Follow us

Πυλιακή Γη: new look, τα αγαπημένα, τα νέα

Στο γνωστό εργαστήρι γλυκών -και όχι μόνο- γεύσεων της Γιάννας Μπαλαφούτη, έχεις συχνά-πυκνά έναν λόγο να επανέρχεσαι.  Ως εισαγωγή για ...

Πυλιακή Γη: new look, τα αγαπημένα, τα νέα

Το καλόγουστο new look στην εμφάνιση, απλά ανέδειξε πολύ καλύτερα το περιεχόμενο. Στα γλυκά του κουταλιού, μπορεί να σας ξενίσουν τα λεπτόρευστα σιρόπια, η μετρημένη γλυκύτητα, το ζωντανό φρούτο, χαρακτηριστικά που τα κάνουν να διαφέρουν από τα τυπικά του είδους, χωρίς να αναφέρουμε την ποιότητα. Η ανδριώτισσα γιαγιά έδωσε το know how, η εγγονή έβαλε τις πινελιές του γούστου της. Στις κλασικές αξίες, η ελιά γλυκό του κουταλιού (ελιά Καλαμών γεμισμένη με αμύγδαλο, μέσα σε σιρόπι κρασιού, μέλι και βότανα) ήταν η πρώτη επιτυχία της Γιάννας Μπαλαφούτη και το signature έδεσμα που έδειξε το ταλέντο της για ευφάνταστες δημιουργίες, μακράν η καλύτερη εκδοχή αυτού του γλυκού.

Πυλιακή Γη: new look, τα αγαπημένα, τα νέα

Το τοματίνι γλυκό με καρπούς μυρτιάς σε σιρόπι από chardonnay είναι σταθερά στα top προϊόντα, όπως και η σταφίδα σε σιρόπι ούζου (με την υπέροχη κορινθιακή σταφίδα σκιάς του Γιώργου Μάζου), λεπτή γεύση με γλυκανισάτα αρώματα, ένα έδεσμα που προσφέρεται για πολλά παντρέματα. Η μαρμελάδα λεμόνι με ελαιόλαδο, ένα ελληνικό lemon curd, είναι μια δημιουργία αντάξια γκουρμέ πρωινού. Έντονα λεμονάτη, με πικρές νότες και γεμάτη γεύση, που οφείλει στο ελαιόλαδο. Το αποξηραμένο σύκο σε brandy βγάζει τα πολύπλοκα συμπυκνωμένα αρώματα του ξερού σύκου, που ταιριάζουν τόσο πολύ με το brandy, αν και αυτό παραμένει στο φόντο διακριτικά. Στα κλασικά υπάρχουν, βέβαια, και άλλα πολλά-αναζητήστε τα.

Από τις φετινές της δημιουργίες, ξεχώρισε το πρωτότυπο ζελέ πετιμέζι με ροδόνερο και ιβίσκο, ένα δροσερό και μυρωδάτο ζελέ με αρώματα σταφίδας σε απαλό φόντο τριαντάφυλλου και έναν αέρα ανατολής από τον ιβίσκο, όσο γλυκό χρειάζεται για να αντικαταστήσει με φινέτσα τη μαρμελάδα στο ψωμί σας ή να συνοδέψει ένα ευγενικό, απαλό φρέσκο τυρί. Αλλά τρώγεται και σκέτο μια χαρά. Το πετιμέζι είναι άθερμο, βιολογικό. Το ζελέ ρόδι με ροζ πιπέρι έχει μια κομψή, διακριτική γοητεία. Στο αποξηραμένο σύκο σαν τσάτνεϋ με μαστίχα, κυριαρχούν τα αρώματα μπαχαρικών, η spicy γεύση, η μετρημένη γλυκύτητα, η διακριτική μαστίχα. Ταιριάξτε το με δυνατά τυριά, αλλαντικά αλλά και ψητό ψαρονέφρι, πάπια, συκώτι στο τηγάνι. Η καυτερή και μαζί γλυκιά μαρμελάδα πιπεριάς αναζητά δυνατούς ουρανίσκους και τους στέλνει στα ουράνια ή όπου αλλού μπορεί να οδηγήσει αυτή η αμαρτία -τη λες και αφροδισιακό. Καρπούζι με σαφράν, βερίκοκκο με λουίζα, πεπόνι με μαστίχα είναι τα hits του φετινού καλοκαιριού.

Ιδιαίτερη αναφορά απαιτούν τα μικροσκοπικά κριτσινάκια της Γιάννας (κι εδώ να σημειώσουμε ότι το "μικροσκοπικό" γενικά, είναι η αδυναμία της -η μπελαλίδικη χειροποίητη δημιουργία τους αγγίζει τα όρια του βίτσιου. Περιμένετε αργότερα τα κουραμπιεδάκια και όλα τα εις "-άκια"). Τα τελευταία της κριτσινάκια, λοιπόν, γίνονται με καπνιστή πάπρικα και κρίνονται επικίνδυνα, γιατί δημιουργούν εθισμό. Κάνουν ζηλευτά ζευγάρια με αλκοόλ (ουίσκι, κονιάκ, παλαιωμένο ή απλό τσίπουρο) και με τυριά. Να βγάζετε λίγα σ' ένα μπολάκι και τα υπόλοιπα να βάζετε κάποιον με χαρακτήρα να τα κλειδώνει μέχρι νεωτέρας.
Αν επισκεφθείτε το εργαστήρι-πρατήριο της Γιάννας στο Μαρούσι μην εκπλαγείτε από την πλούσια συλλογή εκλεκτών μπαχαρικών που θα δείτε στα ράφια. Είναι πρόσφατη σχετικά ιδέα της, που προήλθε από την ανάγκη προμήθειας για τις δημιουργίες του εργαστηρίου. Σε όμορφα, λειτουργικά βαζάκια, είναι εγγυημένη επιλογή. Aλλά πρέπει να δοκιμάσετε και τα ιδιαίτερα dressings με την υπογραφή της, καμμιά φορά και με ιδέες του Δημήτρη Φραγκούλη, πιστού βοηθού και συμπαραστάτη της -για να μην τον αδικήσουμε…

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι τα προϊόντα της Πυλιακής Γης έχουν το σήμα Wise Greece, που σημαίνει ότι αγοράζοντάς τα, βοηθάτε με το σωστό τρόπο κάποιους που τα έχουν ανάγκη.

Τα προϊόντα θα τα βρείτε σε πολλά καταστήματα στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις - Δείτε αναλυτικά εδώ. Kαι βέβαια, στο εργαστήρι της, στο εμπορικό κέντρο Αίθριον στο Μαρούσι, Αγίου Κωνσταντίνου 40 τηλ. 6971855046.

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…