Κατώγι Αβέρωφ
Παράγεται από σταφύλια των ποικιλιών Ντεμπίνα και Βλάχικο, παλαιώνεται 3 χρόνια σε βαρέλι και εμφιαλώνεται από την οικογένεια Βαϊμάκη (250 ml). Χαρακτηρίζεται από ήπια οξύτητα και έντονα φρουτώδη γεύση. Θα το βρείτε στην κάβα Ανθίδη και σε άλλες επιλεγμένες κάβες (€ 9).
Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη (Red)
Το αξιόλογο –και αξιόγευστο– Aceto Botanico Adriani Red παράγεται από επιλεγμένα λευκά σταφύλια στην περιοχή της Αδριανής Δράμας και θυμίζει μπαλσάμικο.
(€ 13,70 τα 250 ml, στο Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής).
Βαϊμάκης
«Όξος κατά παράδοση οικογένειας Βαϊμάκη», από τις ηπειρώτικες ποικιλίες σταφυλιών Ντεμπίνα και Βλάχικο, εσοδείας 2000, που παλαιώνεται σε βαρέλια δρύινα και καστανιάς (παραγωγή-εμφιάλωση Ηπειρώτικο Κελλάρι) στη Ζίτσα Ιωαννίνων. Ιδιόμορφα γλυκό ξίδι, εξαιρετικά ενδιαφέρον γευστικά, συνδυάζει αρώματα κόκκινων φρούτων και μια ιδέα κανέλας-καραμέλας (€ 5 τα 250 ml, στη Μεσογαία).
Γαία Οινοποιητική
Το Γαία Ξίδι Σαντορίνης (του Γιάννη Παρασκευόπουλου), Ασύρτικο, πέντε ετών που παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια, απαντά ικανότατα στο ιταλικό μπαλσάμικο με έναν ιδιαίτερο συνδυασμό γλυκύτητας-πυκνότητας. Συμπληρώνεται από μια κατατοπιστική ετικέτα που εξηγεί γιατί το ξίδι δεν πρέπει να γράφεται με «υ» (€ 9, στη Μεσογαία).
Ξενοφώντας Κουτσογιάννης
Eκτός από τον «Μέλανα Οίνο», φτιάχνει στο Γύθειο το ξίδι «Αληθινό», από σταφύλια βιολογικής γεωργίας Λακωνίας. Απαλό, όχι ιδιαιτέρως πυκνό, με ωραία οξύτητα (€ 3,30 τα 250 ml, στο Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής).
Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη (Gold)
Πιθανώς το καλύτερο απ’ όσα δοκιμάσαμε: το Aceto Botanico Adriani Gold παράγεται από επιλεγμένα λευκά σταφύλια στην περιοχή της Αδριανής Δράμας και κλείνεται σε μπουκαλάκι που θυμίζει ελιξίριο αλχημιστή. Μπορεί να είναι λίγο παραπάνω ακριβό (€ 19 τα 100 ml ), είναι όμως φοβερά πυκνό, σαν σιρόπι, και ιδιαιτέρως αρωματικό, οπότε θα το χρησιμοποιήσετε με… φειδώ (στο Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής).