Follow us

Ινδοκαρυδόπιτα με ούζο (του Ανδρέα Λαγού)

Ινδοκαρυδόπιτα με ούζο (του Ανδρέα Λαγού)

Υλικά

Υλικά για 8 μερίδες

250 γρ. μαργαρίνη

150 γρ. ζάχαρη

3 κρόκους

200 γρ. γιαούρτι

100 γρ. ούζο

200 γρ. ινδοκάρυδο

300 γρ. αλεύρι

2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

2 βανίλιες

3 ασπράδια

Σιρόπι

1/2 λίτρο νερό

400 γρ. ζάχαρη

2 κουτ. σούπας γλυκόζη

χυμό και φλούδα ενός λεμονιού

100 γρ. ούζο

Εκτέλεση

Χτυπάω στον κάδο του μίξερ τη μαργαρίνη και τη ζάχαρη, έως ότου ασπρίσουν και γίνουν κρέμα. Προσθέτω τους κρόκους έναν - έναν και συνεχίζω το χτύπημα, μέχρι να αφομοιωθούν από τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνω το γιαούρτι, το ούζο και το ινδοκάρυδο. Εξακολουθώ να χτυπάω, ώσπου να ενωθούν τα υλικά.Βγάζω τον κάδο από το μίξερ και προσθέτω το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τις βανίλιες (κοσκινισμένα).Ανακατεύω απαλά με πλαστική κουτάλα. Χτυπάω τα ασπράδια σε μαρέγκα.Ρίχνω τη μαρέγκα σε δύο δόσεις μέσα στο μείγμα και συνεχίζω να ανακατεύω ελαφρά, μέχρι να γίνει αφράτο και ομοιόμορφο.Βουτυρώνω και αλευρώνω ταψί διαστάσεων 34 x 23 εκ. Αδειάζω το μείγμα και το απλώνω παντού. Ψήνω στους 170 για 45 λεπτά (περίπου), μέχρι να φουσκώσει το κέικ και να βγαίνει στεγνό το μαχαίρι, όταν το βυθίζω στο κέντρο του. Αφήνω το κέικ να κρυώσει εντελώς.Βάζω όλα τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα εκτός από το ούζο, και τα αφήνω να βράσουν για 5 λεπτά. Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτω το ούζο. Ανακατεύω και μετά σιροπιάζω το κρύο γλυκό με το καυτό σιρόπι. Αφήνω το γλυκό να απορροφήσει αργά - αργά το σιρόπι και να κρυώσει εντελώς.Σερβίρω με τριμμένη καρύδα ή και λίγο μοσχοκάρυδο από πάνω.

Τελευταία η μαρέγκα με απαλό ανακάτεμα, για να μην χάσει τον «αέρα» της.

Tips:Το γλυκό πάντα κρύο κατά το σιρόπιασμα, αλλιώς λασπώνει.Όσο πιο αφράτο βγει το κέικ τόσο πιο γρήγορα απορροφά το σιρόπι.Ο χρόνος βρασίματος για το σιρόπι υπολογίζεται μόλις αυτό αρχίζει να κοχλάζει. Με παγωτό γιαούρτι το γλυκό αυτό είναι θαύμα.*Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Ανδρέα Λαγού: Οι γεύσεις "που μεγαλώσαμε", που κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκά