Υλικά
2/3 φλ. σταφίδεςΥλικά
¾ φλ. ιρλανδικό ουίσκι
5 αβγά
2 φλ. κρέμα γάλακτος
1 φλ. ζάχαρη
½ κ.γ. κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 δόση βανιλίνη
250 γρ. άσπρο μπαγιάτικο ψωμί σε φέτες πάχους περίπου 2,5 εκ. χωρίς την κόρα
¾ φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Για τη σάλτσα
¼ φλ. βούτυρο παγωμένο κομμένο σε κύβους
½ φλ. ζάχαρη
½ κ.γ. αλάτι αφρίνα
1 ¼ φλ. κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μικρό μπολ τις σταφίδες και το ουΐσκι να τις καλύπτει και τις αφήνουμε να μουλιάσουν για 1 ώρα.
Βουτυρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα που να χωράει 1 lt και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε μαζί τα αβγά, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τη βανίλια.
Αλείφουμε την κάθε φέτα του ψωμιού με βούτυρο (από τα ¾ φλ.) Κόβουμε τις φέτες διαγωνίως και τις στρώνουμε στη βάση της φόρμας έτσι, ώστε να καλύπτει λίγο η μία την άλλη.
Στραγγίζουμε τις σταφίδες και κρατάμε το ουΐσκι.
Πασπαλίζουμε το ψωμί με τις σταφίδες σπρώχνοντας μερικές να περάσουν ανάμεσα στο ψωμί.
Ρίχνουμε το μείγμα αβγά –ζάχαρη –ουΐσκι –κρέμα γάλακτος επάνω από το ψωμί.
Σκεπάζουμε τη φόρμα με αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190o C.
Τοποθετούμε τη φόρμα σε ένα μεγάλο ταψί.
Προσθέτουμε αρκετό καυτό νερό, ώστε να φθάσει μέχρι τα μισά της φόρμας.
Ψήνουμε για 45 λεπτά ή έως ότου η πουτίγκα να πάρει χρυσαφί χρώμα και να πήξει (θα υπάρχει ένα στρώμα από λιωμένο βούτυρο στην επιφάνεια).
Βγάζουμε προσεκτικά τη φόρμα από το καυτό νερό και την αφήνουμε να κρυώσει επάνω σε σχάρα (το βούτυρο θα απορροφηθεί από το ψωμί καθώς θα κρυώνει η πουτίγκα).
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: λιώνουμε το βούτυρο σε αντικολλητικό κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, την κρέμα γάλακτος και 3 κ.σ από το ουΐσκι που έχουμε κρατήσει από το μούλιασμα της σταφίδας και ανακατεύουμε καλά με τον αβγοδάρτη να διαλυθεί η ζάχαρη.
Μόλις πάρει η σάλτσα βράση, χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά και σιγοβράζουμε με ακάλυπτη την κατσαρόλα για 10 -15 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα ελαφρά, ανακατεύοντας συχνά.
Σερβίρουμε την πουτίγκα χλιαρή, ρίχνοντας τη ζεστή σάλτσα επάνω με το κουτάλι.
Α.Τ.