Follow us

Viva τσουκνίδα!

Aποκαθιστούμε τη φήμη της… κακιασμένης τσουκνίδας, διαλέγουμε προϊόντα με το «εξωτικό» αγριόχορτο και προτείνουμε τρόπους για να ανακαλύψετε τη γευστική της γοητεία, χωρίς να κινδυνέψετε από τα τσουχτερά αγκαθάκια της.

Viva τσουκνίδα!

Από την αίγλη που είχαν δώσει στην τσουκνίδα ο Πλίνιος και ο Διοσκουρίδης λόγω των έξοχων θεραπευτικών ιδιοτήτων της, στη μιζέρια που την καταδίκασε η ταύτισή της με την κατοχική πείνα και ξανά στα μεγαλεία, ελέω ψαγμένων σεφ που την ξαναέφεραν στα μεγάλα τραπέζια. Μεγάλη διαδρομή που έχει βάση αφού περιέχει μεγάλες ποσότητες από βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλιο και σίδηρο. (Βεβαίως, για να ωφεληθεί κάποιος από τις ιαματικές της ιδιότητες, δεν φτάνει ένα πιάτο gourmet λαζάνια με τσουκνίδα μια φορά το χρόνο, αλλά χρειάζεται συνεχής χρήση…). Η γεύση της είναι δυνατή και βοτανική –και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί διαβάζω παντού ότι μοιάζει με τη γεύση που έχει το σπανάκι– και το άρωμά της απαλό με πικάντικες νότες. Αυτά, βεβαίως, αν τη χρησιμοποιήσουμε μόνη της. Αλλιώς, «υποχωρεί» στις πιο αρωματικές ή πιο δυνατές γεύσεις και μυρωδιές άλλων υλικών.

Πού τη βρίσκουμε
Στους πάγκους της λαϊκής αγοράς. Αν όμως έχουμε μια ελαφρώς περιπετειώδη διάθεση, μπορούμε να τη μαζέψουμε μόνοι μας, μια και φυτρώνει σχεδόν παντού. Αφήνουμε στην άκρη τις άγριες –είναι ψηλές και έχουν σκούρο χρώμα– και διαλέγουμε τις ήμερες που είναι περίπου 30 εκ. και έχουν ανοιχτοπράσινο χρώμα. Τα γάντια είναι απαραίτητα. Αν όμως γίνει κανένα ατύχημα, τρίβουμε το ερεθισμένο μέρος με μολόχα, που πάντα φυτρώνει δίπλα στην τσουκνίδα, και ο ερεθισμός περνάει αμέσως.

Πώς τη χρησιμοποιούμε
Τις πλένουμε, τις κόβουμε και τις χρησιμοποιούμε όπως όλα τα πράσινα λαχανικά που βάζουμε στις πίτες. Δεν τις ζεματίζουμε πριν τις μαγειρέψουμε, διότι αλλιώς θα καταλήξουμε με μια πράσινη γλίτσα στα χέρια μας. Τα αγκαθάκια εξαφανίζονται με το μαγείρεμα.

Πού τη χρησιμοποιούμε
Κατεξοχήν, στις πίτες. Σπανίως ως κύριο υλικό –χρειάζονται κάτι για να γλυκάνει η γεύση–, αλλά κυρίως μαζί με άλλα χόρτα (σπανάκι, καυκαλήθρες, μυρώνια, ζοχούς, λάπαθα), ιδιαίτερα τώρα την άνοιξη που υπάρχουν άφθονα. Οι Βλάχοι έβαζαν αφυδατωμένη τσουκνίδα μέσα στη ζύμη για φύλλο και ακόμα, όταν χρησιμοποιούσαν πολλά φύλλα, πασπάλιζαν το καθένα με αφυδατωμένη τσουκνίδα πριν βάλουν το επόμενο. Μπορούμε επίσης να φτιάξουμε ένα εκχύλισμα, αν ρίξουμε λίγο καυτό νερό επάνω τους και τις αφήσουμε για 10 λεπτά. Σουρώνουμε το υγρό και το πίνουμε (για θεραπευτικούς λόγους).

Γεύσεις με τσουκνίδα

Viva τσουκνίδα!

Ραβιόλι γεμιστά με τσουκνίδα επάνω σε φρικασέ από μανιτάρια από τον Κώστα Μπαξεβάνη στο εστιατόριο «2μαζί»
(Νίκης 48 καιΚυδαθηναίων, Πλάκα, 210 3222839)

Tσουκνιδόπιτα στο «Lena’s» (Νίκης 11,Σύνταγμα, 210 3241360)

Αφυδατωμένη τσουκνίδα €3,10 / 500 γρ. €3,10 / 500 γρ., και Βιδούλες με μανιτάρια και τσουκνίδα €3,70 / 500 γρ., «Μανιταροπροϊόντα Γρεβενών» «ΜΑΝΟΥΤΑ»
(Χρ. Σμύρνης 23,Αργυρούπολη, 210 9914047)

Σγουρά ταλιολίνι με τσουκνίδα «Μυλέλια», €5,50 / 500 γρ., στα «Μυλέλια» (Λεωφ. Μαραθώνα 29, Άγ. Στέφανος, 210 6216919)

Στριφτάρια με τσουκνίδα «Χιώτικο Κελάρι» €3,60/ 500 γρ., στο Παντοπωλείο Μεσογειακής Διατροφής (Σοφοκλέους 1 και Αριστείδου 11, Αθήνα, 210 3234612)

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;