Υλικά
υλικά
1 κ. μεγάλα όμορφα και γερά κάστανα (μαρόνια)- και λίγα ακόμη για τυχόν απώλειες
1200 γρ. ζάχαρη
1 λοβό βανίλιας
1 λ. νερό
παρασκευή
Πλένουμε τα κάστανα και με τη μύτη ενός μαχαιριού κάνουμε μια σχισμή στο επάνω μέρος τους.
Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα να βράσει νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα κάστανα και τα αφήνουμε να βράσουν 25' (βράζουμε περισσότερα ώστε να αντικαταστήσουμε όσα σπάσουν).
Μόλις τα βγάλουμε από το νερό τα ξεφλουδίζουμε ακόμα ζεστά, αφαιρώντας με προσοχή και την εσωτερική φλούδα ώστε να μείνουν ολόκληρα.
Σε μια κατσαρόλα φτιάχνουμε ένα σιρόπι βάζοντας τη ζάχαρη με το νερό και το λοβό της βανίλιας σχισμένο στη μέση.
Βράζουμε το σιρόπι επί 3' (από τη στιγμή του βρασμού).
Τοποθετούμε τα κάστανα σε μεταλικό καλαθάκι και τα βυθίζουμε στην κατσαρόλα ώστε να καλυφθούν με το σιρόπι.
Μετράμε 3' και αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αφήνουμε τα κάστανα να μείνουν μέσα στο σιρόπι επί 24 ώρες.
Την επομένη, αφαιρούμε τα κάστανα από το σιρόπι, το βάζουμε να πάρει βράση και τα ξαναβάζουμε μέσα να γλασαριστούν επί 3'.
Τα αφήνουμε πάλι να μείνουν 24 ώρες στο σιρόπι.
Αυτή τη διαδικασία την επαναλαμβάνουμε και τις επόμενες 4 ημέρες (συνολικά 5 φορές).
Την 6η ημέρα αφαιρούμε τα κάστανα από το σιρόπι και τα ακουμπάμε σε υπερυψωμένη σχάρα, επάνω από λαδόκολλα.
Με ένα πινέλο τα αλείφουμε καλά με το σιρόπι τους και τα αφήνουμε να στεγνώσουν έτσι στον αέρα για 24 ώρες.
Κατόπιν είναι έτοιμα να τα τυλίξουμε σε αδιάβροχο χαρτί και κατόπιν σε ασημόχαρτο για να τα διατηρήσουμε ή να τα δωρίσουμε.
Το σιρόπι τους είναι κατάλληλο για άλλες χρήσεις.