Follow us

Παστέλι από τη Τζια

Δοκιμάσαμε ένα παστέλι από τη Τζια που μας άρεσε μέχρι το τελευταίο σουσαμάκι και σε κάποια εκδοχή του, μάλιστα, μας ενθουσίασε. Θα πείτε… παστέλι! Σκέφτεστε κάτι πιο νόστιμο και υγιεινό;

Παστέλι από τη Τζια

Aυτό το μικρό καθημερινό γλυκό, που κεθρεφτίζει Ελλάδα με τη γεύση και τη λιτή του φτιαξιά, για πολλά χρόνια είχε μπει στα αζήτητα. Έπρεπε να φτάσουμε στην εποχή των energy bars για να το ξαναβγάλουμε από το ντουλάπι και να το εκτιμήσουμε από την αρχή. Έχουν παίξει κάποιο ρόλο και οι νέες γενιές παραγωγών, που δίνουν σημασία στην υφή του, στην ποιότητα και τη φρεσκάδα των υλικών, μερικές φορές και σε πιο δημιουργικές εκδοχές. Ένα καλοφτιαγμένο παστελάκι, μαλακό και λαστιχωτό ή τραγανό, είναι το πιο αγνό και υγιεινό σνακ για κάθε ώρα της ημέρας. Και είναι το γλυκό των νησιών μας. Μας άρεσε, λοιπόν, το παστέλι που φτιάχνει το "Ανώγι", στην Κέα.
Το "Ανώγι" έχει ιστορία. Ο ζαχαροπλάστης (και ερασιτέχνης μελισσοκόμος) Νικόλαος Μαρούλης έμαθε την τέχνη του παστελοποιού από τον τεχνίτη του είδους Κ.Κύκνα, στην Κέα του 1960. Στα χρόνια που ακολούθησαν, βελτίωσε τη συνταγή και την έφερε στο σημείο που τον ικανοποιούσε. Μέλι, αμύγδαλο, σουσάμι όλα σωστά καβουρδισμένα και από διαλεχτή ποιότητα, συμμετέχουν μέχρι σήμερα στην ίδια βασική συνταγή, μαζί με ενδιαφέρουσες μικρές παραλλαγές, από τον γιό του Πέτρο Μαρούλη. Η παραγωγή μεγάλωσε και το τζιώτικο παστέλι είναι πια γνωστό στους λάτρεις του είδους και το βρίσκεις σε πολλά σημεία.
Το κλασικό τους Παστέλι Κέας περιέχει μέλι, σουσάμι, αμύγδαλο, ζάχαρη, είναι καλοφτιαγμένο και με σωστή γλύκα. Ένα άλλο, το Sesame snack, χωρίς ζάχαρη και με αναποφλοίωτο σουσάμι, περιέχει μαύρη σοκολάτα που κάνει αισθητή την παρουσία της και ευχάριστη πορτοκαλένια φρεσκάδα, χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του παστελιού. H εξαιρετική Sesame bar, πάλι, έχει μεγάλα κομμάτια καλοκαβουρδισμένου αμύγδαλου και φρέσκες νότες πορτοκαλιού. Όλα έχουν μια πολύ καλή ισορροπία ανάμεσα στη γλύκα του μελιού και την υπόπικρη γεύση του τραγανού, καβουρδισμένου σουσαμιού και φωνάζουν την καλή πρώτη ύλη τους.

Παστέλι από τη Τζια

Το παστέλι είναι από τα λίγα γλυκίσματα που γνωρίζουμε ότι έφτιαχναν στην αρχαιότητα (αναφέρεται και στον Όμηρο και στον Ηρόδοτο). Ο απλός συνδυασμός μελιού με σουσάμι και άλλους ξηρούς καρπούς και σπόρους φτιάχνει ένα έδεσμα ιδιαίτερα θρεπτικό αλλά και πολύ γευστικό. Το καβουρδισμένο σουσάμι μετριάζει τη γλυκύτητα του μελιού και οι δυο γεύσεις παντρεύονται ιδανικά. Στα νησιά, όπου το μέλι αφθονούσε ένω συχνά υπήρχε και καλλιέργεια σησαμιού, το παστέλι γνώρισε δόξες. Πέρασε και μια εποχή που το θεωρούσαν ξεπερασμένο και η κατανάλωσή του μειώθηκε. Τελευταία, οι ιδιότητες υπερτροφής που έχει άρχισαν να εκτιμούνται πάλι. Και στο κάτω κάτω, θα λέγαμε ότι είναι νοστιμότερο από διάφορες energy bars που κυκλοφορούν.

Στην Αθήνα, το παστέλι Ανώγι το βρίσκουμε σε πολλά σημεία πώλησης. Ενδεικτικά:
Nora's deli, Αναγνωστοπούλου 11 Κολωνάκ, Κεράννυμι, Εργοτίμου 3 Παγκράτι, Πεντελικόν, Πεντέλης 144 Βριλήσσια, Αύρα, Ομήρου 38 Ν.Σμύρνη, Το Κουμπί της Γεύσης, Ελ.Βενιζέλου 54 Ν.Ψυχικό, Έγγαλο, Τρίτωνος 47 Π.Φάληρο, Αμάραντο, Αριστοφάνους 33 Χαλάνδρι, Δεντρολίβανο, Μ.Ασίας 145 Γλυφάδα.

Το Ανώγι, τηλ. επικοινωνίας 210 9949064

Επίσης...

Περισσότερα από

Γλυκό

Ηot drinks: καυτή χειμωνιάτικη απόλαυση

Τα ζεστά ποτά με βάση το κρασί ή κάποιο δυνατό αλκοόλ αρωματισμένο με μπαχαρικά, είναι μια από τις μεγάλες ;απολαύσεις και τελευταία στην Ελλάδα περιλαμβάνεται στη χειμωνιάτικη κουλτούρα του cocooning και της χαλάρωσης…

Τα all time classic γαλλικά γλυκά που αγαπήσαμε

Τα εμβλήματα της γαλλικής pâtisserie κρύβουν πίσω τους και συναρπαστικές ιστορίες! Εκτός από την γεύση τους, λοιπόν, το γλυκό παρελθόν τους είναι ένας ακόμη λόγος να ανακατέψουμε βούτυρα και ζάχαρες στην κουζίνα, ή έστω να απευθυνθούμε σε ζαχαροπλαστεία που τα αποδίδουν στην καλύτερη εκδοχή τους.