Υλικά
Για τη βάση Υλικά
1 ½ φλ. μπισκότα digestive
1/3 φλ. λευκή ζάχαρη
6 κ.σ. λιωμένο βούτυρο
από μια πρέζα μοσχοκάρυδο, κανέλα και γαρύφαλλο
Για τη γέμιση
375 ml τυρί κρέμα (π.χ. μασκαρπόνε)
6 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1/3 φλ. κρέμα σαντιγί
1 φλ. + 1 κ.σ. ρούμι λευκό
3 ξερά σύκα ολόκληρα
1 κ.σ. μέλι
1 κ.γ. κορνφλάουρ
8 φρέσκα μικρά φύλλα μέντας
Εκτέλεση
Πλένουμε τα σύκα, αφαιρούμε το κοτσανάκι και τα βάζουμε να μουσκέψουν στο ρούμι.
Τρίβουμε στη μουλινέτα τα μπισκότα μαζί με τη ζάχαρη και τα μπαχαρικά.
Τα ανακατεύουμε πολύ καλά με το βούτυρο και απλώνουμε το μείγμα με τα δάχτυλα σε στρογγυλά φορμάκια.
Χτυπάμε το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
Ενσωματώνουμε τη σαντιγί δουλεύοντας με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα.
Στραγγίζουμε πολύ καλά τα σύκα και κρατάμε το ρούμι που μούσκεψαν.
Κόβουμε τα σύκα σε λεπτές φέτες καθέτως.
Μοιράζουμε την κρέμα επάνω στη βάση των μπισκότων και βάζουμε στο ψυγείο.
Διαλύουμε το κορν φλάουερ στο κρύο ρούμι από τα σύκα.
Το σιγοβράζουμε, μαζί με τη 1 κ.σ ρούμι και το μέλι μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Όταν κρυώσει τελείως, ρίχνουμε από ένα κοφτό κουταλάκι επάνω στην κρέμα και στολίζουμε με τις φέτες του σύκου και τα φύλλα της μέντας.
Βάζουμε στο ψυγείο 3 ώρες πριν σερβίρουμε.
Α.Τ.