Follow us

Σαν το παλιό καλό… ξίδι

Η άλλη όψη του σταφυλιού: κάποιοι Έλληνες οινοπαραγωγοί στρέφουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον τους στο ξίδι και πολύ καλά κάνουν. Γιατί το υψηλής ποιότητας «ελιξίριο» ανεβαίνει συνεχώς στο χρηματιστήριο των γαστρονομικών αξιών. Εκείνοι πειραματίζονται στο οινοποιείο τους, εσείς κάντε το στη σαλάτα σας.

Σαν το παλιό καλό… ξίδι

Κατώγι Αβέρωφ

Παράγεται από σταφύλια των ποικιλιών Ντεμπίνα και Βλάχικο, παλαιώνεται 3 χρόνια σε βαρέλι και εμφιαλώνεται από την οικογένεια Βαϊμάκη (250 ml). Χαρακτηρίζεται από ήπια οξύτητα και έντονα φρουτώδη γεύση. Θα το βρείτε στην κάβα Ανθίδη και σε άλλες επιλεγμένες κάβες (€ 9).

Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη (Red)

Σαν το παλιό καλό… ξίδι

Το αξιόλογο –και αξιόγευστο– Aceto Botanico Adriani Red παράγεται από επιλεγμένα λευκά σταφύλια στην περιοχή της Αδριανής Δράμας και θυμίζει μπαλσάμικο.
(€ 13,70 τα 250 ml, στο Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής).

Βαϊμάκης

«Όξος κατά παράδοση οικογένειας Βαϊμάκη», από τις ηπειρώτικες ποικιλίες σταφυλιών Ντεμπίνα και Βλάχικο, εσοδείας 2000, που παλαιώνεται σε βαρέλια δρύινα και καστανιάς (παραγωγή-εμφιάλωση Ηπειρώτικο Κελλάρι) στη Ζίτσα Ιωαννίνων. Ιδιόμορφα γλυκό ξίδι, εξαιρετικά ενδιαφέρον γευστικά, συνδυάζει αρώματα κόκκινων φρούτων και μια ιδέα κανέλας-καραμέλας (€ 5 τα 250 ml, στη Μεσογαία).

Γαία Οινοποιητική

Το Γαία Ξίδι Σαντορίνης (του Γιάννη Παρασκευόπουλου), Ασύρτικο, πέντε ετών που παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια, απαντά ικανότατα στο ιταλικό μπαλσάμικο με έναν ιδιαίτερο συνδυασμό γλυκύτητας-πυκνότητας. Συμπληρώνεται από μια κατατοπιστική ετικέτα που εξηγεί γιατί το ξίδι δεν πρέπει να γράφεται με «υ» (€ 9, στη Μεσογαία).

Ξενοφώντας Κουτσογιάννης

Eκτός από τον «Μέλανα Οίνο», φτιάχνει στο Γύθειο το ξίδι «Αληθινό», από σταφύλια βιολογικής γεωργίας Λακωνίας. Απαλό, όχι ιδιαιτέρως πυκνό, με ωραία οξύτητα (€ 3,30 τα 250 ml, στο Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής).

Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη (Gold)

Πιθανώς το καλύτερο απ’ όσα δοκιμάσαμε: το Aceto Botanico Adriani Gold παράγεται από επιλεγμένα λευκά σταφύλια στην περιοχή της Αδριανής Δράμας και κλείνεται σε μπουκαλάκι που θυμίζει ελιξίριο αλχημιστή. Μπορεί να είναι λίγο παραπάνω ακριβό (€ 19 τα 100 ml ), είναι όμως φοβερά πυκνό, σαν σιρόπι, και ιδιαιτέρως αρωματικό, οπότε θα το χρησιμοποιήσετε με… φειδώ (στο Παντοπωλείον της Μεσογειακής Διατροφής).

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…