Υλικά
Για το κέικΥλικά
8 κ.σ. βούτυρο καρύδας
200 ml γάλα αμυγδάλου
Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
8 κ.σ. μέλι ή maple syrup
1 δόση βανιλίνη
1 γερή πρέζα αλάτι
150 γρ. αλεύρι αμυγδάλου*
150 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
3 ½ κ.γ. σόδα σε σκόνη
Για τη γαρνιτούρα
Χυμός ½ λεμονιού + 4 κ.σ. μέλι ή maple syrup
150 γρ. λευκασμένα αμύγδαλα σε φιλέτα ελαφρά καβουρδισμένα
Εκτέλεση
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 20 εκ..
Τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι, τη σόδα, τη βανιλίνη και το αλάτι.
Προσθέτουμε το αλεύρι αμυγδάλου και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.
Λιώνουμε το βούτυρο της καρύδας σε μπεν μαρί.
Το μεταφέρουμε σε μπολ μαζί με το γάλα αμυγδάλου, τον χυμό λεμονιού, το μέλι ή το maple syrup και δουλεύουμε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Μεταφέρουμε το μείγμα στη λεκάνη με το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
Αν ο χυλός μας φαίνεται πολύ στεγνός προσθέτουμε ακόμα λίγο γάλα αμυγδάλου.
Μεταφέρουμε τον χυλό στο ταψί και ψήνουμε για 30 λεπτά.
Το κέικ είναι έτοιμο αν η λάμα ενός μαχαιριού που θα βυθίσουμε στο κέντρο του κέικ βγει καθαρή.
Ξεφουρνίζουμε, ανακατεύουμε τον χυμό λεμονιού με το μέλι ή το maple syrup και περιχύνουμε το κέικ.σκεπάζουμε την επιφάνεια με τα φιλέτα αμυγδάλου και το μεταφέρουμε σε σχάρα.
Το αφήνουμε να κρυώσει τελείως πριν το κόψουμε.
Σημ.1 Μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας αλεύρι αμυγδάλου δουλεύοντας στη μουλινέτα λευκασμένα αμύγδαλα πολύ ελαφρά καβουρδισμένα μαζί με ένα κ.γ.
ζάχαρη ή αλεύρι μέχρι να γίνουν σαν σκόνη.Σημ.2 Οι ποσότητες που αναφέρουμε είναι για ένα μικρό κέικ.
Μπορούμε εύκολα να τις αυξήσουμε κατά το ⅓ και να ψήσουμε το κέικ σε ένα ταψάκι διαμέτρου 25 εκ.
Α.Τ.