Υλικά
3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσειςΥλικά
½ κ.γ. καρδάμωμο τριμμένο
3 κ.γ. σπόροι γλυκάνισου τριμμένο
¾ φλ. σπορέλαιο ή ελαιόλαδο
3 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. ξερή μαγιά
½ φλ. νερό χλιαρό
Για τη γέμιση
500 γρ. χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. σπόροι γλυκάνισου
1 κ.σ. κανέλα τριμμένη
1 κ.γ. καρδάμωμο τριμμένο
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: πολτοποιούμε τους χουρμάδες στη μουλινέτα μαζί με το σπορέλαιο ή το ελαιόλαδο, τους σπόρους γλυκάνισου, την κανέλα και το καρδάμωμο.
Χωρίζουμε το μείγμα σε μπαλάκια στο μέγεθος του καρυδιού και πλάθουμε το κάθε μπαλάκι σε ένα λεπτό κορδόνι, διαμέτρου 0,5 χιλ..
Αφήνουμε στην άκρη.Ετοιμάζουμε τη ζύμη: βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το καρδάμωμο, τους σπόρους γλυκάνισου και το σπορέλαιο ή το ελαιόλαδο.
Τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι να γίνει το μείγμα σαν ψίχουλα.
Διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη στο νερό και προσθέτουμε το μείγμα λίγο-λίγο στο αλεύρι ζυμώνοντας ταυτόχρονα.
Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα ούτε χρειάζεται να περιμένουμε να φουσκώσει.
Θέλουμε, απλώς, να δημιουργηθεί μια λεία ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια μεγέθους αβγού και πλάθουμε το κάθε μπαλάκι σε ένα κορδόνι διαμέτρου 1 ½ εκ.
Πιέζουμε το κορδόνι με την παλάμη να πλατύνει και να αποκτήσει πάχος 3 χιλ.
Τοποθετούμε το κορδόνι της χουρμαδόπαστας επάνω στη ζύμη, αφήνοντας τουλάχιστον 1 εκ.
περιθώριο από το τέλος της ζύμης. Κλείνουμε τη ζύμη γύρω από τη χουρμαδόπαστα τσιπώντας τις άκρες της.
Σχηματίζουμε το κορδόνι μας σε ένα κυκλικό κουλουράκι και συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
Τακτοποιούμε τα κουλουράκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και αφήνουμε μεταξύ τους απόσταση 7 εκ..
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180οC για 8-10 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα.Τα βγάζουμε σε σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σημ.
συνταγή από την κουζίνα της Παλαιστίνης .Α.Τ.