Follow us

Βουβάλια are back!

Γαστρονομική άφιξη βαρέων βαρών, ο ελληνικός νεροβούβαλος, κερδίζει σταδιακά την αποδοχή χάρη στη μεστή γεύση του και την υψηλή διατροφική του αξία.

Βουβάλια are back!

Οι νεροβούβαλοι έφτασαν στην Ελλάδα μερικούς αιώνες πριν, όταν ο Ξέρξης μετέφερε τις προμήθειές του στρατού του διαβαίνοντας τον ποταμό Στρυμόνα. Έσωσαν στις δύσκολες περιόδους της φτώχειας τους τοπικούς πληθυσμούς και πέρασαν στην αφάνεια τη δεκαετία του 1950 με την εισαγωγή αγελάδων από την Ολλανδία. Σήμερα, οι νεροβούβαλοι γεμίζουν ξανά την πεδιάδα του Νέστου και την περιοχή της Λίμνης Κερκίνης.

Το σουξέ του καβουρμά και του βουβαλίσιου κρέατος στις αρχές του 2000 από το λάτρη του είδους Ζέλιο Μπόρα, έναν από τους λαμπρούς κρεοπώλες στη Λιβαδιά Σερρών, έκανε τους σεφ να σνακαλύψουν έναν πρωτογενή θησαυρό με δυνατότητες που οι περισσότεροι αγνοούσαμε μέχρι σήμερα. Στην Κερκίνη, μάλιστα, όπου οι νεροβούβαλοι χειμαδιάζουν ελεύθερα, αυξάνονται και πληθύνονται οι προσπάθειες για εκτροφή. Δικαίως, αφού το βουβαλίσιο κρέας είναι υψηλότατης ποιότητας: περισσότερες πρωτεΐνες, διπλάσιο σίδηρο, λιγότερο λίπος (αντίθετα με το γάλα του που είναι πιο παχύ) και μεστή γεύση που δεν διαφέρει πολύ από αυτή του μοσχαρίσιου. Προς το παρόν, έρχεται στην Αθήνα μόνο κατεψυγμένο, αλλά κυκλοφορούν όλα τα προϊόντα από βουβάλι, όπως καβουρμάς (με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας!), λουκάνικο, σαλάμι, καπνιστή μπριζόλα και κιμάς για σουτζουκάκια και μπιφτέκια.

Στην αγορά, υπάρχουν ακόμα απολαυστικά γαλακτοκομικά, όπως γάλα από βουβάλι, γιαούρτι, βούτυρο, λευκό τυρί σαν φέτα, ζυμαρικά και μπισκότα ζυμωμένα με βουβαλίσιο γάλα (π.χ., τα περίφημα κουλουράκια και τα τσουρέκια της Μαρούλας Ουζουνίδου), αλλά και παγωτό με πυκνά αρώματα και πλούσια γεύση. (Για πληροφορίες κοιτάξτε στο site www.vouvali.com, όπου θα βρείτε και συνταγές του Γιάννη Μπαξεβάνη.)

Tips

1.Οι ποσότητες προιόντων από βούβαλο είναι ακόμα περιορισμένες.
2.Διπλοτσεκάρετε λοιπόν πριν τα αγοράσετε.
3.Κάθε Ιούλιο,οργανώνεται στο χωριό
4.Χρυσοχώραφα Σερρών το Φεστιβάλ Βουβαλιών.

Οι καλύτερες διευθύνσεις για προϊόντα από βουβάλι

1. Καβουρμάς, καπνιστή μπριζόλα, λουκάνικο, σαλάμι κρασάτο, κατεψυγμένα σουτζουκάκια και μπιφτέκια, από τον Ζέλιο Μπόρα – Μεσογαία: Νίκης 52, Σύνταγμα, 210 3229146
2. Καβουρμάς, λουκάνικο, σαλάμι κρασάτο, καπνιστή μπριζόλα, από τον Ζέλιο Μπόρα συν βούτυρο: Μιράν, Ευριπίδου 45, Ομόνοια, 210 3217187
3. Bούτυρο, αριάνι, λευκό τυρί άλμης, γάλα, γιαούρτι, ζυμαρικά, καβουρμάς, λουκάνικο, καπνιστή μπριζόλα: Μανδραγόρας, Δημήτρη Γούναρη 14, Πειραιάς, 210 4172961
4. Λευκό τυρί άλμης, αριάνι, ζυμαρικά, καπνιστή μπριζόλα, καβουρμάς: Παντοπωλείο Μεσογειακής Διατροφής, Σοφοκλέους 1 & Αριστείδου 11, Αθήνα, 210 3234612
5. Γάλα, γιαούρτι ελαφρύ και πλήρες, βούτυρο, κρέμα καϊμάκι και γλυκά με βουβαλίσιο γάλα από συνεργαζόμενες φάρμες: Χατζής, Μητροπόλεως 5, Σύνταγμα, 210 3222647, Ακαδημίας 34, Αθήνα, 210 3600644
6. Γιαούρτι, λευκό τυρί και βούτυρο: Nαραγιένα, Ιωνίας 49, Ν. Σμύρνη, 210 9317206
7. Γιαούρτι, γάλα, καβουρμάς, λουκάνικο: Κάππαρη, Ασκληπιού 22, Εξάρχεια, 211 0104240.

Εκτός Αθηνών
1. Κρεοπωλείο Ζέλιου Μπόρα, Λιβαδιά Σερρών, 23270 31109
2. Αρτοποιείο Μαρίας Ουζουνίδου, Λιβαδιά Σερρών, 23270 31035
3. Παραδοσιακά και βιολογικά ζυμαρικά Άνω Πορόιων Σερρών, 23270 51553

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;