Follow us

Τσουρέκια προζυμένια και πασχαλιάτικα καλιτσούνια

Μικρό, χαριτωμένο και μοσχοβολιστό, το "Α λα γκρεκ" θα μπορούσε να ονομάζεται και… "à la Crète", αφού ψυχή του είναι οι αυθεντικές κρητικές γεύσεις…

Τσουρέκια προζυμένια και πασχαλιάτικα καλιτσούνια

Το ανακαλύπτεις τυχαία, περπατώντας στην πολύβουη Αγίας Παρασκευής ή πας συστημένος και ενημερωμένος, κάτι που δεν αποκλείει καθόλου την έκπληξη. Το τελευταίο, ήταν η περίπτωσή μου. Σε αναζήτηση ιδιαίτερων πασχαλινών γλυκισμάτων, βρέθηκα μέσα σ' έναν μικρό θησαυρό τοπικής γαστρονομίας της ανατολικής Κρήτης. Α, και μπροστά σε ένα από τα πιο νόστιμα τσουρέκια της πόλης!

Τσουρέκια προζυμένια και πασχαλιάτικα καλιτσούνια

Κουκλίστικο εσωτερικό, με ρετρό ζεστασιά, φροντισμένο με φανερή αγάπη, σε πάει σε παλιά σάλα σπιτιού. Όπου κοιτάξεις, χειροποίητες λιχουδιές. Ξύλινες προθήκες, ράφια, τραπέζια, βιτρίνες, όλα ξεχειλίζουν από γεύσεις που φωνάζουν γνησιότητα. Και την έχουν και τη γεύση και την αυθεντικότητα και την ποιότητα. Από το πιο μικρό κριτσίνι μέχρι τις τόσο λαχταριστές στην όψη πίτες με το ανοιγμένο φύλλο και από τα καλιτσούνια μέχρι τις μυζηθρόπιτες, που βγαίνουν ζεστές κάθε πρωί από τον φούρνο. Σημαντική σημείωση: τυριά, ζαρζαβατικά και μυρωδικά, ελαιόλαδο, ρακή και αρκετά άλλα υλικά έρχονται από την περιοχή της Ιεράπετρας, ιδιαίτερης πατρίδας του συνιδιοκτήτη και δημιουργού των εδεσμάτων, Κωστή Κωστάκη. Πανδαισία, δεν ξέρεις τι να πρωτοδοκιμάσεις.

Πασχαλινά και άλλα, με συνταγές από την παράδοση

Πολλά τα εδέσματα με αυθεντικές συνταγές της οικογένειας του Κωστή Κωστάκη, κυρίως γλυκισμάτων, όπως τα πασχαλινά καλιτσούνια της Ιεράπετρας, με ζύμη με ελαιόλαδο, χυμό πορτοκαλιού, ζάχαρη και ρακή, γέμιση με ανάλατη μυζήθρα, αβγά, μέλι και κανέλα: μια διαφορετική πρόταση για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα πασχαλινά γλυκά. Υπέροχα και τα (νηστίσιμα) λασηθιώτικα "σταφιδωτά", κουλουράκια με τριφτή, νόστιμη ζύμη, γεμιστά με ένα μείγμα σταφίδας, καρυδιών, αμυγδάλων, σουσαμιού, μελιού -με μια καινοτομία, την προσθήκη γλυκού περγαμόντου, που τα απογειώνει.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στο πασχαλινό τους τσουρέκι, που το πέτυχα μόλις είχε βγει από τον φούρνο: μυρωδιές από μαχλέπι, μαστίχα και βούτυρο γάλακτος, λαστιχωτό, μαλακό αλλά πυκνό και πλούσιο στην υφή, απλώνει στο στόμα μια βουτυρένια γεύση, με σωστή γλυκύτητα. Η διαφορά οφείλεται στην παραδοσιακή παρασκευή του με home made ξινό προζύμι. Μια ελκυστική παραλλαγή είναι το ανοιχτό, γεμιστό τσουρέκι: σαν τάρτα με ζύμη τσουρεκιού, γεμιστή με κρέμα γαλατόπιτας και crunberries. Βγαίνει σε ατομικό και σε μεγάλο μέγεθος (600 γρ.).

