Follow us

8 παραδοσιακά γλυκά του Πάσχα

Τα νηστίσιμα σκαλτσούνια θέλουν την ώρα τους αλλά είναι υπέροχα, τα πασχαλινά κουλούρια είναι εύκολα και μυρωδάτα, τα τσουρέκια με το κόκκινο αβγό απαραίτητα και γιατί να μη δοκιμάσουμε καλιτσουνάκια με ανθότυρο, τάρτα μελιτίνι ή τα "πουντζά" της Αστυπάλαιας...

8 παραδοσιακά γλυκά του Πάσχα

Το Πάσχα είναι η πιο σημαντική γιορτή της ελληνικής παράδοσης. Καθόλου περίεργο, λοιπόν, ότι σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας έφτιαχναν γλυκίσματα ειδικά γι' αυτή την ευρύτερη περίοδο που ενώνει δυο διαφορετικές εκδοχές: νηστεία της Σαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας και πλούσιο τραπέζι της γιορτής. Γλυκά, όπως και φαγητά, υπάρχουν και για τις δύο περιπτώσεις. Ποιός δεν λατρεύει τα καλοφτιαγμένα νηστίσιμα σκαλτσούνια με την κανελάτη και ξηροκαρπάτη ζύμη ή τους όμορφα μελωμένους σαμουσάδες… Νηστίσιμα κουλούρια με ούζο ή μαστίχα δίνουν στη συνέχεια τη θέση τους στα κλασικά πασχαλινά κουλουράκια που μοσχοβολούν βούτυρο και αβγά. Πιο σπάνιες τοπικές συνταγές απλώθηκαν τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ελλάδα και γνωρίζουν δόξες, όπως τα κρητικά καλιτσούνια με ανθότυρο και μέλι, τα σαντορινιά μελιτίνια, τα σκαλτσουνάκια με λεπτό φύλλο, μέλι και ξηρούς καρπούς της Ανδρου ή της Αρκαδίας… Η παρασκευή ενός γλυκού φτιάχνει τη διάθεση, δίνει ικανοποίηση, γεμίζει το σπίτι με τις ζεστές μυρωδιές της γιορτής. Συγκεντρώστε τα υλικά σας και αρχίστε!

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…