Follow us

Nobu: Chop chic στn Μύκοvο!

Ο μεγάλος σεφ Nobuyuki Matsuhisa κεντάει γιαπωνέζικα κομψοτεχνήματα στη Μύκονο και ετοιμάζεται να καταπλήξει την Αθήνα...

Nobu: Chop chic στn Μύκοvο!


Νομίζω ότι η Madonna έκανε bingo όταν είπε «You can tell how much fun a City is going to be if Nobu has a restaurant in it»! Απόλυτο trend, που συνδυάζεται με κορυφαία ποιότητα σε δεκατέσσερα signe εστιατόρια σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία, μύθος της ιαπωνικής κουζίνας, το Nobu είναι από τις 18 Ιουλίου απτή πραγματικότητα και στην Ελλάδα: μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου μπορούμε να απολαμβάνουμε την εξαιρετική εμπειρία στο ξενοδοχείο Belvedere της Μυκόνου, όπου οι Τάσος και Νικόλας Ιωαννίδης έφεραν την ομάδα του Nobu Λονδίνου! Το project θα επαναληφθεί και το επόμενο καλοκαίρι, στην ουσία όμως αποτελεί πρόβα τζενεράλε για το grand opening εστιατορίων Nobu σε Αθήνα και Μύκονο. Για το σκοπό αυτό έρχεται άλλωστε και ο ίδιος ο Mr Nobu στην Μύκονο, τις τελευταίες μέρες του Σεπτέμβρη. Όσοι βρεθείτε εκεί το τελευταίο Σαββατοκύριακο του μήνα, ή λίγο πριν, θα έχετε τη σπάνια ευκαιρία να φάτε από τα χέρια του μεγάλου σεφ!

Nobu: Chop chic στn Μύκοvο!
Στην υπέροχη αυλή του Belvedere.


Ο Nobuyuki Matsuhisa άνοιξε το πρώτο του ρεστοράν στο Περού. Ακολούθησε η Αργεντινή και n Αλάσκα, αλλά ο πρώτος αυτός κύκλος έκλεισε το 1978, όταν μια φωτιά κατέστρεψε το μόλις 50 ημερών εστιατόριό του στην Αλάσκα. Στην συνέχεια εγκαταστάθηκε και δούλεψε στο Λος Άντζελες. Εννιά χρόνια αργότερα, το 1987, ανοίγει το Matsuhisa και οι διακρίσεις πέφτουν βροχή: τρία αστέρια και «Best Japanese Restaurant» από το California Press Association, ένα από τα «Τορ ten world restaurants» από τους New York Times, ένας από τους «Americas top ten chefs» από το Food & Wine και κορυφαία βαθμολογία στον οδηγό Zagat.

Όλοι οι σταρ του Hollywood καταφτάνουν με αφοσίωση προσκυνητή στα τραπέζια του Matsuhisa. Ανάμεσα τους και ο Robert de Νiro που ψήνει για χρόνια τον ιδιοφυή σεφ να ανοίξουν μαζί εστιατόριο στην Νέα Υόρκη. Επτά χρόνια αργότερα, το 1994, το πρώτο Nobu είναι γεγονός. Το 1997 ανοίγει Nobu στο Λονδίνο και τα λαμπερά openings συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Η εντυπωσιακή πορεία του συνέπεσε με την εξάπλωση της γιαπωνέζικης κουζίνας και του sushi σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα Nobu έγιναν το απόλυτο hot spot όπου και αν άνοιξαν, ενώ το νεοϋορκέζικο και το λονδρέζικο είναι, νομίζω, μοναδικά παραδείγματα εστιατορίων που για μια δεκαετία σχεδόν δεν έχουν χάσει ίχνος από την λάμψη τους.

Ο Nobuyuki Matsuhisa επι τω έργω.


