Follow us

Κρητικά κουλουράκια: παράδοση και εξέλιξη

Aνηφορίζοντας την Ηροδότου στο Κολωνάκι, πέφτεις σε μια βιτρίνα που μάλλον δεν περιμένεις εκεί. Πολύ περισσότερο, δεν φαντάζεσαι τι υπονοεί η ονομασία Eat Crete...

Κρητικά κουλουράκια: παράδοση και εξέλιξη

Κομψά κουτάκια με κουλουράκια, κάποιες φιάλες κρασιών, μερικά ζυμαρικά. Το λιλιπούτειο κατάστημα, που προφανώς εξειδικεύεται στα κουλουράκια, είναι φτιαγμένο με γούστο. Στις τετράγωνες προθήκες-φωλιές φιλοξενεί στο μεγαλύτερο μέρος του, μια μεγάλη γκάμα από κουλουράκια-μπουκίτσες σε διαφορα σχήματα και χρώματα. Ο Φίλιππος Εξαδάκτυλος, εμπνευστής και ιδιοκτήτης της Eat Crete, είναι εδώ και εξηγεί τη φιλοσοφία του. Για να την κατανοήσω καλύτερα, δοκιμάζω πρώτα τρία-τέσσερα είδη. Δεν με απογοητεύει κανένα. Νόστιμο, τραγανό κρασοκούλουρο, μυρωδάτο λαδοκούλουρο με σουσάμι, σφακιανό παξιμαδάκι, καλορίζικο, πορτοκαλιού με ελαιόλαδο. Αφράτα όσο πρέπει, χωρίς να χάνουν τον πλούτο τους, τραγανά, με καλά υλικά, μοσχοβολούν παράδοση προσαρμοσμένη στα τωρινά γούστα. Τρώγονται τόσο ευχάριστα, που το κουτί τελειώνει γρήγορα.

Κρητικά κουλουράκια: παράδοση και εξέλιξη

Ο Φίλιππος Εξαδάκτυλος θέλησε, πριν τέσσερα χρόνια, να ασχοληθεί με κάτι σχετικό με την κρητική διατροφή. Διάλεξε ένα εμβληματικό κρητικό προϊόν, το κουλουράκι. Το 2013 δημιούργησε το εργαστήριό του στο Ηράκλειο, και από τότε εξελίσσει συνεχώς την παραγωγή και διευρύνει τη γκάμα του. Τα κουλουράκια με τη φίρμα Eat Crete, τώρα, τα βρίσκεις σε όλη την Ελλάδα. Σε επιλεγμένα καταστήματα τροφίμων, σε τραπέζια ξενοδοχείων κι εστιατορίων ενώ διατίθενται και on line. Και σε μια ποικιλία περίπου 30 γεύσεων, που παίζουν και με τις εποχές ή τις περιστάσεις.

Η βάση είναι πάντα μια κρητική παραδοσιακή συνταγή. Υπάρχουν οι αυθεντικές, υπάρχουν και οι κάπως "πειραγμένες", υπάρχουν και οι πρωτότυπες. Όλες υπακούουν σε ορισμένα πρότυπα: μόνο γνήσια υλικά, κανένα χημικό πρόσθετο, παραδοσιακός τρόπος παρασκευής. Γίνεται προσπάθεια να μειώνεται συνεχώς η ζάχαρη ενώ σε πολλές γεύσεις έχει αντικατασταθεί από μέλι ή πετιμέζι.
Ανάμεσα στα κουλουράκια που αρέσουν πολύ είναι εκείνο με το αμύγδαλο και το ανθόνερο, το σμυρνέικο, το σμυρνέικο με χαρούπι, το χαρούπι με γκόντζι μπέρι ή με κράνμπερι, τα κριτσινάκια με χαρούπι και μέλι, οι μπάρες δημητριακών. Υπάρχουν επιλογές σε προϊόντα χωρίς αλάτι, χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλουτένη.

Υπάρχουν, όμως και οι αλμυρές γεύσεις, που μπορούν να συνοδέψουν από τυριά και αλλαντικά, μια σαλάτα ή ένα ντιπ, μέχρι ένα απεριτίφ: με ρίγανη και μαυροσούσαμο, με παντζάρι, με μάραθο, με κρεμμύδι, το καυτερό με τυρί και πιπεριά, το αλμυρό χαρούπι. Σε άλλο θέμα, τα λίγα αλλά ιδιαίτερα ζυμαρικά. Ωραίες δικές τους συνταγές που φτιάχνει εργαστήριο στην Κρήτη: χιλοπίτες με χαρούπι, τραχανάς με μελάνι σουπιάς, βίδες με βασιλικό και σκόρδο, βίδες με κρητικό ανθότυρο, κριθαράκι και μερικά ακόμα.

Στο κατάστημα της Ηροδότου θα βρείτε σε περιορισμένη ποσότητα και το δικό τους αγνό μέλι, από θυμάρι, άγρια βότανα, ρείκι και κωνοφόρα. Θα βρείτε, ακόμα, λίγες επιλεγμένες ετικέτες κρητικών κρασιών.

Αν δεν σας βολεύει το Κολωνάκι, η φίρμα Eat Crete υπάρχει στα s/m Θανόπουλος, στο deli Benito στη Γλυφάδα, στο concept store Grafito στη Σόλωνος, στο οπωροπωλείο Κυριάκος στο Ν. Ψυχικό και σε άλλα σημεία στην Ελλάδα.

Eat Crete τηλ. 6950503922 www.eatcrete.com
Kατάστημα: Ηροδότου 24Α, Κολωνάκι, τηλ. 210 7251018

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.