Γκιουζλεμέδες, μυζηθρόπιτες και κουλούρια ανεβατά

Κιμαδόπιτα

Ας πιάσουμε τις αλμυρές γεύσεις. Ξεχωρίζουν οι ατομικές πίτες με φύλλο ανοιγμένο σε παραδοσιακό σάτσι, ένα είδος γκουζλεμέ δηλαδή, (που αποτελούν και το best seller τους), με πεντανόστιμες γεμίσεις: με κιμά, με τυρί, με πατάτα και μυρωδικά, είναι μερικές. Άλλες πίτες, πάλι, είναι με φύλλο, ανοιχτές σαν τάρτες, όπως μια πλούσια κολοκυθόπιτα που δοκίμασα, με πολλά μυρωδικά και βότανα. Δεν πρόλαβα τις παραδοσιακές μυζηθρόπιτες, αλλά πέτυχα μια λεπτή, καλοφτιαγμένη μαραθόπιτα, με τραγανό φύλλο και ζωντανό χόρτο μέσα. Παίζει να βρείτε και διάφορα άλλα, ανάλογα με την ημέρα. Προτείνω να δοκιμάσετε οπωσδήποτε τα περίφημα ανεβατά κουλούρια της Ιεράπετρας (φοβερά με γραβιέρα και ρακή), που περιέχουν μαστίχα, μαχλέπι, μέλι και κανελάτο νερό, σε μια εξαιρετική εκτέλεση, μυρωδάτα και μαλακά. Πολλά παξιμάδια αφράτα (το αλεύρι τους έχει όλο το πίτουρο μέσα), παξιμάδια χαρουπιού και κριθαρένια και διάφορα κουλουράκια.

Κολοκυθόπιτα

Ένα άλλο κομμάτι των εδεσμάτων αφορά τα γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες, όλα σε σπιτική εκτέλεση, μόνο με ζάχαρη, λεμόνι και φρέσκα φρούτα. Εδώ, προσφέρει τη συμβολή του ο έτερος συνεταίρος, ο Γιάννης Πετρής, απο την Άνδρο: όλα με συνταγές οικογενειακές, της μητέρας του, από ένα νησί, που, ως γνωστόν, έχει μεγάλη παράδοση σε αυτόν τον τομέα.

Το μεράκι της παράδοσης

Μαραθόπιτα

Τα λιγοστά τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο δεν μένουν ποτέ άδεια. Ο καφές εξαιρετικός, η συνοδεία του μπορεί να παίξει σε όλα τα ταμπλό, όπως είδατε πιο πάνω, και φυσικά, εδώ μπορεί να στηθεί το πιο παραδοσιακό και ιδιαίτερο brunch, ever!
Μαζί μου, οι δυο νέοι άνθρωποι, που ανέφερα ήδη, ο Κωστής Κωστάκης και ο Γιάννης Πετρής. Αρκεί να τους ακούσεις να μιλούν για τη δουλειά τους και καταλαβαίνεις πόση αγάπη κρύβεται πίσω από αυτή τη μικρή, αλλά άψογη στη λειτουργία της επιχείρηση. Θέμα της κουβέντας, η σχετικά άγνωστη κουζίνα της ανατολικής Κρήτης, με ιδιαίτερη αγάπη στα γλυκίσματα. Ο Κωστής -με μαγειρική εμπειρία αρκετών ετών- μιλάει για τις βενετσιάνικες επιρροές, για τις οικογενειακές, πολύ παλιές συνταγές που ακολουθεί, για τα εξαιρετικά, άνυδρα προϊόντα της ιδιαίτερης πατρίδας του. Θα μιλάγαμε ώρες γι' αυτά, αλλά τα τσουρέκια έπρεπε να φουρνιστούν, μέρες που είναι…

Α λα γκρεκ, Αγίας Παρασκευής 65 Χαλάνδρι, τηλ. 211 0122071

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.