Follow us

Η βυσσινογιαγιά (βυσσινόπιτα)

Η βυσσινογιαγιά (βυσσινόπιτα)

Από τη Μανταλίνα

Από μικρή στη Ρουμανία πήγαινα τα σαββατοκύριακα στη γιαγιά Σάντα, τη μητέρα του πατέρα μου. Από την πόρτα έξω μύριζε βύσσινο και βανίλια. Με το που μπαίναμε, χαιρετούσε τους γονείς μου και με πήγαινε κρυφά, πριν από το φαγητό, να με κεράσει τη λιχουδιά που ήξερα και περίμενα με λαχτάρα... το μεγαλύτερο κομμάτι το κρατούσε για μένα! Αντί για ένα κομμάτι, «μπούκωνα» δυό και τρία στο στόμα και πήγαινα στο σαλόνι. Τσιμπούσα λίγο από το φαγητό και περίμενα πάλι την αγαπημένη μου βυσσινόπιτα. Ακόμα τη βλέπω να μπαίνει περήφανη στο σαλόνι με το μεγάλο ταψί στα χέρια και να γεμίζει όλο το δωμάτιο μυρωδιές. «Πώς είναι, πώς είναι;» ρωτούσε συνέχεια και, για να καθίσει στην καρέκλα, περίμενε να δει την έκφραση στο πρόσωπό μου.
Όταν μεγάλωσα, σταμάτησα να πηγαίνω στη γιαγιά Σάντα... είχα άλλα πράγματα να κάνω, πιο σημαντικά, έτσι νόμιζα... Εκείνη όμως δεν σταμάτησε ποτέ να μου στέλνει βυσσινόπιτα.

υλικά (για 6-8 άτομα)
6 αυγά
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2½ φλιτζάνια αλεύρι
6 κουταλιές της σούπας λάδι
12 κουταλιές της σούπας καυτό νερό
Χυμός από ένα λεμόνι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
800 γρ. βύσσινα κομπόστα
Αλάτι

εκτέλεση
Χτυπάτε τα ασπράδια των αβγών, το πρώτο φλιτζάνι ζάχαρη, το μισό ζουμί από το λεμόνι και το αλάτι, μέχρι να σκληρύνει λίγο ο αφρός. Χτυπάτε τους κρόκους με το δεύτερο φλιτζάνι ζάχαρη. Ανακατεύετε και τα χτυπημένα ασπράδια μαζί, προσθέτετε το αλεύρι, το λάδι και το καυτό νερό σταδιακά.
Λιώνετε το μπέικιν πάουντερ με το μισό χυμό λεμονιού και το προσθέτετε κι αυτό. Ανακατεύετε μέχρι να γίνει μια καλή ζύμη.
Σε ένα ταψί βάζετε λάδι και αλεύρι και στρώνετε τη ζύμη. Αλευρώνετε τα βύσσινα καλά και τα στρώνετε πάνω στη ζύμη. Ψήνετε για περίπου μισή ώρα και δοκιμάζετε. Βάζετε ένα μαχαίρι μέσα στη ζύμη και, αν δεν «κολλάει» στο μαχαίρι, η βυσσινόπιτά σας είναι έτοιμη.

Συνταγή από το βιβλίο "Μαγειρικές εντός" με τη φροντίδα του Ηλία Μαμαλάκη, Εκδόσεις ΚΕΘΕΑ ΣΧΗΜΑ + ΧΡΩΜΑ.

Επίσης...

Σορμπέ με Φράουλες, Χωρίς Ζάχαρη

Πώς θα φτιάξετε ένα νόστιμο σορμπέ φράουλες, χωρίς ζάχαρη.

Τάρτα Margarita

Η συνταγή για μία διαφορετική όσο και νόστιμη τάρτα.

Περισσότερα από

Γλυκά

Αφράτα Pancakes με Μαρμελάδα

Πώς θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα pancakes με μαρμελάδα.

Χριστουγεννιάτικο Κέικ με Σοκολάτα και Ξερά Φρούτα

Η απόλυτη συνταγή για χριστουγεννιάτικο κέικ με σοκολάτα και ξερά φρούτα

Χαλβάς με Ζελέ

Η συνταγή για τον πιο νόστιμο χαλβά με ζελέ.

Τάρτα Μπισκοτένια με Φρούτα

Πώς θα φτιάξετε την πιο νόστιμη μπισκοτένια τάρτα με φρούτα.

Κρέμα Ανάλαφρη με Σιμιγδάλι

Η συνταγή για την πιο ανάλαφρη και νόστιμη κρέμα με σιμιγδάλι.

Αρωματικό Κέικ με Μανταρίνι

Η συνταγή για το πιο νόστιμο και αρωματικό κέικ με μανταρίνι.