Follow us

Του παρθεναγωγείου...oυπς! sorry, του ιχθυοτροφείου

Τα ψάρια του ιχθυοτροφείου δύσκολα μπορείς να τα ξεχωρίσεις, αν και ένα εξασκημένο μάτι εντοπίζει τις διαφορές τους.

Του παρθεναγωγείου...oυπς! sorry, του ιχθυοτροφείου

Έχουν ομοιόμορφο σχήμα, μέγεθος και χρώμα, ορισμένοι υποστηρίζουν πως τα ξεχωρίζουν και από τη μυρωδιά (άλλά δεν παίρνουμε και όρκο) και το κρέας τους είναι πιο παχύ, ίσως περισσότερο από όσο αγαπούν οι φανατικοί των πελαγίσιων, αλλά αυτό εξαρτάται από τα γούστα. Όσο για τα θρεπτικά συστατικά τους, δεν υπολείπονται σε τίποτα από τα υπόλοιπα. Αρκετά ψαράδικα τα προτιμούν (αποτελούν περίπου το 50% του τζίρου, αν και το 70% της παραγωγής διοχετεύεται στο εξωτερικό), αφού τους εξασφαλίζουν καθημερινές προμήθειες, αντίθετα με τα πελαγίσια που η προσφορά τους εξαρτάται από τον καιρό και την εποχή.

Στην Ευρώπη, οι ελληνικές τσιπούρες έχουν λαμπρή φήμη, μια και είμαστε πρώτη χώρα παραγωγής. Όσο για τα πιο γνωστά στην Ελλάδα, εκτός από τα ιχθυοτροφεία Χίου όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιπούρας και λαβρακιού στον κόσμο και τα ιχθυοτροφεία Μυτιλήνης, Κεφαλονιάς και Καβάλας, τα ψαράδικα προμηθεύονται θαλασσινά από τα οστρακοτροφεία του Πόρτο Λάγος, που δίνουν ωραία μύδια, κυδώνια και γυαλιστερές. Αν και δεν υπάρχουν κανόνες, ένας καλός τρόπος για την εξακρίβωση της ποιότητας του ψαριού ιχθυοτροφείου είναι το καρτελάκι με την ταυτότητα του παραγωγού, το οποίο φέρει σφραγίδα προέλευσης και πιστοποίηση, ειδικά αν πρόκειται για βιολογικές ιχθυοκαλλιέργειες – ναι, τα μοναδικά βιολογικά ψάρια που υπάρχουν στην αγορά είναι τα ψάρια ιχθυοτροφείου.

Το μεγάλο ατού των ψαριών ιχθυοτροφείου είναι η χαμηλή τους τιμή, αν και πολλές τσιπούρες ιχθυοτροφείου βαπτίζονται εν μια νυκτί ανοιχτού πελάγους από κάποιους ασυνείδητους... Όσον αφορά το μαγείρεμα, ακριβώς επειδή είναι κάπως νωχελικά και δεν κάνουν τις τσάρκες τους όπως τα πελαγίσια, έχουν περισσότερο λίπος, είναι καλύτερα ψητά παρά τηγανητά. Μαγειρευτά ή σούπα πάντως κρίνονται άκρως ικανοποιητικά. (Aξεπέραστη πηγή, ο σπάνιος, πλέον, πολύτιμος οδηγός «Τα ψάρια και η μαγειρική τους», του λαμπρού γνώστη του θέματος Θέμου Ποταμιάνου, από το Βιβλιοπωλείον της Εστίας.)

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…