Follow us

To sushi της πρώτης φοράς

Η γιαπωνέζικη κουζίνα κάνει θριαμβευτική εμφάνιση στην Αθήνα τελευταία, oπότε αργά ή γρήγορα θα βρεθείτε σε ένα από τα πολλά γιαπωνέζικα εστιατόρια της πόλης. Η Κατερίνα Κατώπη (Acting General Manager του Ελληνο-ιαπωνικού Εμπορικού Επιμελητήριου) αποκαλύπτει όσα πρέπει να ξέρετε για να απολαύσετε την πρώτη σας επίσκεψη.

To sushi της πρώτης φοράς


Ποια είναι τα είδη των γιαπωνέζικων εστιατορίων.
Στην Ιαπωνία κάθε εστιατόριο ειδικεύεται αποκλειστικά σε ένα είδος: sushi, τεμπούρα, kaiseki, ramen noodles κλπ. Υπάρχουν και υπαίθριες καντίνες ή μικρά καταστήματα στο δρόμο που κάνουν okonomiyaki (κάτι σαν τη δική μας ομελέτα) και takoyaki (παναριστές κροκέτες χταποδιού). Στην Ελλάδα βεβαίως, τα γιαπωνέζικα εστιατόρια δεν έχουν τέτοια εξειδίκευση.

Πώς χαιρετάτε όταν μπαίνετε για πρώτη φορά σ’ ένα εστιατόριo στην Ιαπωνία.
Με μια μικρή υπόκλιση περίπου 30 μοίρες. Οι ιδιοκτήτες κάνουν μεγαλύτερη υπόκλιση σε ένδειξη σεβασμού και συχνά, αλλά όχι πάντα, φωνάζουν «Irashaimase», δηλαδή καλώς ήρθατε!

Ποιες είναι οι βασικές λέξεις που πρέπει να γνωρίζετε.
(ο)Soyu= σόγια, gari = τζίντζερ, wasabi (πολύ καυτερή και πηχτή πράσινη σάλτσα), nihonshyu (σάκε), itadakimasu (καλή όρεξη), okawarini (και δεύτερο πιάτο από το ίδιο), oishi-i (νόστιμο), domo ή sumimasen (ευχαριστώ, παρακαλώ).

Τι να παραγγείλετε στην αρχή ώστε να είναι οικείο.
Οτιδήποτε μαγειρεμένο: κοτόπουλο ή μοσχαράκι τεριγιάκι, τον-κάτσου, τεμπούρα (ελαφρά τηγανισμένα λαχανικά ή θαλασσινά) ή κάποιο είδος noodles, όπως τα πλέον διαδεδομένα udon. Και μην ξεχνάτε: το sushi δεν είναι κατ’ ανάγκη ωμό. Υπάρχουν και μαγειρεμένα είδη: η γαρίδα (ebi), το χέλι (unagi), η ομελέτα (ταμάγκο), μπρικ (ikura), χταπόδι (tako), αλλά και αρκετά rolls, πχ california rolls.

Τι είναι το sushi.
Το sushi είναι ένας χαρακτηριστικός γιαπωνέζικος τρόπος για την παρασκευή του ψαριού: ωμό, βρασμένο ή μαριναρισμένο ψάρι γύρω από το οποίο είναι τυλιγμένο γιαπωνέζικο ρύζι μιας ειδικής ποικιλίας (κολλώδες), που έχει πρώτα αρωματιστεί με γιαπωνέζικο ξίδι από ρύζι και έχει γλυκιά γεύση. Συνοδευτικά του sushi είναι λεπτές φέτες ginger τουρσί (τρώγονται σε μικρές ποσότητες για να καθαρίσει η γεύση και έχει αντισηπτικές ιδιότητες), το wasabi (προφέρεται «ουασάμπι» και είναι πολτοποιημένο ιαπωνικό ραπανάκι πολύ καυτερό με μικροβιοκτόνες ιδιότητες) και η soy sauce (σάλτσα ρευστή από φασόλι σόγιας με ελαφρώς αλμυρή γεύση).

Πώς τρώγεται το sushi.
Με chopsticks ή με το χέρι. Θα διαλύσετε λίγο wasabi στο πιατάκι με τη σόγια και θα το βουτήξετε μέσα ελαφρά. Είναι βασικό να το βουτήξετε από την πλευρά του ψαριού και όχι του ρυζιού! Έτσι, γεύση από τη σόγια θα πάρει μόνο το ψάρι και όχι το ρύζι. Τα βασικά είδη του sushi είναι το maki sushi (ρολά τυλιγμένα σε φύκι με ψάρι και λαχανικά), τα nigiri sushi (μπουκίτσες ρυζιού με φιλέτο ψαριού στο επάνω μέρος), το sashimi (καθαρό φιλέτο ψαριού ωμό ή μαριναρισμένο, εκλεκτός μεζές) και το temaki, κάτι σαν το δικό μας σουβλάκι (λαχανικά και ψάρια με ρύζι τυλιγμένα σε φύκι).

Τι ψάρι θα διαλέξετε.
Τα γιαπωνέζικα εστιατόρια της Αθήνας έχουν πάντα τόνο, σολομό, λαυράκι, χταπόδι, γαρίδες και ανάλογα με την εποχή και τις προμήθειες του καταστήματος και άλλα ψάρια. Στην Ιαπωνία η εποχικότητα των ψαριών είναι άλλη, για παράδειγμα το fugu (ένα δηλητηριώδες ψάρι που χρειάζεται απολύτως εξειδικευμένο άτομο για την προετοιμασία του), το οποίο τρώγεται κυρίως το φθινόπωρο. Οπότε θα παραγγείλετε ανάλογα με το ψάρι βρίσκετε στην εποχή του.

Πώς πίνεται το sake και αν δεν σας αρέσει, τι άλλο ταιριάζει με το sushi και τα ζεστά εδέσματα.
Στην Ελλάδα συνηθίζεται να το πίνουμε ζεστό, αλλά το σάκε πολύ καλής ποιότητας πίνεται κατά βάση κρύο, και υπάρχουν πολλά είδη και διαφορές, όπως ακριβώς και στο κρασί. Οι Ιάπωνες συνοδεύουν συχνά το φαγητό τους με μπίρα και σάκε, που τα πίνουν παράλληλα.

Αυτό το ξέρατε;

Το Νobu της Αθήνας είναι ένα από τα καλύτερα εστιατόρια Νobu της Ερώπης.
Στην Αθήνα υπάρχουν πάνω από 10 γιαπωνέζικα εστιατόρια.
Μόνο φέτος, άνοιξαν τρία καινούρια γιαπωνέζικα εστιατόρια: το Inbi, το Coo, και το Kiku, που είναι μεν από τα πιο παλιά, αλλά άλλαξε χέρια και θα πρέπει να το δείτε ως νέα άφιξη. Eνώ και το Central απέκτησε αμιγώς γιαπωνέζικο μενού.
Βρείτε τις διευθύνσεις τους και άλλα στοιχεία στο Αθηνόραμα.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;