Follow us

Κέικ με δαμάσκηνα αναποδογυρισμένο

 Κέικ με δαμάσκηνα αναποδογυρισμένο

Υλικά

1.250 γρ. δαμάσκηνα φρέσκα (ή βανίλιες μοβ ή ροζ)
¾ φλ. μαργαρίνη ή βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
½ φλ. ζάχαρη
½ φλ. μέλι
1 κ.γ. τριμμένο καρδάμωμο
1 πρέζα αλάτι
Για το κέικ
3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.σ. μπέικινγκ πάουντερ
1 κ.γ. αλάτι
1 φλ. μαργαρίνη ή βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
¾ φλ. ζάχαρη
4 αβγά
2 δόσεις βανιλίνη
1 1/4 φλ. γάλα

Εκτέλεση Α.Τ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Πλένουμε τα δαμάσκηνα, τα κόβουμε στα δύο και βγάζουμε το κουκούτσι τους. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά. Δουλεύουμε στο μπλέντερ τη μαργαρίνη ή το βούτυρο, το μέλι, τη ζάχαρη, το καρδάμωμο και το αλάτι μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες μείγμα.
Αλείφουμε με σπορέλαιο τα πλαϊνά και τον πάτο ενός στρογγυλού αντικολλητικού ταψιού διαμέτρου 24 εκ. το καλύπτουμε με ένα κομμάτι λαδόκολλα ίσης διαμέτρου με τον πάτο και αλείφουμε ελαφρά με σπορέλαιο. Απλώνουμε ισόπαχα το μείγμα ζάχαρη –μέλι –βούτυρο στον πάτο. Το ισιώνουμε με το πίσω μέρος ενός βρεγμένου κουταλιού. Στρώνουμε επάνω τα δαμάσκηνα κυκλικά αρχίζοντας από το κέντρο με το κοίλο μέρος προς τα κάτω. Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε τον χυλό του κέικ:
Κοσκινίζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι, την μπέικικνγ πάουντερ και το αλάτι. Χτυπάμε με το μίξερ το βούτυρο και την ζάχαρη, προσθέτουμε τη βανιλίνη και ρίχνουμε ένα –ένα τα αβγά εναλλάξ με το γάλα συνεχίζοντας να δουλεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Το ρίχνουμε στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε ελαφρά με ένα κουτάλι να ενωθούν κάπως τα υλικά. Αν υπάρχουν κάποιοι σβόλοι δεν πειράζει. Ρίχνουμε τον χυλό προσεκτικά μέσα στο ταψάκι με τα φρούτα και ισιώνουμε με το πίσω μέρος ενός βρεγμένου κουταλιού. Ψήνουμε γύρω στα 50 λεπτά ή δοκιμάζουμε αν το γλυκό είναι έτοιμο βυθίζοντας την κοφτερή λεπίδα ενός μαχαιριού στο κέντρο –πρέπει να βγει στεγνή. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει γύρω στα 20 λεπτά, λασκάρουμε το κέικ περνώντας τριγύρω ένα μαχαίρι και αναποδογυρίζουμε προσεκτικά σε πιατέλα.

Α.Τ.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.