Follow us

Καλές functional συνταγές για τις κακές ελεύθερες ρίζες

Τα λειτουργικά ή functional τρόφιμα είναι αυτή τη στιγμή «πρώτο τραπέζι πίστα» στο χώρο της διατροφικής επιστήμης. Κι αυτό λόγω των πολλών αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν. Σας προτείνουμε, λοιπόν, συνταγές με τα εν λόγω τρόφιμα που θα συμβάλουν στην καλή σας υγεία και θα ομορφύνουν το τραπέζι σας.

Καλές functional συνταγές για τις κακές ελεύθερες ρίζες

Με τον όρο θρεπτικές ουσίες εννοούμε παραδοσιακά τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες, τα λιπαρά, τις βιταμίνες και τα μέταλλα, τα οποία θα βρείτε σε οποιαδήποτε ετικέτα ή διατροφική ανάλυση κι αν κοιτάξετε. Υπάρχουν, όμως, και κάποιες ουσίες που δεν θα τις βρείτε γραμμένες σε καμία ετικέτα, όπως οι β-καροτένιο, κατεχίνες, λυκοπένιο, λουτεΐνη κ.λπ. τα περίφημα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα κυρίως.

Τον τίτλο «λειτουργικό», όμως, δικαιούται οποιοδήποτε τρόφιμο ή συστατικό τροφίμου ωφελεί την υγεία, ανεξάρτητα από τις παραδοσιακές θρεπτικές ουσίες που περιέχει. Λειτουργικού χαρακτήρα είναι και τα «καλά λίπη», όπως τα μονοακόρεστα του ελαιόλαδου ή τα ω-3 του ταπεινού τόνου. Τα λειτουργικά ή functional τρόφιμα είναι το εργαλείο μας στον πόλεμο κατά των ελεύθερων ριζών, που επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης και την εκδήλωση ασθενειών.

Οι συνταγές που σας προτείνουμε περιέχουν αυτές ακριβώς τις ουσίες σε μεγάλες ποσότητες. Και –εδώ είναι το σασπένς– χρησιμοποιούν υλικά εξορισμένα από την υψηλή κουζίνα, που έρχονται και πάλι στο προσκήνιο τόσο λόγω της εξαιρετικής διατροφικής αξίας τους όσο και της ιδιαίτερης γεύσης τους.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;