Υλικά
Υλικά (για 8 άτομα)
400 γρ. παγωτό βανίλια
4 μέτρια κυδώνια, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους
½ φλιτζ. σιρόπι γρεναδίνης
8 κ.σ. ζάχαρη
Χυμός από μισό λεμόνι
1 φλιτζ. καφέ καρύδια σπασμένα
1 κ.σ. ηλιέλαιο
4 κ.σ. μέλι
12 φύλλα αρμπαρόριζας
Λίγη ζάχαρη-άχνη
Παρασκευή
Βάζουμε τα κυδώνια μαζί με το σιρόπι γρεναδίνης, 4 κουτ.
σούπας ζάχαρη, 4 φύλλα αρμπαρόριζας και 2 φλιτζ.
νερό σε μια κατσαρόλα και τα βράζουμε σιγά σιγά, ώστε να μαλακώσουν και να απορροφήσουν όλα τα υγρά.
Τα μεταφέρουμε σε ένα δοχείο με σκέπασμα και τα βάζουμε στο ψυγείο.
Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το μέλι, την υπόλοιπη ζάχαρη, τα καρύδια και το χυμό του λεμονιού και τα ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά με ξύλινη σπάτουλα, ώστε να καραμελώσουν.
Αλείφουμε ένα μάρμαρο με το ηλιέλαιο και απλώνουμε το μείγμα για να κρυώσει.
Όταν είναι πλέον κρύο, το κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε 8 κύβους και τους μοιράζουμε σε βαθιά μπολ.
Για να σερβίρουμε, βάζουμε μια κουταλιά από το παγωμένο κυδώνι, 1 μικρή κουταλιά παγωτού περίπου 50 γραμμαρίων και εκεί στερεώνουμε τη γαλέτα των καρυδιών, όρθια.
Διακοσμούμε με ένα φύλλο αρμπαρόριζας και πασπαλίζουμε με ζάχαρη-άχνη.
Η έκπληξη σε αυτό το σχεδόν παραδοσιακό γλύκισμα είναι οι διαβαθμίσεις της υφής, που ξεκινούν από το τραγανό της καραμέλας καρυδιού, περνούν στο πιο μαλακό του κυδωνιού, για να φτάσουν μέχρι το απαλό του παγωτού, όλα τους σε ένα φόντο αρμπαρόριζας.