκαλιάσει τη λιπαρότητα και να την ισορροπήσει.

Μια χειμωνιάτικη νύχτα θα συνόδευα το αυγοτάραχό μου με μια βότκα. Όχι ιδιαίτερα ευφάνταστος συνδυασμός –μια απλή βότκα είναι πολύ μονοδιάστατη για να αναδείξει την πολυπλοκότητα του αυγοτάραχου– αλλά εύκολος αφού πάντα υπάρχει ένα μπουκάλι στο σπίτι. Κι έπειτα, κανείς δεν θα σας θεωρήσει άσχετους αν πιείτε βότκα με το αυγοτάραχό σας. Αν πάλι κρύβετε μια manzanilla κάπου βαθιά στην κάβα σας, βρήκατε άλλον ένα λόγο για να την ανοίξετε. Σπινθηροβόλος συνδυασμός που κρύβει την τρέλα της ιβηρικής γης, σαν ένα ολοκληρωμένο βήμα φλαμένκο να λαμβάνει χώρα στο στόμα σας.

Δεν θα συνόδευα το αυγοτάραχο με τσίπουρο, λέει η λογική μου. Η έλλειψη αρωματικών στοιχείων δεν του δίνει την ευλυγισία να ταιριάξει με το αυγοτάραχο. Ένα είναι σίγουρο πάντως. Δίπλα στη θάλασσα, με την αλμύρα να καίει τα ρουθούνια, το αεράκι να φυσάει τα μαλλιά και τον ήλιο να ζεσταίνει, όλα ταιριάζουν. Βέβαια μην το παρακάνετε με κανένα γλυκανισάτο ούζο και εξοντώσετε όλα τα αρώματα του αυγοτάραχου!

Τα καλύτερα τα αφήσαμε για το τέλος. Μην το σκέφτεστε πολύ. Η σίγουρη λύση είναι μία. Ουίσκι και μάλιστα Islay. Ο συνδυασμός του διαβολεμένου ιώδιου που τρυπάει τα ρουθούνια με την τύρφη κάνουν το ταίριασμά τους μια άκρως «θαλασσινή» εμπειρία. Θα νιώσετε σαν να ρουφάτε ιώδιο καθισμένοι σ’ έναν ψηλό απόκρημνο βράχο πάνω από τη Βόρεια θάλασσα. Ένα ήπιο ντελικάτο Lowland, το Glenkinchie ας πούμε, θα ήταν η πιο ήσυχη επιλογή, το Laphroaig κάνει ένα ενδιαφέρον παιχνίδι, αλλά το Ardbeg είναι όλα τα λεφτά.

Αν τώρα είστε παρθένος με ωροσκόπο παρθένο, έχετε πρόβλημα, αλλά σίγουρα δεν περιμένατε εμένα να σας το πω. Ωστόσο μέσα από τα άψογα τακτοποιημένα ποτά σας –αν τα έχετε τοποθετημένα αλφαβητικά το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό– ενδέχεται να μπορείτε να ανασύρετε ένα Chenin Blanc από το Λίγηρα. Ένα κρασί λιπαρό, με μια οξύτητα που ξεχειλίζει και που είναι μάλλον ό,τι πιο παιχνιδιάρικο και τρελό μπορείτε να βάλετε δίπλα στο αυγοτάραχο. Αν προσπαθήσετε να ανασύρετε από τη γευστική σας μνήμη το περίεργο bouquet, θα φτάσετε κάποια στιγμή στη μέρα που έκανε εμετό επάνω σας το νεογέννητο ανιψάκι σας. Θα φανταζόσασταν ποτέ ότι αυτή θα ήταν η απόλυτα ψαγμένη «ευγενής» πρόταση για το αυγοτάραχο; Κι όμως. Πάντως, μην κολλάτε. Με κίνδυνο να με πουν αγροίκο, κι εγώ την τελευταία μπουκιά του δικού μου αυγοτάραχου με μια γουλιά Ardberg θα τη συνδύαζα!

Tips
Μια ράβδος αυγοτάραχου έχει πάνω από ένα χρόνο διάρκεια ζωής, προτιμήστε όμως να το καταναλώσετε μέσα στο πρώτο δεκάμηνο. Όσο πιο νωπό το φάτε τόσο πιο δυνατή θα είναι η γεύση του. Διατηρήστε το στο κάτω συρτάρι του ψυγείου. Kόψτε το αυγοτάραχο από τη στρογγυλή του άκρη σε τόσο λεπτές φέτες όσο ένα φύλλο χαρτιού και σερβίρετέ το σε λεπτοκομμένο φρυγανισμένο ψωμί με λίγο πιπέρι.

Updated: 27/4/2022

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;