Κέικ ελαιολάδου με μήλα και μπανάνες

Κέικ ελαιολάδου με μήλα και μπανάνες
Υλικά
1 3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ½  κοφτά κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κοφτό κ.γ. αλάτι
1 κοφτό κ.γ τζούνιπερ (άρκευθος) ή κανέλα
¾ + ½ φλ. ελαιόλαδο
½  φλ. χυμό πορτοκαλιού
½ φλ. ρούμι λευκό ή ρούμι μαύρο ή κονιάκ/μπράντι ή Μetaxa
1 κ.σ. λευκό ξύδι
¾ + 1/3  φλ. καστανή ζάχαρη
4 -5 μέτρια μήλα (οποιαδήποτε ποικιλία εκτός από ξινόμηλα)
2-3 ώριμες μπανάνες
χυμός ενός λεμονιού
1 φλ. χοντροκοπανισμένα καρύδια
1 φλ. χοντροτριμμένη φρυγανιά
(1 βαθύ ταψάκι 30 εκ.)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC. Καθαρίζουμε και ξεσποριάζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε χοντρούς κύβους 1,5Χ 1,5 εκ περίπου, καθαρίζουμε τις μπανάνες και τις κόβουμε σε χοντρές ροδέλες πάχους 1,5 εκ. Περιχύνουμε τα φρούτα με χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν. Ανακατεύουμε τα χοντροκοπανισμένα καρύδια, την χοντροτριμμένη φρυγανιά, το ½ φλ. ελαιόλαδο και το 1/3 φλ. ζάχαρη με τα δάχτυλά μας, φτιάχνοντας ένα μείγμα ψιχουλιαστό (κραμπλ). Κοιτάμε αν είναι αρκετό για να καλύψει καλά την επιφάνεια του γλυκού, αλλιώς, αυξάνουμε ανάλογα την ποσότητα.  Ανακατεύουμε το αλεύρι, την μπέικιν πάουντερ και το αλάτι, κοσκινίζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το τζούνιπερ (άρκευθο) ή την κανέλα και αφήνουμε στην άκρη. Χτυπάμε καλά στο μπλέντερ ή με τον αβγοδάρτη, το ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύδι, το αλκοόλ και τη ζάχαρη. Ρίχνουμε το μείγμα του ελαιολάδου στο αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με τον αβγοδάρτη ή με κουτάλι ή με δύο πιρούνια (αν υπάρχουν σβόλοι αλευριού τους αγνοούμε, διότι αν συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν, το κέικ δεν θα γίνει αφράτο). Μεταφέρουμε το χυλό στο ταψί ή τη φόρμα. Στρώνουμε τα κομμάτια των φρούτων πολύ στριμωχτά στην επιφάνεια του γλυκού, βυθίζοντάς τα σχεδόν εντελώς μέσα στο χυλό (να μην ακουμπήσουν όμως στον πάτο). Απλώνουμε τα ψιχουλιαστό μείγμα (κραμπλ) επάνω στα φρούτα. Σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολα. Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου, βγάζουμε τη λαδόκολα και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Ελέγχουμε αν είναι ψημένο, βυθίζοντας τη λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο. Πρέπει να βγει καθαρή (λαμβάνουμε υπ΄όψιν ότι τα μήλα που έχουν μελώσει, θα αφήσουν ίχνη επάνω στη λάμα).
Σερβίρουμε κόβοντας κομμάτια μέσα από το ταψί –βεβαίως δεν το αναποδογυρίζουμε. Εναι καλύτερο τη δεύτερη μέρα και ακόμα καλύτερο την τρίτη μέρα.

Α.Τ




Γράψε την άποψή σου
Γλυκό

Κατηγορίες

Εποχές

Γιορτές και περιστάσεις

Αναζήτηση συνταγών με φίλτρα

Αναζήτηση συνταγής

Αναζήτηση
Αναζητήστε συνταγές από το αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος