Follow us

Έφτιαξες κιουνεφέ, θηρίο!

Κάπως έτσι περιμένετε να υποδεχθούν οι φίλοι σας το αυθεντικό κιουνεφέ, που θα προσγειωθεί ζεστό και μυρωδάτο στο τραπέζι, οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμήσετε…

Έφτιαξες κιουνεφέ, θηρίο!

Τι είναι το κιουνεφέ; Για τους λίγους που δεν το γνωρίζουν, να πούμε ότι πρόκειται για ένα γλυκό της Ανατολής, με ρίζες από την Παλαιστίνη, πολύ δημοφιλές στην Τουρκία και ιδιαίτερα στην Antakya (Αντιόχεια) όπου θεωρείται τοπική σπεσιαλιτέ. Στη χώρα μας έγινε γνωστό από Κωνσταντινουπολίτες ζαχαροπλάστες και σερβίρεται σε εστιατόρια (συνήθως Πολίτικης κουζίνας), γιατί είναι ένα γλυκό που ψήνεται και σιροπιάζεται τη στιγμή της παραγγελίας. Τα βασικά υλικά του είναι το φύλλο καταΐφι, καλό βούτυρο και ένα σχεδόν μαλακό, πολύ ήπιο σε γεύση τυρί από την Urfa (Urfa peynirli). Το τυρί παίζει μεγάλο ρόλο στην επιτυχία του γλυκού. Το γλύκισμα, αφού ψηθεί σε στεγνό τηγάνι ή στο φούρνο, σιροπιάζεται και τρώγεται ζεστό. Η ξεροψημένη, κριτσανιστή επιφάνεια του καταϊφιού μοσχομυρίζει βούτυρο, ενώ το απολαυστικό τυρί έχει μαλακώσει στο εσωτερικό και μετριάζει την αίσθηση γλύκας από το σιρόπι. Κορυφαίο!

Έφτιαξες κιουνεφέ, θηρίο!

Και τώρα, περιμένει έτοιμο στο ψυγείο να το απολαύσουμε όποτε μας έρθει η επιθυμία ή να κάνουμε την έκπληξη σε ένα τραπέζι. Το έφτιαξε ο πάντα νεωτεριστής στα τυριά Ηρακλής Καϊδατζής (της τυροκομία Καϊδατζή-Kaidancheese), πάνω σε ιδέα της Βίκυς Κουμάντου. Το τυρί παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα στο τυροκομείο της οικογένειας, στο Μαρκόπουλο, με βάση τη συνταγή του αυθεντικού. Το γλύκισμα περιέχει, ακόμα, βούτυρο και φύλλο καταΐφι και κυκλοφορεί συσκευασμένο για να διατηρηθεί στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Όταν το χρειαστούμε, φτιάχνουμε ένα απλό σιρόπι ζάχαρης (ζάχαρη+νερό βράζουν για λίγα λεπτά). Ψήνουμε το κιουνεφέ σε στεγνό αντικολλητικό τηγανάκι γυρίζοντάς το από τις δυο πλευρές και κατόπιν το περιχύνουμε με το σιρόπι μας. Η όλη διαδικασία δεν παίρνει πάνω από 10'. Αυτό που πρέπει να πούμε είναι ότι στο φεστιβάλ "Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις" στην Τεχνόπολη, όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, έγινε ανάρπαστο και εξαντλήθηκε.
Το Κιουνεφέ Καδαϊτζή βγαίνει σε οικογενειακή και σε ατομική συσκευασία και η τιμή του είναι… εξ ίσου γλυκιά.

Τυροκομία Καϊδατζή, 32ο χλμ λεωφ. Σουνίου Μαρκόπουλο, τηλ. 22990 25102
Πρατήριο, Ανδρέα Γκίνη 3, Χαλάνδρι

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.