Υλικά
Υλικά για 10-12 μερίδες
400 γρ. αλεύρι σκληρό
1 κοφτό κ.γ. αλάτι
20 γρ. φρέσκια μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή
1 κοφτό κ.γ. γλυκάνισο κοπανισμένο
2 φλιτζάνια (περίπου) χλιαρό νερό
εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
1 γερή πρέζα ζάχαρη
σπασμένο καρύδι ψίχα και κανέλα (κατά βούληση)
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τη μαγιά και την τρίβουμε (αν είναι φρέσκια).
Κατόπιν την περιχύνουμε με 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και τη διαλύουμε με κουτάλι.
Προσθέτουμε 2 κουταλιές αλεύρι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να δημιουργηθεί ένας λείος χυλός.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε τον χυλό να αφρίσει, για περίπου 15 λεπτά.
Προσθέτουμε στο μείγμα το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, το γλυκάνισο, ένα ακόμη φλιτζάνι χλιαρό νερό και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένας λείος, ρευστός χυλός.
Σκεπάζουμε και τον αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσει.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε αρκετό ελαιόλαδο (τουλάχιστον 4 δάχτυλα) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Θέλουμε να ζεσταθεί καλά, αλλά όχι να κάψει και να καπνίσει.
«Κόβουμε» κουταλιές από το μείγμα με ένα βρεγμένο κουτάλι της σούπας και τις ρίχνουμε στο λάδι με προσοχή.
Οι λουκουμάδες φουσκώνουν αμέσως και ανεβαίνουν στην επιφάνεια.
Τους γυρνάμε με μια κουτάλα κατά διαστήματα και μόλις πάρουν ένα βαθύ χρυσό χρώμα είναι έτοιμοι.
Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει το περιττό λάδι.Τους σερβίρουμε ρίχνοντας από πάνω σιρόπι μελιού (βλ.
σελ.
125) ή όπως είναι καυτοί τους βουτάμε μέσα στο σιρόπι και τους στραγγίζουμε με μια δικτυωτή κουτάλα.
Αν θέλουμε, τους πασπαλίζουμε με σπασμένο καρύδι και κανέλα.
*Η συνταγή είναι του Νίκου Φωτιάδη από το βιβλίο του "Μουσικός Περίδρομος", εκδόσεις Τόπος.