Πώς λοιπόν να μην είμαστε ενθουσιασμένοι με την άφιξη του Nobu και στην Ελλάδα; Στον υπέροχο χώρο του Belvedere, μάλιστα, n εμπειρία αποκτά άλλες διαστάσεις, καθώς συνδυάζεται με την κυκλαδίτικη λιτότητα και την πανοραμική θέα στην κοσμοπολίτικη Χώρα της Μυκόνου. Το δείπνο στο Nobu at Belvedere είναι μια ολοκληρωμένη εμπειρία που ξεκινά με ένα ηχηρό «Ιρασάι μασέ», το a la japonais καλωσόρισμα εκ μέρους του προσωπικού, το οποίο κινείται με χάρη και ταχύτητα και σερβίρει κάνοντας μίνι σεμινάρια μύησης στη δημιουργική γιαπωνέζικη κουζίνα του Nobu με τις λατινοαμερικάνικες επιρροές.

Η συνέχεια ανήκει στον φοβερό barman του λονδρέζικου εστιατορίου, ο οποίος ετοιμάζει μια μεγάλη ποικιλία από καταπληκτικά κοκτέιλ από το αυστηρό και ταυτόχρονα δροσιστικό Matsuhisa Martini (βότκα, σάκε, τζίντζερ και αγγούρι) μέχρι το ανάλαφρο και ultra καλοκαιρινό Apple Martini που δημιουργήθηκε για χάρη της Halle Berry. Τα κοκτέιλ προετοιμάζουν για μια σοφά μελετημένη ακολουθία πιάτων που μας φέρνουν σε επαφή με την άψογα ζυγισμένη και τέλεια εκτελεσμένη κουζίνα του Nobu. Το λαβράκι tiradito είναι ένα τέλεια κομμένο σασίμι με μια σταγόνα ροκότο (περουβιανή, καυτερή σος), φυλλαράκια κορίανδρου που δροσίζουν το στόμα και χυμό από γιόζου (ιδιαίτερα αρωματικό και δριμύ είδος γιαπωνέζικου λεμονιού). Ακολουθεί n διάσημη sashimi salad του Matsuhisa με εκπληκτικό τόνο, μόλις μια ιδέα ψημένο, διάφορα σαλατικά και δροσερή, πυκνή Matsuhisa vinaigrette.

Black Cod fish with sweet Μisο: το πιάτο-φετίχ του Nobu.

Το στόμα μας, δροσερό πια, υποδέχεται το yellow tail sashimi με πολύ καυτερές πιπεριές jalapeno (άψογα ζυγισμένη κάψα) για να περάσει στη δροσιά του σεβίτσε με διάφορα θαλασσινά, γιόζου, ντοματάκια και κόκκινο κρεμμύδι. Έχει φτάσει η ώρα των ζεστών πιάτων και τις απίθανες γαρίδούλες τεμπούρα με δύο σος (ponzu και spicy creamy) διαδέχεται το πιάτο-φετίχ του Nobu, το Black Cod fish with sweet Miso. ένα από τα ωραιότερα ψάρια που έχω φάει ποτέ. Το είχα πρωτοδοκιμάσει στην Νέα Υόρκη και μόλις δάγκωσα την πρώτη μπουκιά από αυτό το γλυκό, θαλασσινό «σύννεφο» είχα την επιθυμία να χειροκροτήσω, ενώ μου επιβεβαιώθηκε n αίσθηση πως εδώ, στο Nobu at Belvedere, το επίπεδο της κουζίνας δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από την Νέα Υόρκη και το Λονδίνο!

Το μενού κλείνει με υποδειγματικά σούσι, από τα οποία ξεχώρισα τα εκπληκτικά rolls με soft cell crab tempura, αβγά χελιδονόψαρου και αβοκάντο που τυλίγονται σε φύκι και μια λεπτή φέτα από αγγούρι, όπου γεύσεις και υφές αλληλοκοντράρονται και τελικά ισορροπούν θαυμάσια. Να κλείσω προτρέποντάς σας να επισκεφτείτε το Nobu at Belvedere μέσα στον μήνα, ευχόμενος να ανοίξει σύντομα το Αθηναϊκό Nobu ώστε n Αθήνα να έχει... το fun που της αξίζει!

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;